Újratálalt Demszky-fogások

2020. november 5. 12:50

Kacsoh Dániel
Mandiner
Meg is van a liberális városvezetés receptje: panaszkodás és eladósodás.

„Egyértelművé kell tennünk, hogy ezt a helyzetet a kormány idézte elő, ráadásul tudatosan. Ezért a felelősség a Fideszt és Orbán Viktort terheli” – mondta a Magyar Narancs újságírójának Budapest főpolgármestere, azt állítva, hogy miközben a főváros nagyben segíti az ország gazdasági növekedését, keveset kap vissza, sőt, a kormány egyenesen pénzelvonással bünteti. Ezért sajnos szükség van megszorításokra, illetve további hitelfelvételre, a felmerülő problémák megoldására azonban még így sem marad forrás. Csak a túlélésre. „Ez a diktatúra logikája. Meggyőződésem, hogy a fővárosiak ezért nem a város vezetését hibáztatják, és megtalálják az igazi felelősöket.”

Gondolhatnánk, az interjú mostanság készült, de nem. Valójában 1999-ben.

Demszky Gábor ült akkor a főpolgármesteri székben, ahonnan kései utódjához kisértetiesen hasonló kommunikációt adott elő, valahogy így: „ebben az országban elnyomás van, hiszen a Fidesz van hatalmon, hiába kérek pénzt, nem kapok, így nem tudok semmit csinálni, nem én tehetek róla, csökkentem a béreket, és veszek fel kölcsönt.”

A hasonlóság kísérteties. Persze jöhet még néhány szimbolikus fogás, például mostanság a Heller-hagyaték „megszerzése”, háziállatügyi biztos kinevezése vagy pár bosszantó biciklisáv a Nagykörúton,

és meg is van a liberális városvezetés receptje.

Szinte csak elő kell venni a konyhafiókból. Vagyis: a bevásárló listát a Városházán írják, ám a szükséges pénz előteremtését már nem vállalják. Azt elvárják. Az jár.

Pedig ezúttal (sem) ezt ígérték. A Zuglóban túl sok maradandót nem alkotó, a kiszivárgott hangfelvételek szerint szoros szövetségeseivel, a szocikkal sem éppen harmonikus kapcsolatot ápoló kerületvezető a tavalyi kampányban még azt vetítette előre, hogy ha nyer, majd a Fidesz kénytelen lesz együttműködni vele. Ő bizony kikényszeríti, amit ki kell, mert mögötte lesznek a budapestiek. (Ábrándosabb pillanataiban a koncra ácsingózó ellenzékiek még saját köztársaságot is vizionáltak a fővárosból. A baloldali fantázia határtalan.)

Így is lett: Orbán Viktor már a 2019. október 13-i választás éjszakáján kvázi békejobbot ajánlott a győztesnek. Majd külön kormányzati szervezeti egységek jöttek létre a budapesti fejlesztések érdekében, miközben megmaradtak a párbeszéd még Tarlós István idején kialakított keretei. Továbbá azok a pénzügyi vállalások, amelyeket a kormányfő még Karácsony elődjének tett.

Ezzel egy időben beosontak a Városházára a ballib főszakács kéretlen segédei is, a valódi konyhafőnök, Gyurcsány Ferenc emberei, és sikerült kiosztani némi sarzsit a markát tartó többi kuktáknak is. Aztán hamar felkerült a kommunikációs gramofonra a Demszky-összes, és különösen az egész országot, így a központi költségvetést is sújtó Covid-járvány nyomán fortissimóba hevülhetett a panaszáradat – no meg a mentegetőzés a beígért intézkedések elmaradásáért. Kénytelen volt szembesülni minden budapesti azzal, hogy mégsincs rezsitámogatás, átfogó bérlakásprogram, tömeges faültetés, ingyen BKV a fiataloknak és egyéb nyalánkságok.

Igaz, a dél-budai szuperkórházat és a Liget-projektet sikerült megakasztani

– ugyancsak a nagy SZDSZ-es séf-előd nyomdokain haladva.

Így jutottunk el a legújabb konfliktusig. A trolikig. A Magyar Közlönyben a minap megjelent: a kormány támogatja 51 új, környezetbarát jármű beszerzését, lehetővé téve, hogy az Európai Beruházási Banknál szabadon felhasználható 61 milliárd forintnyi hitelkeretéből erre is szánjon a főváros. Karácsony értelmezése: a kormány határozatba foglalta, hogy meg akarja akadályozni Budapest legnagyobb zöld járműfejlesztését. Laár András szavait kölcsönözve kérdezném: „ki érti ezt, ki érti ezt? Én nem.”

A liberális turpisság abban van, hogy a trolik egyébként már letárgyalt beszerzésére Budapest kekec vezetése nem a meglévő keretet, hanem egy újabbat szeretne igénybe venni. Jól értik: megint hitelt akarnak felvenni, mondván, az most nagyon kedvező feltételekkel lehetséges. Csakhogy a kormány ezt nem szeretné – ami érthető, hiszen annak idején,

az SZDSZ-MSZP-korszak után mintegy 350 milliárdos adósságot vett át Budapesttől az állam.

Ezt aligha kellene megismételni, márpedig ha Karácsony tovább lapozgatja a Demszky-féle szakácskönyvet, a korábbi állapot elérésének bizony fennáll a veszélye. Kár is lenne folytatni az eladósodást, hiszen a fővárosnak jelen állás szerint – túl a meglévő hitelkereten – 224 milliárd forintnyi szabad pénzállománya van. Irigylésre méltó állapot ez, amit egyébként még a Moody’s is értékel. Szóval így áll a ládafia.

Alapvetően azt kellene végre megérteni a balliberális boszorkánykonyhák környékén, hogy tavaly ősz óta a felelősség nem csak a Fideszt és Orbán Viktort terheli. Volt egy voksolás, a budapestiek döntöttek. Bizony Karácsonynak is ideje lenne kifőznie valamit, s nem csak lejárt szavatosságú kommunikációs paneleket kavargatni. Ebből nem lesz ballib csúcsgasztronómia, már ha létezik egyáltalán olyan.

Összesen 37 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Közben Szlovákiában:

A Nemzeti Bűnüldöző Ügynökség (NAKA) csütörtök reggel őrizetbe vette

Tibor Gaspar volt országos rendőrfőkapitányt,
Peter Hraskot, a NAKA egykori vezetőjét,
Robert Krajmert, a NAKA korrupcióellenes egységének volt vezetőjét, valamint
a NAKA gazdasági bűncselekményekkel foglalkozó egységéjének egykori vezetőjét, Bernard Slobodníkot.

A liberálisok igénytelen állatok. Nekik ez jó.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés