Luis Arce nyerte az elnökválasztást Bolíviában

2020. október 24. 08:19

A pénteken közzétett hivatalos eredmények megerősítették, hogy a baloldali jelölt nyerte a bolíviai elnökválasztást, 26 százalékponttal megelőzve centrista kihívóját.

2020. október 24. 08:19
null

A pénteken közzétett hivatalos eredmények megerősítették, hogy a baloldali Luis Arce nyerte az elnökválasztást Bolíviában, több mint 26 százalékponttal megelőzve a második helyen befutó, centrista Carlos Mesát. A hivatalos végeredmény szerint Arce a voksok 55 százalékát kapta, míg Mesára valamivel kevesebb mint a választók 29 százaléka szavazott. A részvétel magas, 88 százalékos volt. „A választás befejeződött” – konstatálta az eredményt a Twitteren Mesa, aki tavaly is második lett az elnökválasztáson. Megfigyelők szerint a mostani elnökválasztás, az egy évvel korábbival szemben békésen és átláthatóan zajlott.

 

 

A tavalyi elnökválasztást a negyedik mandátumáért versenybe szálló, szintén a baloldali Mozgalom a Szocializmusért (MAS) párt színeiben induló Evo Morales nyerte. Az ellenzék azonban csalást kiáltott, tüntetések kezdődtek, zavargások törtek ki, majd a hadsereg kihátrált Morales mögül, ő pedig lemondott, Mexikóba menekült, most már Argentínában van. Arce azt ígérte, hogy Morales nem kap szerepet a kormányzásban. „Most a legnagyobb kihívás, hogy békésen újjáépítsük az országot, hogy visszaszerettük az örömöt, a stabilitást és a reményt egy jobb jövőre minden bolíviainak” – reagált a hivatalos eredményre Arce. „Nem fognak csalódni bennünk azok, akik belénk helyezték a bizalmukat” – tette hozzá. Arce gazdasági miniszter volt Morales elnöksége idején, és sokan az ő irányításának tudják be az országban, hogy Bolívia a 2000-es évek közepén gazdasági szárnyalásba kezdett.

(MTI)

Fotó: Luis Arce ünnepel La Pazban. (MTI/ AP/ Juan Karita)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
józan paraszti ész
2020. október 24. 13:43
Ott nem a populizmus van, hanem demagógia. Nem mondok semmit, inkább csak kérdezek, hány dél-amerikai őslakos Nobel díjas, iró, tudós, alkotó van?
LAW AND ORDER
2020. október 24. 09:11
Újabb pofon a nemzetközi tőkéshatalomnak! Yenki go home!
Marhajó!
2020. október 24. 08:57
Arce azonban Kuba és Venezuela legjobb barátja. Ezzel megint erősebb a szoci tengely D-A-ban.
duzur
2020. október 24. 08:56
Az nem lehet ! Ott nem tudják még, hogy a baloldal "öl, butít és nyomorba dönt" ? :-)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik