Iohannis: A világjárvány ellenére meg kell tartani a parlamenti választást

2020. október 21. 19:41
A román államfő szerint a demokratikus intézményeket nem szabad lebénítani.

Klaus Iohannis román államfő szerint a koronavírus-járvány ellenére a december 6-ára kitűzött parlamenti választásokat meg kell tartani, mert a parlament jelenlegi, a Szociáldemokrata Párt (PSD) által uralt többsége „kártékony”, és már rég nem tükrözi a választók akaratát.

A jobboldali elnök szerdai sajtóértekezletén azt állította: a PSD csak ürügyként hivatkozik a járványhelyzetre, valójában azért próbálja kieszközölni a választások elhalasztását, hogy időt nyerjen egy jobb eredmény reményében. Rámutatott: a választásokat az alkotmány szerint legfeljebb március közepéig lehetne halogatni, a jelenlegi parlament mandátuma azonban december 20-án lejár, azt követően pedig már nem fogadhat el sarkalatos törvényeket. Iohannis szerint tisztességtelen dolog azzal áltatni az embereket, hogy a világjárvány véget érhet márciusig. A demokratikus intézményeket nem szabad lebénítani, „katasztrofális” lenne, ha ilyen nehéz helyzetben a törvényhozás csak korlátozott hatáskörrel működne – vélekedett az államfő. A jobboldali elnök újabb éles támadást intézett a PSD ellen amiatt, hogy a parlament kedden Florin Iordachet választotta meg a törvényhozási tanács élére. Szerinte a jelenlegi parlamenti többség kártékonyságát jelzi az, hogy a – büntetőjog korrupcióellenes szigorát enyhítő, a 2017-es tömegtüntetések miatt visszavont – 13-as sürgősségi kormányrendelet atyjára bízták a törvénytervezeteket előzetesen véleményező konzultatív testület vezetését.

„A PSD mindig megtalálta a módját, hogy szolgáit jól fizető állami állásokkal jutalmazza” – jegyezte meg Iohannis. Újságírói kérdésre válaszolva furcsának és értelmetlennek nevezte, hogy volt pártja, a kisebbségben kormányzó jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) – amellyel valószínűleg együtt kell működnie a PNL-nek, ha a választások után kormánytöbbséget akar alkotni – most egymást vádolja „árulással” Iordache megválasztása miatt. Ioahannis nem akart válaszolni arra, hogy hajlandó lenne-e más miniszterelnököt jelölni, ha az USR – a Iordache-botrány miatt – ezt szabná meg koalíciós együttműködése feltételéül, de megerősítette, hogy számára továbbra is a PNL-t vezető Ludovic Orban miniszterelnök jelenti az „első opciót” a választások után megalakuló kormány miniszterelnöki tisztségére.

(MTI)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés