Philadelphiában éjszakai kijárási tilalmat hirdettek a tomboló erőszak miatt

2020. október 29. 6:49
Már minimum 53 rendőr sebesült meg az erőszakhullámban hétfő este óta.

A döntést a város demokrata párti polgármestere, Jim Kenney jelentette be, miután hétfő délutántól a várost eluralták a rablások, a fosztogatások és a gyújtogatások. Ezekre azt követően került sor, hogy hétfőn délután a rendőrök lelőtték a késsel hadonászó, és a felszólítás ellenére is a rendőrök felé közelítő 27 éves Walter Wallace afroamerikai férfit. A rendőrség közlése szerint hétfő este óta több mint 170 embert tartóztattak le fosztogatások és gyújtogatások gyanújával, és az erőszakcselekményekben 53 rendőr megsebesült. A város vezetői szerint legalább ezren vettek részt a boltok és üzletek feltörésében és kifosztásában.

Ezek az emberek nem tesznek egyebet, mint elprédálják az értékes erőforrásainkat” – jelentette ki szerdai sajtótájékoztatóján Danielle Outlaw, philadelphiai rendőrfőnök. A kialakult helyzetet „az elharapódzott törvénytelenség” állapotaként minősítette és ítélte el. Donald Trump amerikai elnök Nevadában kampányolva a rend és a törvényesség helyreállítását sürgette, és szörnyűségesnek nevezve a helyzetet, felajánlotta a városnak a szövetségi kormány segítségét. Pennsylvania állam demokrata párti kormányzója, Tom Wolf szintén segítséget ajánlott a városnak, hogy, mint fogalmazott, „elkerüljék a városban szolgáltatásokat nyújtó üzleti szféra szükségtelen megkárosítását”. A kormányzó közölte azt is, hogy mozgósította a Nemzeti Gárdát, hogy nyújtsanak segítséget a város rendfenntartóinak. A gárda várhatóan már pénteken jelen lesz Philadelphiában.     

Szembe kell néznünk azonnal a rendszerszerű problémákkal, amelyek a színes bőrű emberek tragédiáit okozzák” – szögezte le a politikus. Elítélte az erőszakot a demokraták elnökjelöltje, Joe Biden is. „Újabb fekete élet veszett el Amerikában” – fogalmazott, hozzátéve, hogy „elfogadhatatlan, hogy az országban egy mentális egészségügyi probléma halállal végződjék”. Az agyonlőtt Walter Wallace anyja ugyanis úgy nyilatkozott a Philadelphia Inquirer című lapnak, hogy a fia mentális zavarokkal küszködött, és rendszeresen gyógyszereket is szedett.

(MTI)

Fotó: MTI/EPA

Összesen 20 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A feketék közül sokan arra mozdulnak, hogy a rendőr lépje túl hatáskörét.
És akkor majd "az amerikai ATV-s ügyvéd" jó sok kártérítési pénzt perel ki a számára.
Azaz, szándékosan, kitervelten provokál a törvény ellen.
A valóban ártatlanul bántalmazott, sajnálatos.

"A város vezetői szerint legalább ezren vettek részt a boltok és üzletek feltörésében és kifosztásában."

És a demokrata geciládák ezt a koszos csőcseléket mentegetik. Ha ezren fosztogatnak, az kurvára nem "békés tüntetés", meg "szabad véleménynyilvánítás" kategória.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés