Fidesz-reakció Varju vádjaira: Magyarországot Gyurcsányék adósították el

2020. november 20. 17:49
A DK alelnöke az ország eladósításával vádolta a kormányt, mivel az hitelt vett fel.

Magyarországot Gyurcsányék adósították el – reagált a Fidesz pénteken az MTI-nek Varju László (DK) nyilatkozatára. A DK alelnöke online sajtótájékoztatóján a magyarok arculcsapásának, az ország érdekei nyílt elárulásának nevezte, hogy a kormány 2,5 milliárd eurós (mintegy 900 milliárd forint) hitelt vett fel, az összeg egyik felét tíz, a másik felét harminc évre. Felháborító, hogy a kormány végső kétségbeesésében harminc évre eladósítja az országot, miközben nem hagyja, hogy az EU segítsen a magyaroknak – jelentette ki az ellenzéki politikus.   

A Fidesz erre reagálva azt hangsúlyozta: az országot Gyurcsány Ferenc és a baloldal kormányzása adósította el több generációra. „A korrupt és alkalmatlan kormányzásukkal pénzügyileg tönkretették, és az IMF adósrabszolgájává tették az országot. A baloldal olyan rossz állapotba navigálta az országot, és annyira üres volt a kassza, hogy a piaci befektetők nem voltak hajlandóak magyar államkötvényeket venni, Gyurcsányék csak az IMF-hitellel tudták lélegeztetőgépen tartani az országot, és anélkül már a napi számlákat és a nyugdíjakat se tudták volna fizetni” – fogalmaztak.    

Kiemelték: a baloldal kormányzása alatt duplájára nőtt az államadósság, és 2010-re az államcsőd szélén állt az ország. A Fidesz-KDNP kormányzása óta Magyarország pénzügyileg stabilizálódott, „visszafizettük a Gyurcsányék által felvett hiteleket”, és csökkenő államadósság mellett is tartós növekedési pályára állt a gazdaság, emellett folyamatosan csökkennek az adók, nőnek a bérek és a családtámogatások. „Magyarország ma nem szorul se az IMF, se más kegyelmére” – szögezte le a Fidesz, hozzátéve: a mostani kötvénykibocsátás piaci forrásbevonás, a pénzpiacok azért finanszírozzák szívesen a hazai fejlesztéseket, mert az elmúlt évek gazdaságpolitikájának köszönhetően teljes bizalommal vannak Magyarország iránt.

(MTI)

Összesen 94 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az evi 5 milliardot ellopjak, hat nem?

,,És egyébként az elmúlt évtizedben is töretlenül, folyamatosan nőtt, ma tízbilliárddal több, mint akkor volt (enélkül a mostani nélkül számolva, természetesen).,,

Senki nem állítja, hogy abszolút számban nem növekedett az államadósság. Ezt igazolja, hogy 2010 után is deficites az államháztartás mérlege.

Akkor mi az ami mégis változott és kedvezőbb?

Először is rögzítsük, hogy a 2009 évi és az ezt követő két év adósság növekedésének egy részét az árfolyam változás okozta, mivel 2002-2008 között a forintot mesterségesen kedvező sávban tartották, hogyha csatlakozunk az euró övezethez kedvező legyen az átszámítási kulcs. Ez azonban elmaradt és 2008-ban kiderült, hogy belátható időn belül nem tudunk csatlakozni.

Ami változott és kedvezőbb:

- abszolút és GDP százalékban mérve csökken az eladósodás üteme,
- 2010-2013 stabilizálódott a gazdasági helyzet és ezt követően folyamatosan növekedett a GDP értéke, (2010 előtt pedig folyamatosan csökkent.)
- a felére (20 %) csökkent a deviza adósság aránya,
- a devizahitelek egy részét kedvezőbb kamatozású hitelfelvétellel és visszavásárlással lecserélték,
- e kettő együttesen lényegesen csökkentette a kamatköltségeket,
- az MNB nem lett veszteséges Matolcsy György irányítása alatt, sőt támogatni tudta a gazdaság növekedését bankközi kedvező forrásokkal, illetve a nyereségből a költségvetést,
- az MNB-nek megfelelő a deviza tartaléka,
- soha egyetlen magyar kormánynak nem volt akkora tartaléka, mint a mostaninak,
- 700 ezer fővel nagyobb a foglalkoztatás, mint 2010 előtt volt,

Magyarországon nem 2008-2009 volt pénzügyi válság, hanem már 2005 évben, csak a kormány és az EU elsumákolt a választások előtt. Lényegében erről szól az öszödi Gyurcsány nagyívű beszéde.

Természetesen ha a ,,szürke kardigánosokat,, hallgatjuk https://www.youtube.com/watch?.. más következtetésre jutunk. :-)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés