Müller Cecília: Meredeken emelkedik a fertőzöttek száma hazánkban

2020. október 23. 14:34
A koronavírus-járvány második hullámának meredeken emelkedő szakasza figyelhető meg, ami miatt számítani kell a fertőzöttek számának további növekedésére – mondta Müller Cecília.

„Az elmúlt 24 órában 2066 pozitív esetet mutattak ki, a járvány kezdete óta így már 52 278 magyarországi igazolt fertőzöttet regisztráltak” – közölte Müller Cecília a közmédiának. Kiemelte, hogy jelenleg 2209 beteget ápolnak kórházban, közülük 200-an vannak lélegeztetőgépen.

Müller Cecília elmondta, a kockázati csoportokba tartozó betegeknél már középsúlyos esetekben is javasolják a kórházi kezelést, bizonyos alapbetegségek esetén ugyanis akár óráról órára romolhat a fertőzöttek egészségi állapota.

A tisztifőorvos arra kérte a kórházba kerülőket, ne ijedjenek meg, az egészségügyi intézményekben biztonságos és gyors ellátásra számíthatnak. Szólt arról is, hogy az elmúlt napokban bevezetett úgynevezett antigén alapú gyorsteszteknek köszönhetően már a kórházba érkezés előtt megállapítható az esetleges fertőzöttség, ami nagy segítséget jelent az intézményeknek.    

Müller Cecília emlékeztetett, hogy péntektől a szabadtéri rendezvényeken és sporteseményeken is maszkot kell viselni, a maszk ugyanis több mint 80 százalék feletti védelmet nyújt. A tisztifőorvos a diákok őszi szünetére tekintettel arra kérte a szülőket, ne szervezzenek más gyerekekkel közös programokat, hanem maradjanak saját háztartásukban gyermekeikkel.

Kiemelte, 100 ezer 6 és 35 hónap közötti gyerekeknek való influenza elleni oltást rendeltek, amelyekhez a háziorvosok a jövő héttől juthatnak hozzá.

„Ez a mennyiség elegendő lesz a legkisebbek beoltására, továbbá a kormány döntése értelmében ingyenes hozzáférhető, így nem jelent majd többletterhet a családoknak” – mondta Müller Cecília, majd megjegyezte, unokái minden évben megkapják ezt a védőoltást.    

Közölte, a Richter magyar gyógyszergyártó cég rendelkezésükre bocsátotta a remdesivir nevű készítményt a klinikai vizsgálatokra. Ezt a szert az orvosok – más beavatkozások megléte mellett – eddig hatékonynak ítélték a koronavírus ellen. Müller Cecília közölte: 41 kórházban ápolnak koronavírusos beteget, céljuk, hogy a jövőben koncentráltabban kezelhessék őket. Hangsúlyozta, a védekezés első vonalába emelt egyetemi kórházakban óriási kapacitások vannak.

A tisztifőorvos elmondta, Magyarország az Európai Unió középmezőnyében van a koronavírus fertőzöttség és elhalálozása arányában.

Megjegyezte ugyanakkor, hogy az adatok gyűjtése nemzetközileg nem egységes, Magyarország például minden olyan, akár halálos betegségben szenvedő elhunytat is a koronavírus áldozataként tart számon, akinél valaha diagnosztizálták a fertőzöttséget.

(MTI)

Összesen 98 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Mégsem sűríti a járatokat Budapesten ez a kretén Karácsony. Egymás mellett szoronganak az emberek.

Az elgondolkodtató, hogy Horvátországba azok mennek, akik közuton jól meg tudták közelíteni. Azaz németek, csehek, szlovákok, magyarok, lengyelek, osztrákok. Szerbek az ismert ellentétek miatt alig, a románoknak és a bolgároknak meg volt saját tengerpartja. Tőlünk legalább 200.000-n voltak lent, a csehektől még több.

Na mégis megjött a lélegeztető gépek zöme. Előbb hallottam, hogy átküldünk a cseheknek vagy 150-t. ( Kétszer ad, aki gyorsan ad.)

Először is tömegközlekedést írtam nem közlekedést, te nagy marha!
Ki mondta, hogy le kell állítani a tömegközlekedést?
Nagyobb ökör vagy, mint a gazdád Karácsony!
Sűríteni kell a járatokat nem ritkítani, mint nem olyan régen tette Karácsony, amikor tavasszal kitört a járvány, te nagy barom.
Hívd őket nyugodtan, ma már egy ketrecben fogsz nyekeregni, tahóka.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés