Orbán Viktor: Magyarország megvétózza az uniós büdzsét és a helyreállítási alapot

2020. november 16. 14:42

A magyar kormányfő levélben tájékoztatta a döntésről a német kancellárt, továbbá az EB és az ET elnökét is.

2020. november 16. 14:42
null

Levélben tájékoztatta Orbán Viktor miniszterelnök Angela Merkel német kancellárt, Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság elnökét és Charles Michelt, az Európai Tanács elnökét arról, hogy a magyar kormány megvétózza az EU hétéves költségvetésével és a helyreállítási alappal kapcsolatos jogalkotást – közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke hétfő délután. A hírt korábban már Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár is megerősítette. „Éppen most informáltak a legújabb fejleményekről az MFF/NGEU-csomag (a többéves pénzügyi keret és a »Next Generation EU« helyreállítási eszköz) végrehajtásának helyzetét illetően” – írta Orbán Viktor.

Levelében a miniszterelnök megerősítette, hogy a „semmiről sincs megállapodás, ameddig nincs megállapodás mindenről” elvvel összhangban

Magyarország kormánya az MFF/NGEU jogalkotási csomag valamennyi eleme ellenében fog szavazni,

beleértve azok megvétózását, melyek egyhangúságot igényelnek, így az MFF-rendeletet és a saját forrásokról szóló határozatot is.

Havasi Bertalan emlékeztetett: Orbán Viktor már korábban is felhívta a figyelmet arra, veszélyezteti a tagállamok közötti bizalmat, emellett Magyarország érdekeit, ha a következő hétéves költségvetést, illetve a rendkívüli helyreállítási csomagot olyan feltételekhez kötnék, amelyek pontosan nem határozzák meg, hogy mi a vélt jogsértés, és önkényesen vezethetnek politikai alapú költségvetési szankcióhoz kettős mérce alkalmazásával. Magyarország számára alapvetőek a közös értékek, beleértve a jogállamiságot, ezek érvényesülését és alkalmazását a magyar embereknek kell megítélniük, akik erre ugyanúgy képesek, mint bármely más európai nép.

(MTI)

Összesen 439 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
krisztoforo48
2020. november 17. 06:07
Ez az Unió végjátéka,menthetetlen a helyzet.
bagira
2020. november 17. 01:32
Érdekeink csak határozott kemény politikával érvényesül , Orbán úr Brüsszelben az eus vezérek szemébe jól mondogasson oda . Kemény mondatok után mit mondanak ne azt nézze hanem azt hogy ki mondja. Brüsszelben jár mindig húzza ki magát ,nincs miért lehatott fővel járni , és pókerarcot ne feledje , mosoly az sose maradjon el , sok támadó a derűs arcát lássa.
jánosbácsi
2020. november 16. 23:59
Magyarországon is eljön a hét szűk esztendő. Gyűjtsetek be krumplit, tüzelőt, gyertyát. Kutyákat macskákat eresszetek szélnek úgysem tudtok nekik enni adni. Köszönjétek magatoknak és Orbánnak.
Leo3
2020. november 16. 22:38
Nagyon helyes! mindent meg kell tenni, hogy megakadályozzuk az EU, Szovjetúnióvá való válását!!! Nem értem, hogy a ballibek miért akarják visszahozni a Szovjetúniót???
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!