A svéd kormány lebeszéli az időseket a járvány előli bezárkózásról

2020. október 22. 13:33
A hatóság szerint a viszonylag alacsony fertőzési rátán kívül az is kedvező, hogy az egészségügynek már van tapasztalata a fertőzés kezelésében és nem nehezedik az ellátásra akkora nyomás, mint tavasszal.

A svéd kormány lebeszéli az időseket a koronavírus-járvány előli bezárkózásról, mert jelenleg alacsonyabb Svédországban a fertőzési ráta, mint tavasszal volt, ugyanakkor egyre több öreget visel meg mentálisan az izoláció.

A csütörtökön közölt tanács azért is meglepő, mert Európa országainak többségében szigorítják a ragály elleni intézkedéseket, ám a svéd egészségügyi hivatal úgy ítéli meg, hogy Svédországban nincs a járványnak második hulláma. A skandináv ország tavasszal is kilógott az országok sorából, mivel nem hozott korlátozó intézkedéseket – az idősotthonok lezárásán kívül –, a lakosságra hagyta, hogy önkéntes alapon betartja-e a védőtávolságot, vagy hord-e maszkot. Bár az utóbbi hetekben Svédországban is töretlenül emelkedik a fertőzésszám, még mindig viszonylag alacsony a hányad a – 9,3 milliós – lélekszámhoz képest, összevetve más európai országokkal, amelyekben egyre hevesebben tombol a járvány és szinte naponta dőlnek meg fertőzési, halálozási rekordok.   

Svédországban keddről szerdára 975-tel gyarapodott a bizonyítottan koronavírus-fertőzöttek serege, és heten haltak meg 24 óra alatt a ragály miatt. Ezek a számok jóval alacsonyabbak, mint a tavaszi napi jelentések adatai, viszont magasabbak a nyári regisztrációknál. A svéd egészségügyi hivatal ennek ellenére csupán ugyanazt tanácsolja az időseknek, mint a lakosság többi részének: kerüljék a tömeges összejöveteleket, tartsák a védőtávolságot, és a betegség első jeleit észlelve magukon, maradjanak otthon. A hatóság szerint a viszonylag alacsony fertőzési rátán kívül az is kedvező, hogy az egészségügynek már van tapasztalata a fertőzés kezelésében és nem nehezedik az ellátásra akkora nyomás, mint tavasszal.

(MTI)

Összesen 20 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

https://www.worldometers.info/..

Tökéletesen más a lefutás a svédeknél, mint a többi országban. Tényleg nincsen két élesen elkülönülő szakasz, mint nálunk vagy az osztrákoknál. Egy monoton emelkedő görbe, több eltérő meredekségű szakasszal, de nincsen (két) nagymeredekségű rész.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés