Gyurcsány: Orbán Viktor és kormánya nem egyenlő Magyarországgal

2020. november 18. 11:30
Az ellenzéki pártok vezetői nyílt levélben fordultak az Európai Tanácshoz és az Európai Bizottsághoz.

A Demokratikus Koalíció elnöke – hasonlóan több ellenzéki pártvezetőhöz – közösségi oldalán osztott meg egy, az Európai Tanács, az Európai Bizottság és az Unió  soros elnökségének írt nyílt levelet, melyben az uniós költségvetéssel kapcsolatos magyar vétóra reagál. Gyurcsány Ferenc azt írta: „Mi, a magyar demokratikus ellenzék erői, tekintettel a magyar kormány romboló politikája miatt előállt helyzet súlyosságára, szükségesnek tartjuk kinyilvánítani az Európai Unió valamennyi nemzete, állampolgára, s az Európai Unió vezetése számára, hogy Orbán Viktor és kormánya nem egyenlő Magyarországgal”.

Szerinte az Orbán-kormány „az európai és a magyar polgárok érdekeivel és jogos elvárásaival szemben cselekszik”. Úgy folytatja: „A magyar ellenzék pártjainak elnökeiként összeköt bennünket a demokrácia, a jogállamiság, az európai értékek tisztelete. Közös értékeink köteleznek bennünket arra, hogy együttes erővel szerezzünk érvényt mielőbb a jog uralmának hazánkban”.

A levélben arra kéri az Európai Unió intézményeit és tagállami kormányait, „találjanak megoldást arra, hogy az Orbán-kormány önzése ne lehessen akadálya az európai és a magyar gazdasági válság megoldásának, és a biztonságukat, egzisztenciájukat féltő magyar polgárok és vállalkozások mielőbb hozzájuthassanak az Európai Unió által Magyarországnak szánt támogatáshoz”.

A nyílt levél aláírói: 

Gyurcsány Ferenc (DK)
Jakab Péter (Jobbik)
Schmuck Erzsébet, Kanász-Nagy Máté (LMP)
Fekete-Győr András (Momentum)
Kunhalmi Ágnes, Tóth Bertalan (MSZP)
Szabó Tímea, Karácsony Gergely (Párbeszéd)

(Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd)

Összesen 134 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Daragije druzja!

Daragoj továris Hruscsov!

A magyar munkás-paraszt hatalom, a dolgozó nép iránt érzett felelősségünktől átitatva, , a nagy Szovjetunió, Lenin, s Hruscsov elvtárs iránti forró szeretetünktől vezérelve szót kell emelnünk a hazánkban, de a pártunkon belül is tapasztalható, a nemzetközi munkásegység és proletár internacionalizmus nemes eszméivel , a magyar baloldali mozgalom arculcsapását jelentő, történelmi hagyományaival ellentétes, nacionalista, soviniszta, a Horthy korszakot idéző, a nép egészére káros , önös nemzeti érdekek előtérbe helyezését hangoztató revizionista jelenségekkel, ideológiai elhajlásokkal szemben.

Ez utóbbiak veszélyeztetik a szocializmus békés építését, az MSZMP , valamint a magyar baloldal számára örökké iránymutatónak maradó SZKP Kongresszusain született iránymutatások érvényesülését.

Kérjük, hogy Hruscsov elvtárs vesse latba minden befolyását a magyar helyzet rendezéséért, a magyar külön utas politizálás megfékezéséért, az internacionalista elkötelezettségüket elfelejtő elvtársak félreállításáért. Éljen a nagy Szovjetunió és Magyarország testvéri barátsága.

Továris Gyurcsány

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés