Lemondott a pártelnökségről „Európa rosszfiúja”

2020. november 23. 20:01
Thierry Baudet, a holland „alt right” vezéralakja, pártja ifjúsági tagozatának botrányai miatt mondott le.

A Forum voor Democaratie holland nacionalista, jobboldali párt vezetője, Thierry Baudet bejelentette, hogy lemond pártvezetői tisztségéről. A jövő évi parlamenti választások során nem ő lesz pártja listavezetője sem – jelentette be Twitteren. Az FvD szóvivője a Nu.nl-nek pontosításként elmondta, hogy Baudet továbbra is a párt tagja, valamint képviselője marad.

 

 

Baudet azután mondott le a párt napi irányításáról, miután kiderült, hogy a párt ifjúsági szárnyának, a JFvD-nek meghatározó tagjai antiszemita, nácibarát és homofób üzenetek sorát osztották meg a WhatsApp-on és az Instagrammon. Baudet korábban azt mondta, hogy vizsgálatot kezd a JFvD ellen, de ez a többi prominens párttag szerint már nem volt elég.

„Én választottam ezt a végső politikai következményt” – jelentette ki online üzenetében támogatóinak az FvD elnökségi ülését követően. Baudet nem mondott le jelenlegi parlamenti képviselői mandátumáról, valamint továbbra is a párt tagja marad. Alacsonyabb helyen, de pártja parlamenti listáján is szerepelni óhajt a közelgő hollandiai alsóházi választásokon. Pártja ifjúsági tagozatának elnöke, Freek Jansen, Baudet legfőbb tanácsadója és bizalmasa szintén lemondani kényszerült tisztségéről.

„Úgy látom, hogy a párton belül vannak olyan emberek most, akik a médiában megjelent hírek után nem akarják megvárni a hivatalos nyomozást. Természetesen, ha olyan dolgok történtek, amelyek elfogadhatatlanok, akkor intézkedni kell” – mondta videóüzenetében. „Ha így áll a helyzet, akkor legfelsőbb emberként politikai felelősséget akarok vállalni” – tette hozzá.

Hétfőn kiderült, hogy a párt politikai csúcsvezetése ultimátumot adott Baudet-nak a felszínre került antiszemita és nácibarát bejegyzések kapcsán, valamint az ifjúsági szervezet, a JFVD teljes feloszlatását követelték. A párt vezetői ragaszkodtak a hiteltelenné vált Freek Jansen távozásához is, aki a JFVD elnökeként a közelgő parlamenti választások egyik listavezetője is volt. Jansent korábban Baudet jobbkezeként tartották számon. Tavasszal az ifjúsági tagozat széles körű vizsgálatot igért, és három tagot ki is zárt soraiból. A múlt hét végén azonban kiderült, hogy ezek a rendelkezések kevésnek bizonyultak. Több vezető tag szerint „teljes színlelés és ócska bohózat” volt a tavaszi tisztogatás.

A háttérben megbúvó, valódi ok az lehet, hogy a párton belül koronavírus-szkeptikus hangok is megjelentek, ezzel komolyan aláásva a közelgő választási esélyeket. Baudet és bizalmasa, Jansen számos kétes értékű és esetlen nyilatkoztatot tettek az utóbbi hónapokban, mely a közvéleménykutatók szerint komolyan meglátszott a párt támogatottságában.

Összesen 15 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés