Kirgiz válság: Zsaparov egy hónapot adott az elsikkasztott pénzek visszafizetésére

2020. október 21. 17:07
A nemrég megválasztott miniszterelnök szerint a gazdaságban kiterjedt, rendszerszintű korrupciós hálózatok épültek ki.

Szadir Zsaparov nemrég megválasztott kirgiz miniszterelnök szerdán felszólította a korrupciós bűncselekmények elkövetőit, hogy egy hónapon belül önként fizessék vissza az elsikkasztott pénzeket az államkincstárnak, s ha megteszik, büntetlenséget kapnak – közölte a kirgiz kormányfői hivatal.

„Felhatalmazásomnál fogva hivatalosan gazdasági amnesztiát hirdetek. Az amnesztia célja az állami költségvetés feltöltése és pótlólagos források keresése” – áll a kormányfő közleményében. Zsaparov hangsúlyozta, a jogtalanul szerzett jövedelem visszaszolgáltatását követően a hatóságok nem nyúlnak az érintettek bejelentett tulajdonához, illetve garantálja büntetőeljárás alóli mentességüket. Hozzátette: a vagyonnyilatkozatok bejelentése bizalmasan fog zajlani.

Zsaparov kiemelte, hogy az utóbbi harminc évben a gazdaságban kiterjedt, rendszerszintű korrupciós hálózatok épültek ki. A volt szovjet tagköztársaság az október 4-én tartott parlamenti választás után káoszba sodródott. A választáson az államfőhöz közeli pártok kerültek be a törvényhozásba, a magas, 7 százalékos parlamenti küszöböt több kisebb ellenzéki párt nem tudta átlépni. Tömeges tüntetések kezdődtek a fővárosban, Biskekben és más nagyvárosokban is, a tüntetők kormányzati épületeket is elfoglaltak. Szooronbaj Dzsejenbekov államfő múlt csütörtökön a tüntetések nyomására lemondott hivataláról. Ideiglenes jelleggel Szadir Zsaparov nemrég megválasztott miniszterelnök vette át az államfői teendőket.

(MTI)

Összesen 2 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"Zsaparov hangsúlyozta, a jogtalanul szerzett jövedelem visszaszolgáltatását követően a hatóságok nem nyúlnak az érintettek bejelentett tulajdonához, illetve garantálja büntetőeljárás alóli mentességüket. Hozzátette: a vagyonnyilatkozatok bejelentése bizalmasan fog zajlani."

Nálunk nyilvánosan fog történni.
Ne röhögj Fletó, ne röhögj!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés