A Pfizer vakcinája 95 százalékos – most ők vezetnek

2020. november 18. 16:45
Egymásra licitálnak a koronavírus elleni oltóanyaguk hatékonysági mutatójában a világ gyógyszergyártói.

A Moderna hétfői 94,5 százalékos bejelentésére a Pfizer és a BioNTech szerdán reagált: ők már 95 százaléknál tartanak – írta meg az Index. A gyártók szerdán közös közleményben tálalták, hogy lezárták a klinikai vizsgálatuk 3. fázisának végső elemzését, az adatok pedig azt mutatják, hogy az oltóanyaguk 95 százalékos hatékonysággal birkózik meg a koronavírus-fertőzéssel.

A 43 661 önkéntes bevonásával elvégzett fázis 3-ban 41 135-en kaptak második dózist vagy placebót. A teljes mintából 170 emberen mutatták ki a koronavírus-fertőzést, közülük 162-en kapták meg a placebót, nyolcan pedig a vakcinát. Tíz komolyabb Covid–19-esetet jegyeztek fel az önkéntesek között, kilencen közülük a placebót kapták meg. A 65 év felettiek körére szűkítve 94 százalékos eredmény született. A Pfizer a 95 százalékos eredménnyel párhuzamosan közölte, hogy napokon belül meg fogja kérni az Egyesült Államok Élelmezésügyi és Gyógyszerügyi Hivatalának sürgősségi felhasználására vonatkozó engedélyét.

Emellett más országok szabályozó hatóságaihoz is eljuttatják a kutatási eredményt, majd jöhet a szokásos publikálási kör az orvosi szaklapokban. A Pfizer azt ígéri, hogy 2020-ban 50 millió, 2021-ben már akár 1,3 milliárd adag vakcinát lesz képes legyártani. A cég három helyszínen kezdi majd a gyártást (St. Louis, Andover és a belgiumi Puurs), a BioNTech pedig a németországi telephelyein – írja az Index.

Fotó: MTI/EPA/ANSA/Claudio Peri

Összesen 31 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A Pfizer olvasta a néhány nappal előtti kommentemet, amiben pont a licitálásról írtam, arról, hogy a Pfizer következő licitszáma 95 százalék lesz. Ez a covid ma a legnagyobb üzlet.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés