Egyre több pingvin él a Galápagos-szigeteken

2020. október 25. 14:12
A járvány miatt visszaeső idegenforgalomnak köszönhetően semmi sem zavarta meg a földön fészkelő madarak költését.

Jelentősen nőtt a Galápagos-szigeteken a pingvinek és a röpképtelen kormoránok populációja – számolt be róla a Galápagosi Nemzeti Park pénteken. A legutóbbi felmérés szerint 1940 galápagosi pingvin és 2200 röpképtelen kormorán él a szigeteken. Ekkora pingvinpopulációt utoljára 2006-ban mértek, a kormoránok pedig még sohasem fordultak elő ilyen magas számban a szigeteken. A felmérés szerint a két állatfaj legtöbb kolóniája az Isabela- és a Fernandina-szigeten, valamint a Marielas mini szigetcsoporton él. Tavaly a pingvinek száma 1451, a kormoránoké pedig 1914 volt.

A nemzeti park azzal magyarázta a veszélyeztetett fajok közé tartozó röpképtelen kormoránok gyarapodását, hogy a La nina éghajlati jelenség kedvező hatásai miatt több élelemhez jutottak. Emellett a pandémia következtében jelentősen visszaesett az idegenforgalom, így a földön fészkelő madarak költését semmi sem zavarta meg.

A galápagosi pingvinek csak 35 centiméter magasra nőnek meg, a faj legkisebb képviselői. Emellett csak ez a pingvinféle él az egyenlítőnél. A galápagosi kormoránok is különlegesek: nem képesek röpülni, de a víz alatt kitűnően úsznak. A Galápagos-szigetek 1979 óta szerepelnek az UNESCO világörökségi helyszíneinek listáján. A védett szigetvilág Ecuador partjaitól ezer kilométerre nyugatra található a Csendes-óceánban.

(MTI)

A nyitóképen: galápagosi pingvin. Fotó: MTI/EPA/Nic Bothma

Összesen 3 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában