Médiaértesülés: a lelőtt támadó albán gyökerekkel rendelkezik

2020. november 3. 10:03
Bécsben született, szülei Észak-Macedóniából származnak.

Bécsben született és nevelkedett a hétfő esti terrortámadás egyik elkövetője, akit a rendőrök lelőttek – írta a Falter című osztrák hetilap szerkesztője, Florian Klenk a Twitteren kedden. Az értesülést Karl Nehammer osztrák belügyminiszter is megerősítette, és hozzátette: a merénylő büntetett előéletű volt. A húszéves Kujtim Fejzulai albán gyökerekkel rendelkezett, de szülei eredetileg Észak-Macedóniából származnak. Nehammer szerint az elkövető az osztrákon kívül észak-macedóniai állampolgár is volt.

A férfit az osztrák hírszerzés is ismerte, mert egyike volt annak a 90 osztrák iszlamistának, aki Szíriába akart utazni.

A belügyminiszter elmondta: a támadó büntetett előéletű volt.

2019 áprilisában 22 hónap börtönbüntetésre ítélték, mert megpróbált Szíriába utazni, hogy csatlakozzon az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezethez. Tavaly december 5-én feltételesen szabadlábra helyezték, mert fiatal felnőttként enyhébb törvények vonatkoztak rá. Az osztrák belügyi tárca vezetője szerint a férfi kétségkívül az Iszlám Állam híve volt. A miniszter hangsúlyozta: a támadó környezetében nagyszabású razziákra került sor, eddig 15 házkutatás zajlott, és többeket őrizetbe vettek.

Florian Klenk informátorai megnevezése nélkül azt írta: a rendőrség úgy véli, nem a lelőtt férfi tervelhette ki a merényletet. Harald Sörös belügyi szóvivő szerint a hatóságok legfeljebb négy elkövetőt feltételeznek, és a nyomozás teljes erővel folytatódik. Ezer rendőrt mozgósítottak, és a hadsereg átvette a kulcsfontosságú bécsi objektumok védelmét. A lelőtt merénylő robbanóöv-utánzattal, lőfegyverrel és késsel volt felszerelve – mondta el Nehammer. Hétfő este egy – vagy több – szélsőséges merénylő lövöldözni kezdett a Seitenstettengasse utcában található központi bécsi zsinagóga környékén. A támadásban eddig négyen vesztették életüket, és tizenheten megsebesültek.

(MTI)

Összesen 105 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A 80-s évek elején voltam először Bécsben, ahol azonnal ki kellett cseréltetni a gumikat, mert nálunk az a méret hiánycikk volt. Azóta is emlékszem arra, hogy a szervíz munkatársai mind dél-szlávok voltak. Úgy látszik, hogy a másod és harmadgeneráció már hülyíthető.

Külföldön nincsen különösebb ellentét közöttük, mint pl. Koszovoban. Elég megnézni a svájci foci válogatottat.

Szerbia, ha megoldja a Koszovoval kapcsolatos vitáit, simán lehet Uniós tag. Többségében keresztény (ortodox) ország., a nyelvük is hasonló a horváthoz, csak az írásuk más.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés