Négy év alatt csaknem 8 ezren haltak meg a kábítószerellenes kampányban

2020. november 5. 8:52
A Fülöp-szigetek elnöke, Duterte magára vállalta a felelősséget a gyilkosságokért.

Mintegy 8 ezer embert öltek meg a Fülöp-szigeteki államfő által meghirdetett kábítószerellenes kampány során az elmúlt négy évben az ázsiai ország rendőrsége által csütörtökön közzétett jelentés szerint. A Camilo Cascolan országos rendőrfőnök jegyezte közlemény szerint csupán idén szeptemberben és októberben 119 gyanúsított vesztette életét több mint 9 ezer rendőrségi akcióban, azaz 2016 óta már összesen 7987-en haltak meg a műveletek során. A jelentésben hozzáteszik, hogy ez idő alatt több mint 1,29 millió kábítószer-terjesztő és felhasználó került rendőrkézre. A hatóságok 234 036 rajtaütést és fedett akciót hajtottak végre 2016 júliusától 2020 októberéig, ezekben 357 069 embert tartóztattak le. Cascolan leszögezte azt is, hogy a kábítószerellenes műveletek számát növelni kell.

Emberi jogi szervezetek többször bírálták a Rodrigo Duterte elnök által meghirdetett kampányt, amely során szerintük számos jogsértés is előfordult. Becsléseik szerint a műveletek halálos áldozatainak valós száma közel a háromszorosa lehet a hivatalos adatokénak. Egyúttal azzal vádolják a rendőrséget, hogy előzetes vizsgálat nélkül ölt meg sok embert, akikről csak gyanította, hogy közük van a kábítószer-kereskedelemhez.

Októberben Duterte egy televíziós műsorban azt mondta (fotónkon: MTI/AP/Malacanang elnöki palota sajtóhivatala/Robinson Ninal Jr.) kész felelősséget vállalni a kampányban elkövetett gyilkosságokért, hozzátéve, hogy boldogan vállalná akár a börtönt is a halálesetekért, ha azzal a hazáját szolgálja. „Ha gyilkosságokat követtek el, akkor én vagyok az, akit felelősség terhel bármiért, bármilyen halálesetért, amely a kábítószer elleni hadjárat végrehajtása során történt” – jelentette ki. Az odamondásairól elhíresült elnök hozzátette, hogy ha valakit megöltek, az azért történt, mert ő a kábítószer dühödt ellensége.

A Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) ügyésze legalább két, emberiesség elleni bűncselekmény és tömeggyilkosság miatti panaszt vizsgál Duterte kábítószerellenes hadjárata kapcsán. A panaszokra Duterte azzal válaszolt, hogy két évvel ezelőtt felmondta országa tagságát az ICC-ben, amelynek ügyésze mindazonáltal azt válaszolta, ennek ellenére is vizsgálódik majd a droggyilkosságok ügyében, mert a feltételezett bűncselekmények idején az ország még tagja volt a törvényszéknek, és azokban az ügyekben az ICC illetékessége továbbra is fennáll.

(MTI)

Összesen 27 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Kínai szintetikus drogok Magyarországon is pusztítanak.

Kínai szintetikus drogok Magyarországon is pusztítanak.

Kínai szintetikus drogok Magyarországon is pusztítanak.

Kínai szintetikus drogok Magyarországon is pusztítanak.

Kínai szintetikus drogok Magyarországon is pusztítanak.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés