Elkészült az EU első LMBTQ-stratégiája

2020. november 12. 17:54

LMBTQ-stratégiát alkotott Brüsszel: jöhetnek a határokon átívelő szivárványcsaládok, a homofób gyűlöletbeszéddel kapcsolatos uniós rendelkezések és a transzszexualitáshoz köthető kutatási támogatások. Összeállításunk.

2020. november 12. 17:54
null
Heincz Barnabás

A jogállamisági viták és a második koronahullám válsága mellett ma fontos – mondhatni történelmi – döntés született Brüsszelben, megalkották ugyanis az Európai Unió első LMBTQ-stratégiáját. Az Unió sosem rendelkezett az LMBTQ-közösséget érintő kérdésekben, azonban az új idők új szeleit már érzékelni lehetett idén ősszel, amikor Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke évértékelő beszédében az Európai Parlament plénuma előtt hitet tett az LMBTQ-jogok fontossága és támogatása mellett. Von der Leyen többek között kiemelte, hogy hogy „ha szülő vagy egy országban, akkor szülő vagy egy másik országban is”, a lengyeleknek pedig nyílt felhívást intézett az LMBTQ-mentes területeket illetően: „hogy mindenki számára egyértelműen fejezzem ki magam: az LMBTQ-mentes övezetek emberiességmentes övezetek, amelyeknek nincs helye Uniónkban”. Még utóbbi csupán éles társadalmi vitákat szül Lengyelországban, előbbi kijelentés nagyon fontos konfliktuspont lehet a magyar kormány és az EU között az elmúlt napokban benyújtott alkotmánymódosítás tekintetében. 

Von der Leyen ígéretét betartva az Európai Bizottság csütörtökön beterjesztette a leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és queer (LMBTQ) személyek esélyegyenlőségére vonatkozó európai uniós stratégiát. A Bizottság kiemeli, hogy bár az LMBTQ-közösség helyzete egyre jobb az Unióban, ezzel nem lehetünk elégedettek, mivel

az LMBTQ-személyek 43 százaléka továbbra is úgy érzi, hogy hátrányos megkülönböztetés éri őt

a hétköznapok során. Azt is kiemelték, hogy a koronavírus okozta válság csak rontott a helyzeten, ezért van szükség közös cselekvésre. A stratégia a következő öt évre határoz meg bizonyos célokat, amelyből a finanszírozási támogatás mellett kettő jogi lépés jelentené a fő csapásirányt. Az uniós bűncselekmények jegyzékét ugyanis kiterjesztenék a homofób gyűlöletbeszédre és gyűlölet-bűncselekményekre – Lengyelországban például nincs olyan törvény, amely ezeket az aktusokat szabályozná –, valamint a Bizottság jogszabályt nyújtana be a szülői státusz határokon átnyúló kölcsönös elismeréséről.

Utóbbi gyakorlatban azt jelentené, hogy amennyiben egy francia szivárványcsaládban a szülői státusz elismert, úgy például Lengyelországban is annak kellene lennie. A stratégia továbbá biztosítaná, hogy az LMBTQ-közösség szempontjából fontos kérdések megfelelő figyelmet kapjanak az uniós döntéshozatalban, ezzel biztosítva a közösség biztonságát, annak teljes sokszínűségében, valamint az egyenlő esélyeket, megteremtve ezzel a jólétet. 

A javaslat 2020-2025-ös intervallumban rendelkezik továbbá:
•    a hátrányos megkülönböztetés elleni küzdelemről, kiemelve a foglalkoztatás kérdését; 
•    az azonos neműek élettársi kapcsolatának tagállamok közötti elismeréséről; 
•    a szivárványcsaládok védelméről; 
•    az LMBTQ-közösségbe tartozó migránsok védelméről; 
•    a transz- és interszexuális embereknek fontos egészségügyi kutatások támogatásáról;
•    valamint a homofóbia visszaszorításáról a világ más területein – utóbbit például részben a Menekültügyi és Migrációs Alap keretében képzeli el Brüsszel.

Vera Jourová, értékekért és átláthatóságért felelős alelnök, aki az utóbbi időben egyre hevesebben támadja Magyarországot, kijelentette, hogy „mindenki számára lehetővé kell tenni, hogy – félelem vagy üldöztetés nélkül – vállalhassa önmagát, [hiszen] ebben áll Európa lényege, és ez az, amiért síkra szállunk”. Helena Dalli, az egyenlőségért felelős biztos úgy nyilatkozott, hogy „a mai napon az EU példát mutat a sokféleségért és a befogadásért folytatott küzdelemben”, kiemelve, hogy

[tehát] mindenkinek azt kell éreznie, hogy szabad és biztonságban van, és nem kell tartania szexuális irányultságon, nemi identitáson, nemi önkifejezésen vagy nemi jellemzőkön alapuló hátrányos megkülönböztetéstől vagy erőszaktól”. A biztos azt is fontosnak tartotta megjegyezni, hogy még hosszú utat kell megtennie az Uniónak az LMBTQ-személyek megérdemelt teljes társadalmi befogadásáig és elfogadásáig, ugyanakkor bízik abban, hogy a tagállamokkal együtt Európát mindenki számára jobb és biztonságosabb hellyé tudják változtatni. A Bizottság a fentiekkel összefüggésben sürgeti a tagállamokat az LMBTQ-közösség esélyegyenlőségére vonatkozó nemzeti stratégia megalkotására. Külön érdekesség, hogy az Európai Unió Alapjogi Ügynöksége szerint 2019-ben az LMBTQ-közösség 43 százaléka nyilatkozott úgy, hogy hátrányos megkülönböztetésben van része – ahogyan azt már fent említettük –, 2012-ben viszont csak 37 százalék volt ez az arány.

Hogy a fent említett stratégiából a jövőben mi valósul meg, az kérdéses, azonban a konfliktus egyes tagállamok és a Bizottság között már szinte előre elkönyvelhető, az LMBTQ mint téma pedig a belpolitikai kedélyeket is feltudja korbácsolni, különösen a koronafrusztrációból frissen szabaduló társadalom esetében.

***

A görbEUborka a Mandiner európai uniós történésekkel foglalkozó rovata. Pletykák, történeteket, elemzések, botrányok, hírek Brüsszelből, amik felrázhatják a magyar hétköznapokat is! Kattints a rovat összes cikkéért.

Nyitókép: Artur Widak / NurPhoto / NurPhoto via AFP
 

Összesen 185 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tothpal
2021. január 28. 15:42
Kit érdekel a SELEJT BOSSZÚJA?
Bukik a Zorbán
2020. november 16. 13:05
"és nem kell tartania szexuális irányultságon, nemi identitáson, nemi önkifejezésen vagy nemi jellemzőkön alapuló hátrányos megkülönböztetéstől vagy erőszaktól" Természetesen senkinek se kelljen erőszaktól tartania. Tehát a békés többséget is meg kell védeni a genderbolsevista terrortól. Semmilyen szélsőség nem tarhatna normál esetben támogatásra igényt. Támogatni kizárólag pozitív dolgokat lenne szabad, mint például a férfi és nő kapcsolatára alapuló család,a nemzet, haza fogalmak.
bagira
2020. november 14. 19:20
Brüsszel az iszlamistákat átnevelnék lmbtq qrva kiképzőben szabados állatias nemi életre. Merkelt kellene nyakig földbe ásni az lmbtq tanait az iszlamisták kövekkel gyakorolják rajta .
bagira
2020. november 14. 19:18
Mi az LMBTQI(P) igazi célja? A Szivárványos Zászlók Legsötétebb Titka 2020 A SZIVÁRVÁNYOS ZÁSZLÓ ÉS A GLOBÁLIS PEDOFIL-HÁLÓZAT TITKAI Sokkal több van a szivárványos zászló mögött, mint amit a fősodratú újságírók jelentős része felfoghat. Amikor a homoszexualitás ellen fellépsz, akkor a pedofília ellen is fellépsz, akkor a szabadkőművesség, a kulturális marxizmus és a sátánizmus ellen, a világ tönkretevői ellen is fellépsz. Több célja is van a mesterségesen gerjesztett és terjesztett homoszexualitásnak, aminek ünneplése és erőszakos terjesztése egy sátánista szabadkőműves találmány, a kulturális marxizmus részét képezi. A cikk írásának apropója, hogy 2020. augusztus 20-ika előtt néhány nappal szivárványos zászlók kerültek ki több, balliberális vezetésű, fővárosi kerületi polgármesteri hivatal és a főpolgármesteri hivatal épületére. Ezeket bátor önkéntesek eltávolították lásd cikk végén, de a zászlók visszakerültek. MÉG MAGASABB SZINTŰ ÖSSZEFÜGGÉSEK ebben a cikkünkben, a bejegyzés közepe felé, a vastagbetűshöz hasonlóan ugyanezzel az alcímmel. De miért is lehet fontos fellépni az ilyen zászlók, jelképek, szimbólumok ellen? A HOMOSZEXUALITÁS ÉS A GENDERELMÉLET NÉPSZERŰSÍTÉSÉNEK CÉLJAI: felkészíteni a társadalmakat a pedofília elfogadására, ami a nemzetek fölötti, egyetlen nemzethez sem tartozó, szupermagas politikai-média-kulturális elitek kedvenc titkos időtöltés, hogy annak tömeges kiderülésekor enyhébb ítéletet kapjanak mind a társadalomtól, mind az NGOkkal érzékenyített, szabadkőművesek bíróktól hemzsegő, lánykori nevén igazságügyi rendszertől. Lásd a Fall of Cabal A Háttérhatalom Bukása című magyar feliratos filmet vagy az Out of Shadows című szintén magyar feliratos filmet.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!