Malawi első afrikai országként nagykövetséget nyit Jeruzsálemben

2020. november 3. 20:57
A nagykövetség megnyitása Jeruzsálemben azért ellentmondásos, mert a város státuszát elvileg az Izrael és palesztinok közötti jövőbeni béketárgyalásokon határoznák meg.

Az izraeli és a malawi külügyminiszter kedden bejelentette, hogy Malawi első afrikai országként nagykövetséget nyit Jeruzsálemben.

A két ország 1964 óta diplomáciai kapcsolatban áll egymással, de nem tartanak fenn nagykövetséget a másik ország területén.    Gabi Askenázi izraeli külügyminiszter a malawi hivatali kollégájával, Eisenhower Mkakával közös sajtótájékoztatóján elmondta: várakozással tekint a nagykövetség megnyitására, és biztos abban, hogy további afrikai vezetők fogják követni ezt a döntést. Mkaka a két ország közti növekvő partnerségről és együttműködésről beszélt.   

A nagykövetség megnyitása Jeruzsálemben azért ellentmondásos, mert a város státuszát elvileg az Izrael és palesztinok közötti jövőbeni béketárgyalásokon határoznák meg. Izrael szerint az egész város „örökös fővárosa”, miközben a palesztinok Jeruzsálem keleti részét akarják megtenni leendő államuk fővárosának. Az Egyesült Államok 2017-ben elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosának, és 2018-ban odaköltöztette nagykövetségét. Azóta több ország is bejelentette erre irányuló szándékát.

(MTI)

Nyitókép: MTI/EPA/PA/Pool/Dominic Lipinski

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés