Lukasenka Varsó és Kijev melletti amerikai titkosszolgálati központokról beszélt

2020. november 20. 17:31
Az elnök szerint az amerikaiaknak a torkukon akadt Fehéroroszország és próbálják legyűrni.

A fehérorosz és az orosz hírszerzés Varsó és Kijev mellett működő amerikai titkosszolgálati központokat fedezett fel – jelentette be pénteken Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök, akit a BelTA helyi hírügynökség idézett. „Az Egyesült Államok létrehozott egy központot Varsó mellett, most pedig Kijevben (...) Az oroszokkal közösen, a mi hírszerzésünk és az övék elkezdett dolgozni, és szemügyre vették ezeket a központokat. Egyetlen lengyel sem dolgozik ott. Csak a területet adják. Ott csak amerikaiak vannak, okos, talpraesett, tehetséges emberek” – hangsúlyozta a fehérorosz elnök a Homszelmas mezőgazdasági vállalatnál tett látogatása során.

Lukasenka szerint az amerikai ügynökök az internetet és korszerű technológiákat felhasználva „letöltik az egész világot”. Úgy fogalmazott, hogy torkukon akadt Fehéroroszország, és próbálják legyűrni, „de nem fog sikerülni nekik”. Fehéroroszországban folyamatosak a megmozdulások az augusztus 9-ei elnökválasztás óta, amelyen Lukasenka a hivatalos eredmények szerint a voksok mintegy 80 százalékával megszerezte hatodik mandátumát. Az ellenzék szerint az országot 1994 óta irányító elnök elcsalta a választást.

A hatóságok könyörtelen brutalitással igyekeznek elfojtani a tüntetéseket. Több tiltakozó meghalt, sokan kínzásokról számoltak be, és vannak, akik azóta sem kerültek elő, hogy őrizetbe vették őket. Lukasenka többször is azt állította, hogy a megmozdulásokat külföldről irányítják „nyugati bábjátékosok”. Ebben az összefüggésben többször is említette Lengyelországot, illetve Litvániát is.

(MTI)

Összesen 25 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés