Leisztingerhez köthető offshore cég állhat a BKV tendert elnyerő Zrt. mögött

2020. november 18. 15:21
A Tüttő Kata volt élettársához köthető céget hét nappal az ajánlattételi határidő lejárta előtt jegyezte be a bíróság. Így is nyert a BKV-tenderen.

Április 28-án a Budapesti Közlekedési Zrt. közbeszerzési eljárást írt ki használt, dízelüzemű, alacsonypadlós, csuklós autóbuszok bérelésére. A kiírás értelmében 6 darab, maximum 12 éves, légkondicionált, EURO IV-es környezetvédelmi besorolásnál nem gyengébb osztályú autóbuszt bérelne 1 évre a fővárosi közlekedési vállalat – írja a Menedzsment Fórum.

Az ajánlattétel határideje május 25-én járt le, három cég adott le pályázatot

  • Truck-Trailer & Parts Haszongépjármű és Alkatrész Kft. (Székesfehérvár)
  • Infinitours Kft. (Az esztergomi cég ajánlatát érvénytelennek nyilvánította a kiíró.)
  • CR-Facilities Vagyongazdálkodó Zrt. (Budapest)

A BKV Zrt. a CR-Facilities Vagyongazdálkodó Zrt. ajánlatát ítélte a legkedvezőbbnek, így velük kötötte meg a bérleti szerződést, amelynek összértéke az uniós közbeszerzési értesítőben megjelent hirdetmény alapján nettó 342,72 millió forint.

Vagyonkezelő társaság adná bérbe a buszokat

Feltűnő, hogy a pályázaton győztes társaság nevében az szerepel, hogy „vagyongazdálkodó”, így  igen szokatlan választásnak számítanak, ha autóbuszok bérléséről van szó. Ha megvizsgáljuk a cég hátterét, a meglepettségünk csak fokozódhat, ugyanis a CR-Facilities egy nagyon fiatal társaság, idén május 11-én alapították. Ennél is izgalmasabb, hogy

pontosan 7 nappal azelőtt történt meg a Zrt. bírósági bejegyzése (május 18.), hogy lejárt volna a BKV tenderének ajánlattételi határideje.

Ahogy a társaság nevéből is látszik, a fő tevékenységük vagyonkezelés. Emellett az autóbuszok bérbeadása szempontjából releváns tevékenységi köröket is megjelöltek: közúti gépjármű gyártása, gépjárműjavítás, -karbantartás, személygépjármű-, könnyűgépjármű-kereskedelem, építőipari tevékenységek, mint például lakó- és nem lakóépület építés.

Kik alapították a győztes Zrt-t?

A cégkivonatuk szerint a vezérigazgató egy vecsési magánszemély, Tóth Erika, aki az az Opten adatbázisa alapján egyéb társaságokban nem érdekelt, sem tulajdonosként, sem vezetőként. A cégkivonat a Zrt. alapítóinak nevét nem tartalmazza , de a cégbírósági papírok már igen.

A CR-Facilities Vagyongazdálkodó Zrt-t, amely megnyerte a BKV tenderét, három másik társaság alapította:

  • Cratis Ingatlanbefektető Zrt. (Budapest)
  • KD Properties Ingatlanfejlesztő Kft. (Telki)
  • Olinda Pénzügyi Szolgáltató Kft. (Budapest)

A többségi tulajdonos a Cratis Ingatlanbefektető lehet, a jegyzett tőkéhez való hozzájárulás alapján a 17 milliós jegyzett tőkébe 8,5 milliót adtak, a KD Properties Kft. 5,1-et, az Olinda Pénzügyi Szolgáltató pedig 3,4-et.

A három társalapítónak sem a buszok bérbeadása a fő profilja

Ami a három alapítócéget illeti, nem számítanak ők sem rutinosnak a buszok bérbeadásában. A háromból két alapítónak az ingatlanpiachoz kapcsolódik a fő tevékenysége, illetve az egyéb megjelölt tevékenységi körből sem az derül ki, hogy a tender szempontjából kifejezetten alkalmasak lennének a kijelölt feladatok teljesítésére. A legkisebb részesedéssel rendelkező, harmadik cég számviteli, pénzügyi tevékenységekkel foglalkozik főként.

Ki állhat az egész mögött?

A három alapító cégből talán a többségi tulajdonos háttere a legizgalmasabb, a Cratis Ingatlanbefektető Zrt. tulajdonosa ugyanis egy ciprusi székhellyel bíró offshore-cég, az Agrina Holdings. Ez a társaság viszont már nagyon is ismert és komoly múltra tekint vissza, ugyanis 2006-ban alapították. Az Agrina Holdings vezetői tisztségviselői között pedig már lehet találni oylan személyeket, akik elvezetnek a tulajdonoshoz is.

A tisztségviselők között három magyar személy neve lehet leginkább érdekes: Sasinszki Ágnesé, Temesvári Gáboré, valamint Jákó János Dezsőé. Utóbbi személy valószínűsíthetően az az ügyvéd lehet, aki a Cratis Ingatlanbefektető Zrt. kézbesítési megbízottjaként van feltüntetve a cégkivonatban. Sasinszki Ágnes és Temesvári Gábor pedig Leisztinger Tamás cégbirodalmához köthető személyek. Sasinszki jelenleg is Lesztinger legfontosabb cégének, az Arago Zrt.-nek vezető tisztségviselője, illetve egy másik ciprusi offshore-cégben, a Hartberg Investmentsben is igazgatói beosztásban dolgozik. Temesvári Gábor pedig a sajtóban megjelent információk szerint Leisztinger Tamás bányavállaltánál, az Ormosszén Szénkitermelő Zrt.-nél projektvezető.

Leisztinger Tamás korábbi élettársa, egyben gyermekeinek az anyja nem más, mint Tüttő Kata, aki a tavalyi önkormányzati választások óta Budapest városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettese.

Összesen 83 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Fogadok, hogy ezt az ellenzéki fuggetlenobjektiv lakajmedia nem fogja kozreadni.

Ez a zöldebb Budapest jegyében történik.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés