Eljött az árcsökkentés időszaka

2020. november 19.
Az építőipar az előző három-négy évben túlfűtött volt, az árak indokolatlanul átlépték a reális szintet – véli Scheer Sándor, a legnagyobb magyar építőipari cég, a Market alapító-vezére. A szektor jövőjéről és a vírushelyzet tanulságairól is beszélgettünk az egyik leggazdagabb magyarral.

Oláh Dániel interjúja a Mandiner hetilapban.

Leálltak a beruházások az építőiparban, illetve a feldolgozóiparban?
Úgy látom, az építőipari beruházások döntő többsége nem állt le. Megtorpanást inkább olyan területeken látok, ahol a koronavírus-járvány leginkább éreztette a hatását: például új szállodák építése lényegében nem indult az utóbbi időben. Az új beruházások kitolódtak kicsit, emiatt tapasztalunk némi visszaesést.

Számíthatunk visszapattanásra, vagy lassú gazdasági talpra állás jön?
A lakásépítésben talán nem kell számítani visszaesésre, de az irodafronton biztosan hosszan fogják elemezni a koronavírus-járvány hatásait. A számos, otthoni munkavégzésbe küldött irodai alkalmazott bizonyos cégeknél nehezen akar majd visszatérni a pandémia után. A szükséges irodamennyiségre, az irodák kialakítására, felépítésére hatással lesz a járvány. A szállodaiparban is érzékelhető lesz a változás. Bizonyos területeken gyors lesz a visszatérés, például a közösségi létesítmények és az ipari beruházások terén, máshol pedig lassabb.

Fürjes Balázs budapesti beruházásokért felelős kormánybiztos és Scheer Sándor, a Market Építő Zrt. vezérigazgatója a Ferencváros labdarúgócsapatának új stadionjában 2014 júniusában. Két és fél hónappal a szerződésben foglalt határidő lejárta előtt készült el az FTC stadionja.<br>fotó: MTI / Illyés Tibor

Lehet, hogy egyesek lakhatási helyzetét is megingatja a válság. Ön a Magyar Nemzeti Bank kezdeményezésére 2019-ben megalakult Lakás- és Ingatlanpiaci Tanácsadó Testület elnöke. Kiadványukban megfogalmazták, hogy vállalkozói bérlakásprogramra lenne szükség, Novák Katalin családokért felelős miniszter viszont a saját otthon megszerzésének támogatására fókuszálna.
Úgy gondolom, a kettő nem zárja ki egymást, össze lehet őket hangolni. A bérlakás azoknak a fiataloknak nyújt átmeneti megoldást, akik még egyedülállók, és nem tudtak elegendő pénzt összegyűjteni saját lakás vásárlásához, vagy bizonytalanok, és nem tudják, melyik városban, kerületben szeretnének élni. Egy nemzeti lakásprogram akkor van jól felépítve, ha nem túl nagy mennyiségben, de rendelkezésre áll bérlakás is a húsz- és harmincéves életkor közöttiek részére. Ez a korosztály aztán később, amikor családot alapít, a kormány által adott számos támogatás segítségével saját lakásba költözik, és átadja a helyet újabb fiataloknak. Hiszem, hogy a közeljövőben lesz alkalom erről egyeztetni. Ha a bérlakásszektor meghatározott keretek közé kerül, akkor több pénzt hoz a költségvetésnek is.

Címlapkép: Végel Dániel 

Ez a cikk csak előfizetéssel rendelkező olvasóink számára elérhető. Ha van érvényes előfizetése, jelentkezzen be!

Bejelentkezés