Fokozódó NATO-jelenlétet tapasztalnak a belarusz határon

2020. november 23. 21:41
Minszk aggódik a NATO-repülések fokozott intenzitása miatt az ország határain.

Fehéroroszországot aggasztja, hogy a NATO fokozta felderítő repüléseit az ország határain – közölte hétfőn Viktar Hrenyin fehérorosz védelmi miniszter a Belorusz 1 állami televízió műsorában.

„A katonai felderítő légierő repüléseinek többszörösen fokozott intenzitása figyelhető meg. Az idén különösen kiemelhető az Egyesült Államokból indult B-52-es hadászati bombázók repülése minimális távolságra, mintegy 30 kilométerre a határaink mentén” – mondta a tárcavezető.    

Hrenyin megjegyezte, hogy „a katonai-műveleti előkészítő tevékenység” is jelentősen megnövekedett mind számban, mind pedig intenzitásában a Fehéroroszországgal szomszédos államokban. A védelmi miniszter hangsúlyozta: a fehérorosz hadsereg és szövetségeseinek harckészültséget szolgáló hadgyakorlatai elrettentő erővel bírnak a külső fenyegetések ellen. Hozzátette, hogy a fehérorosz hadsereg rövid időn belül képes összpontosítani erőit bármely irányba, ahol szükségessé válhat. Kijelentette, hogy az utóbbi tíz évben nagy munkát sikerült véghezvinni a gyorsreagálású erők létrehozásával.

„Az alakulatok készek feladatok végrehajtására a szárazföldi erők, a légierő és a légvédelem kötelékében is. A hírszerzés és a rádiófelderítésünk sem bóbiskol. Ez a válaszunk azokra a folyamatokra, amelyek a szomszédos államok területein zajlanak” – tette hozzá.    

Aljakszandr Lukasenka államfőt az augusztus 9-i, vitatott tisztaságú elnökválasztáson a hivatalos adatok szerint a szavazatok 80,1 százalékával megválasztották a hatodik mandátumára is. A választásokat sem az ellenzék, sem a nagyhatalmak, sem a nemzetközi megfigyelők nem ismertek el tisztességesnek. Emiatt Minszkben minden hétvégén tüntetnek Lukasenka ellen. Lukasenka nem hajlandó lemondani, ehelyett közelebbről meg nem nevezett alkotmányreformokat ígért. A fehérorosz elnök már többször szóvá tette augusztus óta, hogy NATO-csapatok fokozott jelenlétét tapasztalták Fehéroroszország nyugati határai mentén.7

(MTI)

Összesen 21 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés