Botrányt okozott a francia rendőrök fellépése a bevándorlók ellen

2020. november 24. 15:14
Heves tiltakozást váltott ki francia politikusok részéről kedden a rendőrség előző esti fellépése a Párizs belvárosában békésen tiltakozó migránsok ellen. A kormány azonnali magyarázatot kért a rendőrségtől.

Hétfő este csaknem ötszáz illegális bevándorló az őket támogató, államilag finanszírozott szervezetek segítségével sátrakat állított fel a párizsi République téren, hogy így követeljenek sürgősségi szálláshelyet. A táborverés után nem sokkal a helyszínre érkező rendőrök egyesével rángatták ki az embereket a sátrakból, majd oszlatógránátokkal és könnygázzal terelték ki őket a térről a szomszédos utcákba, ahol erőszakkal oszlatták szét az embereket. „Azért jöttünk ide, hogy megmutassuk, nincs hova mennünk. Nem élhetünk úgy, mint az állatok. Egyszerűen csak menedéket szeretnénk kérni” – mondta egy 20 éves afgán a francia hírügynökségnek.

A sátrazók többsége olyan afgán bevándorlók, akinek a kérelmét még nem bírálták el, és korábban abban a Párizshoz közeli sátortáborban élt, amelyet hat nappal ezelőtt ürített ki a rendőrség. A prefektúra a tábor kiürítésekor azt ígérte, hogy a csaknem 3 ezer elszállított embert átmeneti szálláshelyeken elhelyezik a hivatalos eljárások lefolytatásának idejére. A segélyszervezetek szerint azonban ötszáz és ezer közé tehető azok száma, akiknek nem jutott szállás, és visszaküldtek őket az utcára. A rendőrségi fellépést Gérard Darmanin belügyminiszter éjszaka a Twitteren „megdöbbentőnek” nevezte a televízióban látott képek alapján, s azonnali magyarázatot kért Didier Lallement prefektustól. A rendőri szakszervezetek egy része is elismerte, hogy a fellépés nem volt megfelelő.

Az állampolgári jogokért és a lakhatási ügyekért felelős kormánytagok, Marlene Schiappa és Emmanuelle Wargon pedig a több száz menedékkérő azonnali elhelyezését kérte az illetékes állami szervektől. A francia televíziókban elsősorban a baloldali és a zöldpárti politikusok, valamint a szakszervezetek vezetői tiltakoztak a sátortáborral szembeni rendőri fellépés „jogsértő kihágásai” és a „tűrhetetlen képek” miatt. A közösségi oldalakra feltöltött felvételek szerint a rendőrök Párizs északi határára, abba az elővárosba terelték vissza a bevándorlókat, ahol a korábban kiürített sátortáborok voltak. A hírtelevíziók felvételei szerint útközben civil ruhás rendőrök szándékosan elgáncsolták az embereket és gumibotokkal verték őket. 

A hétfői rendőri akció azért is kínos a kormány számára, mert a parlament várhatóan kedd délután fogadja el a nemzetbiztonsági törvénnyel kapcsolatos, vitatott módosítást, amely alapján a rendőrség tagjairól munkájuk elvégzése közben készült képek, felvételek közzétételét a hatóságok akár 45 ezer eurós bírsággal vagy egy év szabadságvesztéssel is büntethetik. A szabályozás ugyan kimondja, hogy csak a rosszhiszemű közzététel büntetendő, a tervezet ellen több ezren tüntettek szombaton Párizsban, mert a bírálók szerint a módosítás korlátozza a médiaszabadságot és az esetleges rendőri túlkapásokról szóló tájékoztatásokat.

(MTI)

MTI/EPA/Christophe Petit Tesson

Összesen 71 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Barátom, az, amikor civil ruhás rendőrök szándékosan elgáncsolnak ellenszegülőket és gumibotokkal verik őket, az a legdemokratikusabb, sőt:
legjogállamibb eljárás, AZ ÖSSZES LÉTEZŐ KÖZÜL.
Csak azt nem értem, a Néppárt képviselőcsoportja, vagy bármely frakció miért nem kér 7-es cikkely szerinti eljárást Franciaország ellen?
Lehet, a végén megszavaznának egy dicséretet a franciáknak és egy qrva nagy elmarasztalást Magyarországnak, amiért nálunk nem verik betonba a migránsokat.
Szóval, a vége megint az, hogy nem akarnak rosszat Magyarországnak az UjhelyiPistikéék, ez a lényeg.

Ami kimaradt a tudósításból: az intézkedő rendőrök erőszakoskodtak a Brut független újságírójával szemben is, további Anne Hidalgo párizsi polgármester erőteljesen tiltakozott a rendőri brutalitás ellen, s követelte a migránsok lehető legrövidebb időn belüli elhelyezését. A teljes baloldali spektrum elítélte a rendőri brutalitást. A teljes baloldal tüntetésen ítélte el a nizzai muszlim gyilkosságot is. Ez utóbbi a hamis hír........

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés