Illegálissá tette a „bifób” és „transzfób” beszédet Norvégia

2020. november 13. 10:42
A nyilvánosan elhangzott „gyűlöletbeszédet” akár három évig terjedő börtönnel is sújthatják.

Norvégiában a bi, transz és nem bináris emberek hatalmas győzelmként ünnepelték, hogy az ország nemrég kibővítette büntető törvénykönyvét. Korábban csak a leszbikus és meleg embereket védte meg a törvény a „gyűlöletbeszéddel„ szemben, de most már a nemi identitás és a „szexuális irányultság” minden formájára tekintettel lesznek – írja az out.com. Az új szabályozás összhangban áll Brüsszel új LMBTQ-stratégiájával, amelyről bővebben mi is írtunk korábban.

A módosított büntető törvénykönyv kimondja, hogy a magánbeszélgetésben elhangzott „gyűlöletbeszédért”

pénzbírsággal vagy egy évig terjedő börtönbüntetéssel, a nyilvános megnyilatkozásokat pedig legfeljebb három évig terjedő börtönnel sújtják.

Ezenkívül azok, akik erőszakos bűncselekményeket követnek el az áldozat szexuális orientációja vagy nem identitása okán, szigorúbb büntetéseket kapnak. „Ez valójában nagy megkönnyebbülés, a transzneműek jogi védelmének hiánya sok-sok éven át szúrta a szemünket” – mondta a Reutersnek Birna Rorslett, a norvég transzneműek szövetségének alelnöke.

Norvégia az egyik legprogresszívebb ország Európában az LMBTQ+ védelem és az egyenlőség terén – mutat rá a portál. A melegházasság, az azonos neműek örökbefogadása és a leszbikus párok mesterséges megtermékenyítése 2009 óta törvényes.

Az Insider emlékeztet, hogy Norvégia volt a negyedik ország a világon, amely 1979-ben lehetővé tette a transz emberek nyílt katonai szolgálatát (24 évvel azelőtt, hogy az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága megállapította, hogy a szodómiaellenes törvények alkotmányellenesek a 2003-as Lawrence kontra Texas ügyben). 2016-ban Norvégia azt is lehetővé tette a transz emberek számára, hogy orvosi diagnózis nélkül legálisan megváltoztassák a nemüket.

(Nyitókép: MTI/EPA/Omer Messinger)


 

Összesen 117 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Gondolatrendőrség norvég módra, "szabadságnak" álcázva. Avagy: a lejtőn nincs megállás... Ha norvég lennék, kódolt beszéddel védekeznék.

Magánbírálatok a kifejezés.

Az vajon gyűlöletbeszéd, hogy "én nem vagyok hajlandó szexelni egy transznemű nővel"?

Norvégia a "legprogresszívebb" vagy - jobban mondva - a legnevetségesebb ország e tekintetben. És persze kérdés kérdés hátán: ha nevetek ezen a jelenségen, az már bűn? És mekkora a büntetési tétel? Ha valaki sorozatos nyelvbotlást követ el, mert nem tanulta meg a szabályt, az mekkora büntetésre számíthat? Ha csak elfelejtette a szabályt, az bűn? Ha csak fintorog egy ilyen - itt közölt fotón - az bűn? S ha csak félig mondta ki a tilos szót? stb

Álprobléma! Te vagy Kunhalmi?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés