Olasz külügyminiszter: félre kell tenni a vétójogot

2020. november 19. 10:26
Luigi Di Maio a kompromisszum fontosságát is hangsúlyozta.

A vétójog alkalmazásának „félre tételét” és a kompromisszumkeresést szorgalmazta Luigi Di Maio külügyminiszter, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) olasz kormánypárt politikusa csütörtökön az európai uniós támogatások kiutalásának jogállami feltételekhez kapcsolása körüli vitáról szólva. Luigi Di Maio az olasz közszolgálati rádió reggeli műsorában kijelentette, elérkezett az ideje, hogy az Európai Unió „előre lépjen, és eltörölje” a vétómechanizmus eddigi gyakorlatát. Hangoztatta, hogy nem ez az első alkalom, hogy egyes tagállamok vétójukkal megbénítottak folyamatokat, de végül sikerült kompromisszumot találni, miként nyáron  Hollandia esetében is történt. Az olasz diplomácia vezetője arra utalt, hogy Hollandia fenntartással fogadta az európai helyreállítási alap szétosztási rendszerét, amely a magas államadósságú Olaszországot az elsők között részesíti előnyben.    

Lengyelország, Magyarország és Szlovénia sokat kockáztat Di Maio szerint

Luigi Di Maio kijelentette: „Lengyelország, Magyarország és Szlovénia sokat kockáztat. Szerintem sikerül kompromisszumot találni”. Elfogadhatatlannak nevezte, hogy „Olaszország, amely 209 milliárd euró európai támogatást vár a munkanélküliek, családok és fiatalok számára, három olyan ország túsza legyen, amelyek velünk ellentétben nem nettó befizetők, hanem az EU-források nettó élvezői”. Az M5S politikusa az európai uniós tagországok állam-, illetve kormányfőinek videókonferenciája előtt nyilatkozott, amellyel egy időben az EU-tagországok külügyminisztereinek találkozóját is megtartják. Az európai pénzek kifizetését Magyarország és Lengyelország hétfőn vétózta meg. Budapest és Varsó lépésének indokaként közölte: nem értenek egyet azzal, hogy az európai uniós támogatások kiutalását jogállami feltételekhez kapcsolják.    

Az európai uniós ügyekért felelős tárca nélküli miniszter, Vincenzo Amendola, a másik baloldali kormányerő Demokrata Párt (PD) politikusa egy nyilatkozott, reméli, hogy Lengyelország és Magyarország megérti, hogy az EU jövője és ereje az egységben rejlik. „Egyetlen brüsszeli intézmény sem akarja megsérteni a nemzeti szuverenitást (...) és a Brexit-példájából tanulva a jelenlegi világméretű kavarodásban senki sem gondolhatja, hogy egyedül könnyebb” – tette hozzá az európai uniós források olaszországi felhasználásáért felelős Amendola. 

Meloni: Hányinger a jogállamisággal való zsarolás

A csütörtöki olasz sajtó Giorgia Meloni, a jobboldali Olasz Testvérek (FdI) elnökének korábbi közösségi bejegyzését idézte, amely szerint a baloldal álhíreket terjeszt, amikor azt hirdeti, hogy a „gonosz” Magyarország és Lengyelország megvétózta az Olaszországnak járó európai támogatásokat.    

Az igazság az, hogy az EU hírhedt tagjai, köztük az M5S és a PD gyáván az uniós támogatásokkal akarják megtörni az olyan nemzeteket mint Lengyelország és Magyarország, amelyek védelmezni akarják Európa hagyományos keresztény gyökereit és határait a tömeges illegális bevándorlástól” – írta Meloni. Az FdI elnöke, aki egyben az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) elnöke, „hányingernek” nevezte, a jogállamisággal való „zsarolást” a gazdasági helyreállításhoz szükséges források kifizetésében.

(MTI)

Fotó: MTI/EPA/ANSA/Alessandro Di Meo

Összesen 114 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

De milyen alapon kellene félre tenni a jogot? Csak mert bizonyos hatalmasságok ezt akarják? Szó sem lehet a jog/államiság/ leépítéséről, mert ez lenne az EU valódi szétzüllése.

Faszikám, titeket nem Mo és Lengyelország szívat, hanem Hollandia, Finnország, meg talán Németország is.

Luigi Di Maio és az európai uniós ügyekért felelős tárca nélküli miniszter, Vincenzo Amendola, a másik baloldali kormányerő Demokrata Párt (PD) politikusa hamiskártyás.
A Déli államok – Görögország, Olaszország, Spanyolország, Portugália – nem a járvány miatt került szorult helyzetbe, hanem a baloldali kormány felelőtlen kormányzása miatt. Olaszország államadóssága már a járvány kitörése előtt, 2018 évben 134,8 %-on állt a GDP-hez viszonyítva, amelyet tovább növelték, a magas kamatok, a migrációs kiadások. Jelenleg kb 180 % körül lehet.
Erről tartalmaz bővebb információt a napi.hu cikke. https://www.napi.hu/nemzetkozi..
Ebből a cikkből idézve:
,, az EU vezetői a napokban esedékes virtuális tanácskozásukon egy kilábalási alapot hoznak létre az olaszok kisegítésére az európai költségvetésen belüli átcsoportosítással. Ez lesz a kompromisszum: nem járulnak hozzá a közös eurózónás kötvények kibocsátásához, mert a hollandok és a németek nem akarják törleszteni az így keletkező közös adósságot a déli eurótagállamok helyett is, de azért valamilyen pénzügyi segítséget felajánlanak a legmélyebb válságba került országoknak. A gond az, hogy ez olyan kevés pénz, hogy nem lesz hatása 12 ezer milliárd euró nagyságú európai gazdaságban.,,

Másként fogalmazva Olaszország hitelképtelen, befektetésre alkalmatlan, ezért a többi országnak a kezesség vállalása szükséges. Miért nem azok az országok vállalnak kezességet, akik eddig finanszírozták, hitelezték? Röviden: Az olasz kormány másnak a farkával akarja a csalánt irtani, pedig jobban tenné ha lemondana és időközi választást tartanának.

,,Az a helyzet, hogy a segélycsomaghoz nem kell egyhangúság.

Ergo semmi köze a költségvetési tervezethez, aminek az elfogadásához viszont konszenzus kell.

Szét lehet választani a kettőt, erre te is rá fogsz jönni, különben mész a kukába.,,

Téves állítás.

AZ EU nem vehet fel hitelt, csak a 27 tagállam együttesen, amely egyetemleges felelősséget - kezességvállalást - tartalmaz. Ezzel pedig az EU költségvetési részévé válik.

Olaszország a pénzpiacról nem tud hitelt felvenni, mert nem hitelképes. Amennyiben nem jut hitelhez csődbe megy és ezzel veszélybe kerül az eurózóna. Ezért találták ki ezt a trükkös megoldást. Vagyis a 27 tagállam veszi fel a hitelt és amennyiben valamelyik tagország nem tud törleszteni, a többi fog helyette törleszteni.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés