Létrejött a világ legnagyobb Kína-támogatta, USA nélküli kereskedelmi blokkja

2020. november 15. 15:57
Tizenöt ázsiai és csendes-óceániai állam részvételével létrejött a világ legnagyobb Kína-párti és az USA-t nem tartalmzó szabadkereskedelmi blokkja vasárnap.

Washington ezúttal kimaradt

Létrejött Kína vezetésével a világ legnagyobb szabadkereskedelmi blokkja vasárnap, melyben 15 ázsiai és csendes-óceáni ország vesz részt és melynek célja, hogy kizárja az Egyesült Államokat, akivel Donald Trump elnöksége óta igencsak elmérgesedett gazdasági és kereskedelmi értelemben a kapcsolat. A létrejövő Regionális Átfogó Gazdasági Partnerség (RCEP) hanoi csúcstalálkozóján aláírt létrehozó nyilatkozata újabb fordulatot jelenthet a Washington és Peking között kialakult kereskedelmi háborúban.

Az Egyesült Államok ezúttal egyáltalán nem tagja a partnerségnek, szemben az RCEP elődjeként szolgáló Transz-csendes-óceáni Partnerséggel (TPP),

melybe a csatlakozó nyilatkozatot még Barack Obama elnök írta alá. Az RCEP határozottan segíteni fogja Pekinget abban, hogy csökkentse függőségét az amerikai technológiától és végleg felgyorsítsa a két ország között kialakult rivalizálást. Az RCEP tagja lett többek a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetsége (ASEAN), Japán, Dél-Korea, Ausztrália, Új-Zéland, illetve természetesen Kína. A szövetség célja az országok közötti tarifák folyamatos csökentését célozta meg.

Az egyezményt az ASEAN országok online csúcstalálkozóján írták alá. A csúcstalálkozó célja a dél-kínai-tengeri feszültségek csökkentése, illetve a koronavírus világjárvány utáni gazdasági fellendülés alapjainak lefektetése volt. A szokatlan módon megtartott ceremoniális eseményen az RCEP-országok vezető kereskedelmi minisztereik mögött álltak, akik egyenként írták alá a csatlakozási nyilatkozatot, melyet ezt követően bemutattak a kameráknak. „Az aláíró országok hamarosan megerősítik az RCEP szövetségét, majd miután életbe lép minden egyes szegmense, azonnal meg is kezdjük a munkát, melynek központi célja a koronavírus járvány utáni gazdasági fellendülés” – fogalmazott Nguyen Xuan Phuc, az ASEAN elnökeként is szolgáló vietnami miniszterelnök.

Szép kilátások Pekingből

Az RCEP a világgazdasági 30%-át fogja lefedni, a világ népességének szintén 30%-át fogja kitenni, illetve 2,2 milliárd fogyasztót fog elérni. Kína pénzügyminisztériuma szerint az új blokk létrehozása egy történelmi áttörés, mellyel akár 10 év alatt is létrejöhet egy teljesen és tökéletesen működő szabadkereskedelmi szövetség az aláíró országok között. „Kína és Japán volt az első két regionális ország, amely kétoldalú vámcsökkentési megállapodást írt alá és amely egy történelmi lépés volt” – írta a minsiztérium közleményében. Kína ezt követően Japánnal és Dél-Koreával is szabadkereskedelmi megállapodásokat kötött, melyeket most kibővítenek.

Elemzők szerint annak ellenére, hogy a (várhatóan) megválasztott amerikai elnök, Joe Biden (aki egykoron Barack Obama alelnöke volt) lényegesen moderáltabb megközelítést alkalmaz Kínával szemben, mint (várható) elődje, Donald Trump, nem valószínű így sem, hogy Washington a közeljövőben aláírná a csatlakozási nyilatkozatot az RCEP-be. Az RCEP paktumja akkor fog életbe lépni, amint az összes aláíró ország sikeresen ratifikálja annak tartalmát a parlamentjeikben is az elkövetkezendő két évben.

Szakértők szerint Kína kereskedelmi szempontból kifejezetten jó pozícióba került:

Trump (várható) távozásával egy sokkal visszafogottabban Kína-ellenes korményzat várható Washingtonban, az RCEP pedig jelentősen megerősíti Peking helyzetét a Csendes-óceán vonzáskörzetében. Érdekesség, hogy az RCEP-tárgyalásokon India is részt vett sokáig, ám végül nem írták alá a szerződést.

Fotó: MTI/ EPA/ Roman Pilipej

Összesen 107 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Pontosításként még annyit, hogy szakértői elemzések szerint India a Kínával szembeni kereskedelmi deficitjének további növekedésétől tart csatlakozása esetén, de az elemzések biztosra veszik, hogy ez rövidesen be fog következni.

Amit még kiemelnek, hogy abban a földrajzi régióban egy kínai-japán-dél-koreai gazdasági trojka fogja meghatározni a gazdasági életet, rendkívüli befolyást gyakorolva a térségi politikai történésekre is. Továbbá kiéleződik a gazdasági és a politikai harc Kína és Amerika között, s az előbbi megerősödése várható.

Nem értem, hogy a mandiner miért hagyta figyelmen kívül Anthony Fiuci professzor öt nappal ezelőtti elemzését a koronavírusról, aminek központi témája volt a kínai vakcina, az USA és Kína közötti küzdelem. Fiuci benne volt Trump elnök covid szakértői csapatában, de az elnöki járványkezelés bírálata miatt viszonyuk megromlott.

Fiuci elemzésének rövid lényege a következő. A holnapot mindig úgy hívják, hogy Amerika. A Pfizer jelenti a szabadságot, ahol elnyomás van ott nincs jólét. A háborúhoz nélkülözhetetlen a lelkesedés és a bátorság.

Biden három dologban volt szerencsés: 1/beértek a Warp Speed eredményei, bár az idő nem Trumpnak kedvezett,2/ a Pfizer nem a választások előtt jelentette be a kutatási eredményeket, amiket Trump a maga javára használhatott volna fel a kampányban, 3/a Wall Street szárnyal.Semmi sem lesz olyan, mint régen, nem visszatérés lesz, hanem new normal. Annak, hogy a Pfizer-Biontech vakcinája sikeres beláthatatlan geopolitikai következményei lesznek. Új világ jön létre, aminek lapjait az USA és Németország fogja írni. A legfontosabb cél ellenpontot képezni a kínai expanzióval szemben. Azzal a Kínával szemben, amely a világon egyedüliként ez évi gazdaságát pozitív szaldóval fogja zárni.

A Pfizer-Biontech vakcina autonómiá, erőt fog nyújtani Kínával szemben. A kínai vakcina sikere felgyorsítaná a kínai expanziót. A vakcina körüli harc tétje a globális hegemónia megszerzése. Remélhetőleg a szabad világ lesz a nyertes, fejezte Fiuci.

Sorjáznak a kérdések, mi lett volna a választás eredménye, ha a Pfizer előbb jelenti be kutatási eredményeit, akkor is Biden győzött volna? A Pfizer a játszma része? S mit jelent Európának egy Amerika-Németország irányított új világ? Ki lesz az Amerika-Kína párharc győztese, eljutnak-e a katonai konfrontációig, tekintve a mai térségi biztonsági konfliktusokat? Milyen szép új világra ébred Magyarország? S végül, az RCEP mit hozhat a Kínával, Dél-Koreával és a többi érintett országgal kereskedelmi kapcsolatot ápoló kelet-közép-európai országoknak, mikor kapnak piros lámpát Washingtonból és Berlinből? S persze még lenne számos egyéb kérdés.

"Trump (várható) távozásával egy sokkal visszafogottabban Kína-ellenes kormányzat várható Washingtonban, az RCEP pedig jelentősen megerősíti Peking helyzetét"
Biden és a mély állam, ha nyernek, kiegyeznek Pekinggel, de pontosabb így:
befekszenek Peking alá.
- Kína megkapja a térséget,
- az USA-nak nevezett mély mocsárállam pedig megkapja a jogot, hogy
véglegesen leszámoljon legnagyobb ellenfelével, ellenségével,
az euroatlanti fehér keresztény civilizációval.
Ez a forgatókönyv, erre kell felkészülni.

Ezt nem értem, még nem hallottam ezt a nevet.

'Ázsia az ázsiaiaké!' Volt már ilyen.

A kérdés csak az, hogy Kína meg fogja-e vonni a pénzek kifizetését a maoriktól például azért, mert Új-Zéland nem rak ki Marx-Engels
plakátokat és nem állítja le a buzipropagandát.

USA szinte teljes nyugdíjalapja Kínai kézben van. A kínaiaknak megéri
elinflálni annak értékét mert ezzel hatalmas befolyásra tesznek szert
az USA-ban.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés