Mégsem tiltják be a finnek a körülmetélést

2020. november 11. 18:07
Vége az aggodalomnak, győzött a rituális vallásjog Finnországban.

Nemzetközi partnereink támogatásának segítségével egyelőre biztosított a vallási szabadságunk, bár továbbra is létezik egy kisebb kampány Finnországban a körülmetélés ellen — írta a finn zsidó közösségek központi tanácsának elnöke abban a minapi közleményben, amelyet a The Algemeiner is átvett, írta meg a Neokohn. Yaron Nadbornik azzal kapcsolatban fogalmazta meg gondolatait, hogy Helsinkiben múlt pénteken a finn törvényhozás egyhangúlag úgy döntött, hogy a női nemi szervek megcsonkításának gyakorlatáról szóló új törvényben nem hagynak helyet a fiúk körülmetélésének korlátozására.

A szavazáson a finn parlamentben elsöprő többséggel, 141–10-es különbséggel döntöttek. A határozat nagy megkönnyebbülést okozott az ország alig 2000 fős zsidó lakosságának körében — írja a lap, amely ugyanakkor a Helsingin Sanomat hírmagazin információjára hivatkozva megjegyzi: „ádáz szócsata előzte meg a döntést. A vitában például a finn ultranacionalista párt, az »Igaz Finnek« egyik képviselője egyenesen a kutyafarkak csonkításának betiltásához hasonlította a kérdést.

Érthetetlen, hogy a kutyák farkának vágását már 1996-ban betiltották, de a fiú nemi szervének fitymáját 2020-ban még mindig megrövidíthetik, vagy teljesen levághatják” – akadt ki Sebastian Tynkkynen képviselő. A politikusok döntésének értelmében ezután a női nemiszervek megcsonkítását elkövetőknek büntetőjogi felelősséggel kell majd szembenézniük. A zsidó közösség vezetője optimista, és úgy véli, hogy ahogy legutóbb több brit zsidó lobbista — például a Milah UK szervezete és a Brit zsidók képviselő-testülete — segített nekik, úgy egy esetleges újabb vitás helyzetekben a jövőben is támaszkodhatnak majd más európai ország zsidó érdekképviselőire. „Ne adja az ég, hogy egyesek megpróbálják korlátozni szabadságjogainkat, de ha úgy adódna, mindenkire, akár a magyar zsidó barátainkra is számítunk” — tette hozzá az Nadbornik.

Fotó: MTI/EPA/Kimmo Brandt

Összesen 26 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A csecsemő lányok fülének átlyukasztása a jövendő fülbevaló érdekében nem ugyanilyen esetleg?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés