Összecsapásokba torkollt a kijárási tilalom elleni tüntetés Nápolyban

2020. október 24. 07:57

Tüntetők és rendőrök összecsapásához vezetett Nápolyban a koronavírus-járvány terjedése miatt elrendelt kijárási tilalom ellen szervezett demonstráció péntek este.

2020. október 24. 07:57
null

Tüntetők és rendőrök összecsapásához vezetett Nápolyban a koronavírus-járvány terjedése miatt elrendelt kijárási tilalom ellen szervezett demonstráció péntek este. A villámcsődületként szervezett megmozdulás a nápolyi egyetemnél kezdődött, ahol a napközben már tiltakozó akciókat tartott vendéglátósokhoz és kereskedőkhöz fiatalok csatlakoztak. A tömeg később a tartományi elnöki hivatalhoz vonult. A résztvevők a péntek éjszaka életbe léptetett kijárási tilalom ellen tiltakoztak. Sokan a tartományi elnök, Vincenzo De Luca arcának fényképével takarták el arcukat. A majdnem hat milliós Campania régió kormányzója november közepéig kijárási tilalmat rendelt el este tizenegytől reggel öt óráig, miután a tavasszal a járványtól megkímélt  területen a napi esetszám kétezer fölé ugrott. Nápoly kórházai már kizárólag Covid-19-es betegeket fogadnak.

„Szabadság, szabadság” – skandálták a szájmaszkos tüntetők, akik azt kiabálták, ha De Luca bezárja őket, pénzt is adjon a megélhetéshez. A menet a széles tengerparti sétányon folytatódott, ahol a tüntetők egy csoportja füstbombákkal, kövekkel, üvegekkel dobálta a rendőröket, és láncok is előkerültek. Újságírókat is megtámadtak, több járművet megrongáltak. A rohamrendőrök többször is oszlatták a tömeget, könnygázt is bevetettek. Éjfélre a rendbontás véget ért. Eddig hat régióban vezettek be éjszakai kijárási tilalmat, mely többek között Róma és Milánó városát is érinti. Felmerült az országos lezárás elrendelésének lehetősége is, miután a napi esetszám túllépte a 19 ezret, és a kórházak telítettsége kritikussá kezd válni. Giuseppe Conte miniszterelnök úgy nyilatkozott, szükség esetén, újabb szigorításokat vezetnek be, akár már hétfőtől. „Minden áron el akarjuk kerülni a gazdaság és az oktatás lezárását, valamint az ország ismételt lezárását” – hangsúlyozta Conte. A Corriere della Sera című napilap szombat reggeli címe szerint azonban az ország a lezárás küszöbén áll. Nicola Zingaretti, a baloldali kormányerő, a Demokrata Párt (PD) főtitkára kijelentette, a kormánytöbbség jelenleg a „jövőjét teszi fel” a járvány elleni küzdelemre.  

Az ellenzéki Giorgia Meloni, a jobboldali Olasz Testvérek (FdI) elnöke szerint a kormány „kapkod, mivel nem készült fel az újabb hullámra sem az egészségügy, sem az oktatás, sem a közlekedés terén”. A járvány tavaszi időszakában, amikor március és május között országos lezárást vezettek be, a legfeszültebb helyzet a déli tartományokban alakult ki, ahol a belügyminisztérium szorgalmazására a nagyobb élelmiszerüzleteket a rendőrség felügyelte, valamint bevásárlási utalványokkal segítették a nehézségbe jutott családokat. 

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
u.cserkész
2020. október 25. 12:08
Mondanám, hogy, aki hülye, haljon meg. De az a baj, hogy a normálisakat is megfertőzik. Ezért csak azt mondom, hogy Európa nyugati része, a rohadt nagy szabadságjogaival és migráns-pátyolgatásával elbukott. Meg is érdemli.
C.Dömötör
2020. október 24. 13:03
Olaszország egy kész rejtély, amit ott összevissza hazudoznak, hamisítanak, félre informálnak, az európai csúcs. A BBC már nyáron megírta, hogy a szennyvízben talált SARS-CoV2 vírus már 2019 decembere előtt fertőző volt (Spanyolországban is). https://www.bbc.com/news/world-europe-53106444 Meglepő módon ezt nem feszegették, írni sem akartak róla. De volt más is. Bergamóban https://fitter-hirsch.at/2020/03/31/viele-italientote-eventuell-durch-impfung-im-jaenner/ 34 ezer ember kapott oltást Meningokokken C ellen. Ez januárban történt. Az oltás egyik mellékhatása, hogy az esetek 25 %-ban a légúti izmok lebénulnak.
aleb19
2020. október 24. 10:25
ez a hir tipikus fidiota propagandistak dezinformacioja azaz mashol szarabb igy a fideszes elqras kicsinek latszodjon a rekordszamu magyar covidhullarol kussolni kell siman de a mandiner diadalmasan kozolte tobbszor is honapokkal ezelott, hogy a virust legyozte a kormany vagy varga miniszterbarom szerint tul vagyunk a nehezen stbstb es kozben ma is omlik a mocskos kormanypropaganda miszerint orvosaink vigyaznak rank... lofaszt csak szenvedve mentik aki mentheto
USsange
2020. október 24. 09:22
"akik azt kiabálták, ha De Luca bezárja őket" Nápolyban még mindig a maffia adja a polgármestert...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik