Karácsony: Visszavonjuk a budapesti maszkszabályokat

2020. október 26. 10:20
A főváros megengedőbb szabályokat alkalmazott, azonban nem vettek tudomást a jogforrási hierarchiáról.

Szerdán a Fővárosi Önkormányzat visszavonja a budapesti maszkhasználatról szóló rendeletét – erősítette meg az Indexnek Karácsony Gergely főpolgármester. A portál írta meg korábban, hogy magasabb szintű jogszabályba ütközhet a fővárosi szabályozás. Az új típusú koronavírus terjedése elleni védekezéshez szükséges egyes intézkedésekről szóló, legutóbb szeptember 15-én módosított  21/2020. (IV. 23.) önkormányzati rendelet mellett az Orbán-kormány szeptember 21-én előállt a maga  431/2020. (IX. 18.) rendeletével, amely irányadónak számít, a jogforrási hierarchia alapján felülírja az alsóbb szintű jogszabályt – magyarázta a portálnak Schiffer András ügyvéd, volt országgyűlési képviselő.

A kormányrendelet szigorúbban szabályozza a kérdést. Amíg az önkormányzatiban az szerepel, hogy sállal, kendővel, illetve bármely egyéb, a kilégzéssel távozó cseppek felfogására alkalmas eszközzel teljes egészében és folyamatosan el kell fedni az arcot, a kormányzati szerint „hatodik életévét be nem töltött kiskorú kivételével mindenki köteles (…) orvosi maszkot, munkavédelmi maszkot, illetve textil- vagy más anyagból készült maszkot olyan módon viselni, hogy az az orrot és a szájat folyamatosan elfedje”. Schiffer hozzátette: az lehet a megoldás, ha az önkormányzat hatályon kívül helyezi saját szabályozását, a főpolgármester tájékoztatása szerint erre kerül sor a szerdai közgyűlésen.

(Index)

Összesen 130 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Miről nem vették tudomást? A főváros előbb vezette be a kötelező maszkviselést, a kormány Karácsony után kullogott.

Tényeken felesleges vitatkozni

Karácsony előbb lépett mint a kormány. Ha lett volna országos maszkrendelet nem lett volna szükség fővárosira. Mivel követed az eseményeket ezt te is tudod.

Karacsony-Tádzsik Gergely írt egyet.

Amikor bevezette nem volt országos szabályozás a maszkviselésre.

Pont ezért volt elfogadott a sál és a kendő, és pont emiatt minősül enyhébbnek mint az országos

Miért lenne mindegy? Nekem csak az a bajom hogy a mandiner és néhány hozzászóló úgy állítja be mintha a főváros egy megengedő szabályozással felül próbálta volna írni az orszagost.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés