Kiálltak a magyar vétó mellett az olasz jobboldali párt képviselői

2020. november 19. 12:25
„Jogos és érthető a magyarok és a lengyelek vétója, amit szabadságuk védelméért léptek meg” – nyilatkozta az Olasz testvérek alelnöke, Francesco Lollobrigida.

Magyarország Lengyelországgal együtt hétfőn vétózta meg az EU hétéves költségvetését, a jogállamisági feltételrendszer elleni tiltakozásként. A lépés nagy port kavart, Orbán Viktor miniszterelnökről és a lengyel-magyar vétóról szóló cikkek lepték el az európai – benne az olasz – napilapokat.

A fősodratú média felelőtlen magatartással vádolja a két ország vezetőjét, amiért azok – szerintük – a tagállamokra nehezedő gazdasági nehézségek közepette akadályokat gördítenek a költségvetési tárgyalások útjába.

A médiával és a balliberális véleményformálókkal szemben a jobboldali Olasz Testvérek párt tagjai egymás után állnak ki a két visegrádi ország mellett. „Jogos és érthető a magyarok és a lengyelek vétója, amit szabadságuk védelméért léptek meg” – nyilatkozta a Hír TV-nek a párt alelnöke, Francesco Lollobrigida.

„A jobboldali képviselő hozzáfűzte, hogy amennyiben az Olasz Testvérek lenne kormányon, ők is hasonlóan döntöttek volna. Minden nemzetnek jogában áll, hogy szabadon élhessen hazájában, és hogy az általa demokratikusan megválasztott kormány döntései határozzák meg jövőjét” – tette hozzá a politikus.

Beszélt az ügyről Adolfo d'Urso szenátor, az olasz-magyar parlamenti baráti társaság alapító elnöke is, aki a csatornának elmondta: meggyőződése, hogy az európai uniós egyensúly megtalálásához a V4-ek és Olaszország összefogására van szükség. A szenátor rról is beszámolt, hogy a két ország képviselőből álló baráti kör fő célkitűzése a francia -német tengely ellensúlyozása közös összefogással.

 

Összesen 9 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

,,az európai uniós egyensúly megtalálásához a V4-ek és Olaszország összefogására van szükség. A szenátor arról is beszámolt, hogy a két ország képviselőből álló baráti kör fő célkitűzése a francia-német tengely ellensúlyozása közös összefogással. ,,

Jó meglátás.

A Déli államok - Görögország, Olaszország, Spanyolország, Portugália - nem a járvány miatt került szorult helyzetbe, hanem a baloldali kormány felelőtlen kormányzása miatt. Olaszország államadóssága már a járvány kitörése előtt, 2018 évben 134,8 %-on állt a GDP-hez viszonyítva, amelyet tovább növelték, a magas kamatok, a migrációs kiadások. Jelenleg kb 180 % körül lehet.
Erről tartalmaz bővebb információt a napi.hu cikke. https://www.napi.hu/nemzetkozi..
Ebből a cikkből idézve:
,, az EU vezetői a napokban esedékes virtuális tanácskozásukon egy kilábalási alapot hoznak létre az olaszok kisegítésére az európai költségvetésen belüli átcsoportosítással. Ez lesz a kompromisszum: nem járulnak hozzá a közös eurózónás kötvények kibocsátásához, mert a hollandok és a németek nem akarják törleszteni az így keletkező közös adósságot a déli eurótagállamok helyett is, de azért valamilyen pénzügyi segítséget felajánlanak a legmélyebb válságba került országoknak. A gond az, hogy ez olyan kevés pénz, hogy nem lesz hatása 12 ezer milliárd euró nagyságú európai gazdaságban.,,

Másként fogalmazva Olaszország hitelképtelen, befektetésre alkalmatlan, ezért a többi országnak a kezesség vállalása szükséges. Miért nem azok az országok vállalnak kezességet, akik eddig finanszírozták, hitelezték? Röviden: Az olasz kormány másnak a farkával akarja a csalánt irtani, pedig jobban tenné ha lemondana és időközi választást tartanának.

Ez egy kis párt, néhány képviselővel. Salvini (újra) kormányra akar kerülni, nyiltan nem támogathatja OV lépését.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés