Újra a koronavírus előtti szinten a Fidesz támogatottsága

2020. november 20. 9:30
A kimutatást végző IDEA Intézet mérése szerint az ellenzéki térfélen lényeges pártpreferencia-átrendeződés nem történt.

Az IDEA Intézet október 31. és november 5. között végzett felmérése alapján a Fidesz–KDNP választottsága a teljes felnőtt népesség körében az előző havi 34 százalékról 32 százalékra csökkent. Közleményükben azt írják, a Fidesz esetében a 2 százalékpontos eltérés hibahatáron belüli, ugyanakkor augusztus óta tartó folyamatot jelez. A kormánypártok támogatottsága a biztos szavazó pártot választók körében szintén 2 százalékponttal csökkent, így jelenleg 48 százalékon áll. Ez az arány ugyanakkor a koronavírus-járvány kitörése előtti szintnek felel meg.

Az ellenzéki térfélen lényeges pártpreferencia-átrendeződés nem történt.

A választókorú népességen belül továbbra is a DK a legtámogatottabb párt (11%). A képzeletbeli ellenzéki rangsor második helyén két párt található: a Momentum Mozgalom és a Jobbik Magyarországért Mozgalom. A Momentum esetében immár hónapok óta tartó változatlan támogatottságot mutat az IDEA Intézet adatfelvétele, a Jobbik pedig 2020. október végén kimozdult az eddigi 5–6 százalékos sávból, és 2020. október végén, november elején szintén 7 százalékon áll. A biztos szavazó pártot választóknál sem a Momentum, sem a Jobbik támogatottsága nem változott (10, illetve 8 százalék). Jelen állás szerint önállóan egyetlen párt jutna még be a parlamentbe, az MSZP, amelynek támogatottsága szinte az egész 2020-as évben változatlan, 5 százalék a teljes választókorú népességen belül és 6 százalék a biztos szavazó pártot választók körében.

2020. október végén a kisebb pártok (LMP, MKKP, Mi Hazánk, Párbeszéd) mindegyike egyaránt 2 százalékos támogatottsággal rendelkezik a teljes népességben éppúgy, mint a választáson biztosan részt vevő pártot választóknál. Egyetlen kivétel a Lehet Más a Politika, amely az utóbbi kategóriában 3 százalékon áll. A pártpreferenciájukat nem vállalók, vagy abban bizonytalanok aránya 28 százalék.

Az IDEA Intézet közleményében hangsúlyozza:

az utóbbi hónapokban a Fidesz–KDNP-szövetség magas támogatottsága folytán a mérleg a kormánypártok irányába dőlt el, az ellenzék kárára.

2020. október végén azonban fordulat történt ezen a téren. Azzal, hogy a kormánypártok támogatottsága 2 százalékponttal csökkent a teljes választókorú népességben, immár az együttműködni akaró ellenzéki ellenzéki pártok (DK, Jobbik, LMP, Momentum, MSZP, P) össztámogatottsága magasabb, mint a kormánypártoké (32 százalék szemben 34 százalékkal). A biztos szavazó pártot választóknál azonban a kormánypártok továbbra is 2 százalékponttal több támogatót tudhatnak magukénak, mint a Magyar Kétfarkú Kutyapárt és a Mi Hazánk Mozgalom nélküli ellenzék. Hozzáteszik: hangsúlyozni kell, hogy az össztámogatottságokból a kormányváltás esélyére visszavonhatatlan és minden tekintetben megalapozott következtetéseket levonni nem lehet.

Címlapkép: MTI/Balogh Zoltán

Összesen 77 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Kicsi ország vagyunk, még egy használható váltópártra sem futja?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés