Torzító előrejelzések: mi várható az elnökválasztás félideje után?

2020. november 4. 6:05
A papírforma jelen állás szerint egy szűk Trump-győzelem.

Ha most valaki megnézi a vezető amerikai hírportálok grafikáit (például a CNN-ét), az elnökválasztás állásáról, megnyugodva vagy rémülten tapasztalhatja, hogy Joe Bident stabilan 200 elektor fölé taksálják a szakértők, Trumpnak pedig valamivel több, mint feleannyi van. Ezt a számot senki ne higgye el. Helyette nézzen inkább a térképre és az egyes államok választási adataira!

Trump éppen minden olyan államban nyerésre áll, ahol az előrejelzések döntetlent mutattak.

Florida, Georgia, Iowa, Észak-Karolina, Ohio, Texas: ezek az államok mind „toss-upokként”, azaz megjósolhatatlan döntetlenként szerepeltek a választást megelőző közvélemény-kutatásokban. Ehhez képest a helyzet az, hogy ezen államok mindegyikében túl vannak a szavazatszámlálók a választás napja előtt leadott szavazatok feldolgozásán (ezzel a lehetőséggel főleg a demokraták éltek), mindenhol 50 százalék feletti a feldolgozottság, és kivétel nélkül mindenhol Trump vezet. Floridában gyakorlatilag végeztek a szavazatszámlálók, az állás 51,3-47,8; Georgiában 78 százalékos a feldolgozottság, az állás 53,8-45; Iowában frissen fordított Trump, 81 százalékos feldolgozottság mellett az állás 50,5-47,8; Észak-Karolinában is épp befejező stádiumában lépett a szavazatszámlálás, az arány 50,1-48,7; Texasban 97 százalékos feldolgozottság mellett 51,9-46,8-ra vezet Trump; Ohióban pedig 97 százalékos feldolgozottság mellett 53,3-45,2 az arány.

Trump emellett vezet még a legfontosabb hintaállamoknak számító Michiganben (53 százalékos feldolgozottság, 54,3-43,5), Wisconsinban (70 százalékos feldolgozottság, 51,7-46,8) és Pennsylvaniában is (54 százalékos feldolgozottság, 55,9-41,6). Természetesen nincs garancia arra, hogy ezeket az államokat meg is nyeri a republikánus jelölt, de

a feldolgozottság emelkedésével párhuzamosan egész éjszaka csak nőtt az előnye.

Az egész választáson óriási volt a részvételi arány, a legpontosabb modell megalkotója, a Bloomberg is alulbecsülte az urnákhoz járuló szavazópolgárok számát, és egyelőre úgy tűnik, a magas részvétel furcsamód Trumpnak kedvezett.

Ezekre a tényadatokra jelenleg nem reflektálnak az amerikai portálok elektorszámlálói. Trump számaiba nem kalkulálják bele a rendkívül sok elektort adó Texast, Ohiót és Michigant, ahol szinte teljes feldolgozottság mellett egyértelmű az elnök előnye.

Ismételnünk kell magunkat: nincs garancia arra, hogy az összes szavazat (köztük a levélszavazatok) átszámolása után az elnök mindezen államokat meg is fogja nyerni. De ezeken a kulcsfontosságú helyeken jelen pillanatban jó indokkal gyanítjuk, hogy ő kerül ki győztesként a versenyből. És ha bármelyik választási modellbe – például a Politicóéba – betápláljuk ezeket az adatokat, teljesen világossá válik: Trump ezt a választást az elektori kollégiumban csak akkor tudja elveszíteni, ha Biden Pennsylvaniában (ahol most 14,8 százalékos Trump előnye) és még legalább egy tíz elektornál nagyobb súlyú államban fordít. Ez lehet Michigan (ahol az elnök előnye 10,8 százalékos), Georgia (8,8 százalékos Trump-előny), Észak-Karolina (1,4 százalékos Trump-előny gyakorlatilag lezárult szavazatszámlálás mellett), Ohio (Trump 8,1 százalékkal vezet), Texas (ahol 4,1 százalék az elnök előnye) vagy Wisconsin (5,1 százalékkal vezet Trump). Természetesen sehol sem lehetetlen, hogy Biden fordítson, de

ez Észak-Karolinán kívül minden említett helyen kisebb csodát igényelne – és ha Trump viszi Pennsylvaniát, így is, úgy is nyer.

A zászló jelenleg Donald Trumpnak áll, akár ezt mutatják az elektoriszavazat-előrejelzések, akár nem. Aki nem hiszi, kattintson a Politicóra, és számoljon utána, kattintsa be Trump nevét azokban az államokban, ahol jelenleg meggyőzően vezet, és kísérletezzen néhány állam Bidenhez való átállításával. Az eredmény magáért fog beszélni. Garantálni semmit nem tudunk, de a papírforma most egy szűk Trump-győzelem. 

Összesen 12 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés