The Hill: Donald Trump győzni fog, és nagyot fog nyerni

2020. október 28. 22:26
A lap szerint a közvéleménykutatások és a felmérések ezúttal is tévednek, csakúgy, mint a 2016-os választások idején.

A közvéleménykutatások esetleges félrevezető mivoltának egyik fő magyarázatát a lap abban látja, ahogyan felmérők megfogalmazzák a kérdéseiket. A megfogalmazás ugyanis már sok esetben eleve meghatározza a lehetséges válaszokat. A The Hill hivatkozik a Gallup közvéleménykutató intézet még évekkel korábbi egyik felmérésére, mely szerint ugyanarra a témára megfogalmazott válaszok nagyon is különbözőek lehetnek, attól függően, hogy a közvéleménykutatók „milyen nyelvezetet” használtak.    

A The Hill úgy vélte: a felmérésekben résztvevők a válaszaikat sokszor a társadalmilag kívánatosnak tartott formában fogalmazzák meg. Ez történt a 2016-os elnökválasztáson is – szögezte le a lap, hozzátéve, hogy az emberek jó része ilyen helyzetekben –közvéleménykutatóknak válaszolva – nem szereti a konfrontációt, és inkább azt mondja, amit a feltételezése szerint elvárhatnak tőle. A lap szerint jelenleg olyan kiélezett a politikai légkör, hogy akik a Trump/Pence-párosra szavaznak, ezt inkább nem osztják meg a közvéleménykutatókkal. A libertárius Cato Intézet nemrégiben készített felmérése is ezt a feltételezést erősíti.

A felmérés szerint a megkérdezettek csaknem kétharmada azt mondja, a politikai klíma olyan kiélezett, hogy inkább nem kívánja őszintén feltárni az álláspontját.    

A The Hill hangsúlyozta azt is: a felmérések esetlegesen félrevezető mivolta betudható a kutatás módszereinek és a kiválasztott válaszadók körének is. Sok tényezőtől függ a válaszadók kiválasztása. Például attól, hogy mely térségben és milyen demográfiai összetételű választói rétegek véleményét kérik. S még ha a közvéleménykutatók meg is jelölik a hibahatárokat, a felméréseik nem a népesség teljességének véleményét tükrözik. Ez lehetett a 2016-os választások félrevezető közvéleménykutatásainak egyik oka a Harvard Egyetem egyik – még 2016-ban, a választások után megjelent – elemzése szerint.    

A közvéleménykutatásokra adandó válaszokat befolyásolják a készítésük pillanatában uralkodó hírek is.

A The Hill leszögezte, hogy a demokrata párti elnökjelölt, Joe Biden fiáról szóló hírek mindenképpen befolyásolják a felmérésekben résztvevők válaszait. A lap idézte a Gallup közvéleménykutató azon felmérését is, mely szerint a megkérdezett amerikaiak 56 százalékának az a véleménye, hogy most jobban él, mint négy évvel ezelőtt. Ezeknek az amerikaiaknak a körében sokkal magasabb a Donald Trumpra szavazók aránya, mint a demokrata párti kihívóját, Joe Bident támogatóké. Joe Biden Trumppal szembeni eddigi előnye egyébként a legtöbb felmérés szerint fokozatosan apad. Trumpnak Ohióban és Georgiában már sikerült fordítania és átvennie a vezetést a támogatottságot illetően, és az elnök átvette a vezetést Floridában is. Floridát egyébként az elemzők kulcsfontosságúnak tartják a választási győzelem szempontjából.

(MTI)

Összesen 34 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Én már nem tudok ebben hinni. Máshol meg arról írtak, igaz pár héttel, egy-két hónappal ezelőtt, hogy a demokrata jelölt úgy vezet, mint a történelem során még szinte senki. Ami ugye azt jelenti, hogy gyakorlatilag behozhatatlan előny. November 4-én persze megnézem az eredményeket, de az tuti, hogy addig már nem fogom követni sem a jóslatokat, sem a részeredményeket.

Egyébként az a véleményem Bidenről, meg a Demokratákról, hogy lesz nekik fontosabb dolguk annál, hogy velünk meg a lengyelekkel baszakodjanak.

1. A lengyeleknél állomásoznak amerikai katonák, nyilván nem akarják, hogy elküldjék őket onnan a picsába.
2. A balos többségű EU is baszakszik velünk, úton-útfélen, aztán mire megy vele? Na ugye. A németeknek jó gazdasági partnerei vagyunk, a végén úgyis az lesz, hogy nem fogják hagyni, hogy itt holmi "ideológiai" nem-megfelelés miatt konkrét pénzbeli veszteséggel sújtsanak minket.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés