Szándékosan fertőznek koronavírussal önkénteseket brit tudósok

2020. október 21. 10:17
Az Egyesült Királyság lesz az első olyan ország, ahol szándékosan fertőzik meg az embereket a Covid-19-cel

Az önkéntesekkel végzett kísérlet célja, hogy felgyorsítsák az oltóanyag megtalálását. Legfeljebb 90, 18-30 év közötti páciens kapta meg a vírust az orrán keresztül. A tudósok azt a minimális vírusszámot keresik, amelynél a fertőzés létrejön – adta hírül a Daily Mail. A kísérlet januárban kezdődött, a betegek pedig a londoni Royal Free Hospital speciális kórházában tartózkodnak jelenleg, ahol tüneteiket szigorú megfigyelés alatt tartják. Eredmények jövő év májusában várhatóak. 

Peter Openshaw professzor, a londoni Imperial College-tól elmondta, hogy a tanulmány célja nem az emberek megbetegítése, hanem a vírus „szaporítása az orrban”.

Úgy véljük, hogy kellő elővigyázatossággal képessé válhatunk arra, hogy valóban korlátozzuk a fertőzést, ezáltal hatalmas előrelépést érhetünk el a vírus működésének megismerésében.

Az ehhez hasonló, szándékos fertőzéses kísérleteket a 18. században egy Edward Jenner nevű tudós vezette be, aki kertészének nyolcéves fiát vírusfertőzésnek tette ki azt megállapítani, hogy kísérleti vakcinája valóban működik-e.

A mostani kísérlet résztvevői 18 és 30 év közötti önkéntesek, ők ugyanis a legkevésbé veszélyeztetett korcsoport. A fertőzést követően két és fél hétig kell kórházi felügyelet alatt maradniuk, ami idő alatt minden tünetüket, és a betegség lefolyását orvosok monitorozzák. A Financial Times értesülései szerint az önkéntesek 4000 font anyagi juttatásban is részesülnek. A kísérlet vezetője a BBC Rádiónak elmondta, a fertőzés megfigyelése „határozott képet” ad a tudósoknak arról, hogy egy esetleges vakcina működőképes lesz-e, és ha igen, hogy fog működni. Az első eredmények publikálása karácsony környékén várható. A brit kormány több, mint 33 millió fonttal támogatja a kísérleteket.

 

Összesen 18 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Hát, igen. Mondjuk úgy, hogy ők az elsők, akik elismerik. Bár Putyin mintha tényleg be is jelentette volna pár hete, hogy önkéntes katonákon kísérletezi ki a vakcinát. Lehet, hogy az újságíró volt felületes? Vagy az elképzelhetetlen?

Ezt a Jenner kertészének a fia is tudta?

Amúgy 50 évesen már határeset, de ha huszonéves lennék, jelentkeznék önkéntesnek. Túlesnék ezen a szaron, folyamatos orvosi megfigyelés kísérné a tüneteimet, és legalább egy fél évig, évig immunis lennék. Addigra meg csak lesz valami vakcina.

Nem biza. Egy szarságért, amit jó eséllyel amúgy is elkapnék ellenőrizetlen körülmények között. Szerintem ez korrekt ajánlat. Hirtelen nem látom azt az etikai megfontolást, ami miatt el kellene utasítani.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés