Bekeményítenek az orosz muszlimok

2020. november 11. 11:57
Moszkva Európa legnagyobb muszlim lakosságú városa, a muzulmán népesség aránya pedig 15 éven belül 30 százalék lehet.

Tavaly még a többnejűség bevezetését szorgalmazta a moszkvai főmufti, míg most a vegyes házasságoktól tiltotta el a muszlimokat az ország muzulmán vallástudósainak tanácsa, írja a Moszkva tér híroldal.

Moszkva Európa legnagyobb muszlim lakosságú városa, a muzulmán népesség aránya pedig 15 éven belül 30 százalék lehet. Mit kezdhet Oroszország az egész világon radikalizálódó iszlámmal?

Immár jó évtizede meredeken csökken a terrorcselekmények száma Oroszországban. Ez azonban nem jelenti azt, hogy az országot ne érintené a radikális iszlám világszerte tapasztalható térhódítása. Oroszországban elsősorban a Közép-Ázsiából érkező több millió vendégmunkás körében és a Kaukázusban ütötte fel a fejét ez a jelenség. Nem véletlen tehát, hogy a szíriai orosz szerepvállalás egyik célja az volt, hogy ne otthon, hanem ezer kilométerre az ország határaitól vívja meg Moszkva a harcát az iszlám terrorizmussal. Oroszországban ugyanis végzetes lenne a vallások, civilizációk háborúja, hiszen Moszkva sem a közel-keleti érdekei, sem saját nemzetbiztonsága miatt nem teheti meg, hogy szemben álljon az iszlám híveivel.

Mindezek fényében érdekesek az olyan törekvések, amelyek akarva-akaratlanul éket verhetnek a civilizációk közé. Ilyen volt tavaly Ildar Aljautdinov moszkvai mufti kijelentése, miszerint a poligámia engedélyezése szükségszerű, és különösen a muszlim vallásúak esetében. De legalább ilyen veszélyes az a most nyilvánosságra került nyári döntés, miszerint az Ulémák Tanácsa megtiltotta a muzulmán férfiak számára a konfessziók közötti házasságot.

Mint az muzulmán vallástudósainak tanácsának határozata fogalmaz, a „könyv népeire”, vagyis a zsidókra és a keresztényekre is vonatkozó tilalom alóli kivételre csak egyedi esetekben adhat külön engedélyt a helyi mufti. Keresztény jövendőbeli esetében a jóváhagyás csak akkor lehetséges, ha a reménybeli házastárs Jézust Mohameddel egyenrangú isteni küldöttnek fogadja el, és ha követi a Korán előírásait.

(Moszkva tér)

Összesen 43 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"...gyerekeink ne a saria szerint éljenek." - ha egyre kevesebben lesznek, nem számít, milyen hit szerint élnek, ha a többség más. Több gyerek kell, hogy ne mások jöjjenek ide 'belakni' az országot.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés