Rehabilitálnák a himnuszt végigbohóckodó fekete futókat

2020. november 23. 8:25
A 1972-es olimpián a dobogó tetején dumálva intett be Amerikának két fekete futó.

Az olimpiák történetének megkerülhetetlen jelenetévé vált a mexikói játékok 200 méteres síkfutásának eredményhirdetése, ami közben két amerikai atléta, John Carlos és Tommie Smith egy-egy fekete kesztyűs öklét az ég felé tartja a feketék polgárjogaiért tüntetve – írta meg a Telex. Az viszont már ritkábban kerül elő, hogy négy évvel később, 1972-ben valami nagyon hasonló játszódott le, igaz Wayne Collett és Vincent Matthews minden eleganciát nélkülözött, csak csípőre tett kézzel végigdumálták az amerikai himnuszt. Eltiltották őket.

Matthews és Collett eltiltása érvényben maradt, soha többé nem indultak olimpián, de ügyüket újra és újra felemlegetik. Idén nyáron Brian Lewis, a Karibi Olimpiai Bizottságok Szövetségének elnöke szólította fel a NOB-ot, hogy ha 48 évvel később is, de rehabilitálják a két futót. Ez egyelőre nem történt meg, de az utóbbi években elég élénk vita folyik arról, hogy van-e joguk a sportolóknak az olimpián megjeleníteni politikai véleményüket. A NOB szabályai korlátozzák ezt, de az 1968-as és 1972-es példa is mutatja, hogy ennek nem nagyon lehet gátat szabni – írta meg a Telex.

Fotó: Youtube-videó

Összesen 33 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Kíváncsi vagyok, mi lenne a Telex és társai véleménye, ha az Olimpián bármelyik sportoló annak a politikai véleményének adna hangot, hogy nem ért egyet mondjuk az LGBT vagy a BLM mozgalmakkal...

És egy olimpiai díjkiosztó pont az ilyen üzenetek átadására jött létre.
Ja, nem.
Pont elég az, hogy a film és zene díjkiosztók már kizárólagosan a politikai üzenetekről szólnak. (arról nem is szólva, ha az egyik politikai oldal kizárólagossá tette a saját véleménye hirdetését)

Ja értem, szóval egy megtörtént esetet legalizáljunk egy ellenkező oldali, meg nem történttel? Ráadásul még ebben is torzítasz.

A hegymászók zászlójának a kitűzése megint nem ugyanaz, mint amikor olimpiai díjkiosztón vagy meccs elején a himnusz alatt látványosan nem tisztelik a saját országukat.
Az olimpiát eleve úgy találták ki (még a régi görögök is), hogy a versenyzők az adott (város)államot képviselik.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés