Elnökválasztás: megosztottak a katolikusok

2020. november 3. 15:58
A Pew Research Center 2018-2019-es felmérései szerint a katolikus amerikai szavazók 48 százaléka republikánus, 47 százaléka demokrata szimpatizáns.

2016-ban 52 százalékuk Trumpra, 44 százalékuk Clintonra szavazott. 2004-ben kis többséggel a republikánus George W. Busht támogatták a demokrata John Kerryvel szemben, 2008-ban viszont 54-45 százalékos arányban inkább a demokrata Obamát választották a republikánus John McCain helyett. Két esetben szinte egyenlően oszlott meg a szavazatuk: 2000-ben, mikor Bush legyőzte a demokrata Al Gore-t, és 2012-ben, mikor Obama legyőzte a republikánus Mitt Romney-t.

Nagy a különbség az amerikai fehér és a hispán katolikusok között: a fehérek egyhatoda, 57 százaléka republikánus (2008-ban még csak 41 százalékuk volt az). A hispán katolikusok viszont tíz éve konzisztensen demokraták, 68 százalékos többséggel. Viszont a regisztrált katolikus szavazóknak a kétharmada fehér, és csak egyharmada hispán.

A nyári felmérések szerint a fehér katolikusok 54 százaléka inkább pozitívan látta Donald Trump elnökségét, a hispán katolikusok 69 százaléka viszont inkább negatívan. Ezt tükrözte az akkori szavazati választásuk is: a fehérek 59 százaléka Trumpra, a hispánok 65 százaléka Bidenre szavazott volna nyáron. 2016-ban a fehér katolikusok 64 százaléka voksolt valóban Trumpra, és a hispánok 78 százaléka Clintonra. 

A katolikusok véleménye a politikai témákról ugyanígy inkább pártalapú, semmint az egyház hivatalos vagy az egyházi méltóságok aktuális álláspontját követi, azaz a republikánus katolikusok abortuszellenesek és ellenzik az illegális bevándorlást, a demokrata katolikusok abortuszpártiak és nem olyan ellenségesek az illegális bevándorlással szemben.

A katolikusok többsége számára nem fontos, hogy az elnök ossza vallásos nézeteiket, de hogy etikus életet éljen, azt fontosnak tartják. 

A képen az ohioi Centreville-ben tartott Trump-kampányrendezvényen feltűnő, 1989-ben alapított Children of Mary szerzetesközösséghez tartozó apácák láthatóak, akik a Washington Examinernek megerősítették, hogy valóban jelen voltak a rendezvényen, és Trumpot abortuszellenessége miatt támogatják.

Összesen 8 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés