Szabadság, egyenlőség, testvériség (itt, Varsóban ez az utolsó már „szabad abortusz”)

2020. október 31. 15:53

Meuwissen Lídia Lelle
ProLife Hungary – Facebook
Minden élet értékes és egyenlő a fogantatása pillanatától.

„Csak pár gondolat a lengyel tüntetések kapcsán levő kettős mércékről, téves információkról:

1, Mindenhonnan azt hallani, hogy Lengyelországban megszüntették az abortuszt és a nőket szülésre kényszerítik, még akkor is, ha az az életükre veszélyes. 

Tegnap, a tüntetésen több olyan táblát is láttam, ahol azt emelték ki, hogy nem küldhetik a halálba a nőket.  

Nos, Lengyelországban eddig abban az esetben lehetett abortuszt végezni, ha 1. a babánál valamilyen fejlődési rendellenességet találtak 2. a terhesség az anya életét veszélyezteti 3. a baba erőszakból vagy vérfertőzésből fogant.

Október 22-én az első pont eltörlése mellett döntöttek, ami jórészt Down szindrómás babákat jelent (tehát…nem veszélyezteti az anya életét a terhesség kihordása). 2019-es adat szerint Lengyelországban 1100 abortusz volt, amiből 1074 esetben arról volt szó, hogy a babánál rendellenességet találtak.

Abban az esetben, ha a terhesség az anya életét veszélyezteti, továbbra is lehet abortuszt végezni Lengyelországban.

2. »Ha nincs méhed ne legyen véleményed«

Milyen érdekes, hogy ez csak addig érvényes, amíg nem abortuszpárti az adott férfi. A tegnapi tüntetésen elég nagy számban vettek részt férfiak és beszéltek hangosbemondóba, tüntetve a »nők jogaiért«. 

Kérem, ha lehetséges akkor hozzunk egy közös szabályt. Akkor most vagy lehessen a férfiaknak véleménye az abortuszról, vagy ne.

Szerintem a férfiak is kellőképp részt vesznek a fogantatás lebonyolításában, így véleményük is ugyanannyira lehet… akár az élet védelme mellett is nem csak a kioltásáért. 

3. A tegnapi tüntetés tele volt kisgyerekekkel

Értem én, hogy azért megy a tüntetés, hogy szabadon lehessen kioltani a méhen belüli gyermekeink életét, de a már megszületett és mellettünk sétáló csöppséget légyszíves próbáljuk meg annyira védelmezni, ha lehetséges, hogy nem visszük ki egy tüntetésre, ahol teljes rendőri készültség van, mivel továbbra sem a legbiztonságosabb hely. Ez minimum veszélyeztetés.

4. Trágár, obszcén szavak

Mindenkinek van véleménye, de sokat elárul az emberről, hogy azt milyen trágársággal adja elő. A tegnapi poszterek nagy része nem ütötte meg azt a szintet, ami akár kicsit is toleráns lenne azokkal az emberekkel szemben, akik adott esetben nincsenek egy véleményen a tüntetőkkel, vagy úgy elférne bármilyen kontextusban.

Ezzel szemben a templomot védelmező életvédők órákon át imádkoztak a templomok előtt.

Továbbra is meggyőződve arról, hogy minden élet értékes és egyenlő a fogantatása pillanatától,
Lídia Lelle Meuwissen”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 130 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

1. kérdés:
Ha ismernél egy nőt, aki éppen terhes, már van 8 gyermeke, akik közül 3 süket, 2 vak és egy szellemileg visszamaradott, neki pedig szifilisze van, ajánlanád neki az abortuszt?

Mielőtt megnéznéd a választ, olvasd el a második kérdést is!

2. kérdés:
Itt az idő, hogy megválasszák a világ új vezetőjét és a te szavazatod számít a döntésben. Az alábbiakban olvashatsz néhány tényt a vezető-jelöltekről:

A-jelölt: tisztességtelen politikusok veszik körül, és asztrológussal konzultál döntései elott. Két szeretője van. Zsinórban dohányzik és napi 8-10 martinit iszik.

B-jelölt: hivatalából kétszer elbocsátották, délig alszik, az egyetem alatt opiumot használt és minden este egy üveg whisky-t megiszik.

C-jelölt: Kitüntetett háborús hős. Vegetáriánus, nem dohányzik. Néha megiszik egy-egy sört, és soha nem volt házasságon kívüli kapcsolata.

Melyik jelöltre esne a választásod?

Először dönts! Ne less! és utána nézd meg lent a válaszokat.

A-jelölt: Franklin D. Roosevelt
B-jelölt: Winston Churchill
C-jelölt: Adolf Hitler

És mellesleg, ha az abortusz kérdésre igennel válaszoltál, akkor épp most ölted meg Beethovent...

Ne feledd: amatőrök építették Noé bárkáját és profik a Titanicot, szóval van remény...

forrás:
https://takacsjozsi.blog.hu/20..

De többektől hallottam, például a 15 éves lányomtól. (Akit csak úgy jött...Hála a Jó Istennek!)

menjen, de a szulotol vonjak szepen az eltartasat, mert az az o kotelessege ha mar gyereket csinalt.

a nemi eroszak amugy miert kivetel? a gyerek mit tehet rola hogy az apja bunozo?

Láttál te már Down-szindrómás embert? Annyi szeretet van bennük, amennyit elképzelni sem tudsz.

Ez így, ebben a formában nem igaz. Ismerős családanya megszült egy Down-szindrómás gyermeket, szeretetben neveli, utána még 3 egészségeset. Senkinek nem ment rá az élete.

De az örökbe adás is működni szokott. Van, aki belegondol abba, hogy lesz egy olyan gyermeke, akivel soha nem kell átélnie a kamaszodás és az elszakadás kínjait. Nem feltétlenül olyan rossz dolog ám. Volt már dolgod kamaszokkal?

Persze, hogy csodálatos feladat, ha egészséges embert bíz rád Isten. De az is, ha Down kórost. Csak másféle. A legtöbb Downos csak középsúlyos vagy enyhe fogyatékos, ezért pontosan megérti ám, hogy egy csomó lengyel most azért tüntet, hogy őket szabadon megölhesse.

Vagy örökbe adják őket.

Gyűlölöm a Downos embereket kutyákhoz hasonlítani, csak szigorúan egy szempontból. Emberek milliói tartanak kutyát, ami a Downos embereknél összehasonlíthatatlanul alacsonyabb rendű teremtmény. Sose tanul meg pl. beszélni. Miért szerez mégis örömet sokmillió gazdinak? Mert nem várják tőle, hogy több legyen, mint kutya. Fejben dől el. Ha te egy egészséges gyermek képességeit kéred számon egy Downos embertől, az a család tönkremenetelének és a közös boldogtalanságnak a receptje. De ha elgondolkodsz azon, hogy náluk sokkal primitívebb lények is örömforrások lehetnek, akkor rájössz, hogy fejben dől el. Az egészségesek fejében.

Embernek tekintem. Mert ember is. És úgy vélem, te szólsz bele az életébe, ha megölöd, vagy támogatod a megölését.

De akkor a logikus következtetés, hogy idős ember nem tarthat kutyát, mert túl fogja élni?

Az volt az érved a kutyatartás helyénvalóságára, bár a kutya sokkal alacsonyabb rendű lény, mint egy Down-os ember, hogy a kutya rövidebb életű, mint egy ember.

A jogállam egyik sajátossága, hogy vannak utak a törvények megváltoztatására. Ha pl. belátjuk, hogy egy magzat biológiailag ember, akkor a törvény, amely nem tekinti annak, sokak szemében rossz törvénynek tűnik, és az illetők meg kívánják változtatni. Örülök, hogy segíthettem.

Hozzáteszem, a magzatölést főleg azért nem tekintem mégsem gyilkosságnak, mert túl sok erkölcsi környezetszennyezés veszi körül. Olyan, amit te is művelsz, és ezzel bűnrészessé válsz az összes művi abortuszban. Emiatt nem azonnal gondolnám betiltani, mert valóban nem lehet csak az abortuszt elkövető asszonyokat büntetni, pl. téged pedig futni hagyni. De örülök, hogy a lengyelek léptek egyet a jó irányba.

Te olvasod, amit írsz?

"az embert fontosabbnak tartják, mint holmi transzcendens meséket"

Ja. Az ember transzcendens ideáját tartod fontosabbnak, mint az olyan kínos valóságokat, hogy valaki egy sejtcsomó, vagy egy derékfájással küszködő morcos vénember, vagy egy uzsorás, aki Raszkolnyikov szerint tök fölösleges létező.

Már ameddig jogod van mások útját megszakítani. De szemlátomást rögtön problémáid támadnak, ha ezt a jogodat kétségbevonják. Pedighát...

Izé... Te azt honnan veszed, hogy a katolikusok tanácsokat adnak kurváknak a fogamzásgátlásról? Betörőknek sem adunk tanácsokat arról, hogy milyen álkulcsot használjanak.

Kurvának vagy betörőnek állni alapjában nem jó ötlet, nem elsősorban azért, mert a pápának nem tetszik, hanem azért, mert az illető tönkreteszi az életét. Vagy tönkreteszik neki, a külső kényszer mértékétől függően.

Mindenesetre kilépni az tud (esetleg), akiben belül megszületik a döntés erről. Akiben nem, az élje az életét.

Namost, az a helyzet, hogy ezzel a logikával a csecsemőknek sem jár védelem. Egy pár napos csecsemő az emberség szempontjából nincs minőségileg más helyzetben, mint egy pár hónapos magzat az anyaméhben.

Láss csodát: a görögök nem is abortuszokat végeztek jellemzően, hanem kitették a nem kívánt csecsemőket a város szélére azoknak, akik arra jártak. Keselyűk, rabszolga-kereskedők, kóbor keresztények - kiknek mi jutott. A Taigetosz csak annyiban más, mint a szokásos görög megoldás, hogy Spárta állami beavatkozással intézte azt, amit a többi görög város a családok magánkezdeményezésére bízott.

Gondold meg, mennyivel humánusabb: nem kell egy orvosnak - általában férfinak - az asszony anyaméhében kotorászni, nincs fertőzésveszély, és hát ki merne pálcát törni az asszonyok szabad önrendelkezési joga fölött? (Nota bene, amit akárhányszor férjükön vagy rabszolgatartójukon keresztül gyakoroltak)

Én azt mondom, hogy az élet egy folyamat a fogantatástól a 70-80 éves korban bekövetkező halálig. Ha te mást tanultál erről, akkor tévedésben vagy. Pl. ötven éves vagyok, és most nő a bölcsességfogam. Valahogy nem örülnék egy olyan törvénymódosításnak, amely arra jutna, hogy akinek még nem nőtt ki a bölcsességfoga, az nem teljes értékű ember, ezért szabadon megölhető.

Az előző hsz-emben meg arra mutattam rá, hogy a régi görögök pl. nem tekintették kialakult embernek a csecsemőket, mert egyrészt természetes okokból is akármikor meghalhattak, másrészt meg nem lehetett velük megbeszélni Platón filozófiáját. Milyen ember az olyan?

Arra, hogy te a születést valamiféle folyamat végpontjának tekinted, azt tudom mondani, hogy számos végpont és kezdőpont egyike, amihez önkényesen ölési jogot kapcsolsz. És kétségtelenül szeretném kivenni a kezedből. Minden ilyen harc hosszú menetelés, de nem készülök föladni.

A görögöket azért fontos idehozni, mert világosan megmutatják, hogy a "születés" az nem valamiféle örök szükségszerűség szerinti határvonal. Akkoriban egy megszületett személy még nem számított embernek. Benne állt az emberré válás folyamatában.

Az ölés joga a kezedben van. Tettestársként. Azért nem tartom gyilkosságnak az abortuszt, mert vagy te, és az elvtársaid. Felbujtóként átvállaljátok a felelősséget.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés