Koronavírus: Együttműködik a WHO a Wikipédiával

2020. október 22. 18:13
Az együttműködés célja, hogy közkinccsé tegyék a megbízható, nyilvános egészségügyi információkat.

Együttműködési megállapodást írt alá az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a Wikipédia közösségi internetes enciklopédiát üzemeltető alapítvánnyal a koronavírus-járvánnyal és a Covid-19 betegséggel kapcsolatos hiteles információk biztosítása érdekében csütörtökön Genfben.

Az együttműködés célja, hogy közkinccsé tegyék a megbízható, nyilvános egészségügyi információkat. A két szervezet közlése szerint a mostani időkben a társadalmi stabilitás egyre inkább függ attól, hogy az emberek megértsék a tényeket.

„Kulcsszerepet játszik a megbízható egészségügyi információkhoz való egyenlő hozzáférés az emberek biztonsága és tájékoztatása szempontjából a világjárvány alatt”

– hangsúlyozta Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója.

A Wikipédia fenntartója, a Wikimedia Foundation pedig felhívta a figyelmet arra, hogy hamarosan a WHO közegészségügyi videói, grafikonjai és egyéb információi elérhetővé válnak világszerte az internetes enciklopédia felületén. A szabad licenc pedig lehetővé teszi ezek korlátozásmentes megosztását is. Jelenleg több mint 5200 cikk elérhető több mint 175 nyelven a Wikipédián a koronavírusról.

(MTI)

Címlapképen: A WHO emblémája a szervezet genfi székházán 2009. június 11-én. Fotó: MTI/AP/Anja Niedringhaus

Összesen 6 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés