Fülöp-szigetek: Duterte vállalja a felelősséget az áldozatokért

2020. október 20. 10:10
 A rendőrség adatai szerint mintegy hatezer drogbűnözéssel gyanúsított embert gyilkoltak meg, emberi jogi szervezetek szerint azonban sokkal többet.

Kész felelősséget vállalni a Fülöp-szigeteki kábítószer-ellenes kampányban megölt ezrek haláláért - jelentette ki Rodrigo Duterte államfő egy hétfő esti tévéműsorban, hozzátéve ugyanakkor, hogy emberiség elleni bűncselekményekkel nem vádolható. Szavai azt mutatják, tisztában van azzal, hogy a 2016 közepén történt hivatalba lépése után indított véres leszámolási hadjárat büntetőeljárások özönét vonhatja maga után. A rendőrség adatai szerint mintegy hatezer drogbűnözéssel gyanúsított embert gyilkoltak meg azóta, emberi jogi szervezetek szerint azonban sokkal többet. Utóbbiak egyben azzal vádolják a rendőrséget, hogy előzetes vizsgálat nélkül ölt meg sok embert, akikről csak gyanította, hogy köze van a kábítószer-kereskedelemhez.

Duterte most azt mondta: „Ha gyilkosságok történtek, akkor én vagyok az, akit felelősség terhel bármiért, bármilyen halálesetért, amely a kábítószer elleni hadjárat végrehajtása során történt.” A kemény odamondásairól elhíresült elnök hozzátette, hogy ha valakit megöltek, az azért történt, mert ő a kábítószer dühödt ellensége. Ha ezért akarják őt bíróság elé állítani és bebörtönözni, akkor áll ennek elébe. Nincs azzal semmi baj, szívesen megy börtönbe, ha azzal a hazáját szolgálja – mondta.

Legalább két, emberiség elleni bűncselekmény és tömeggyilkosság miatti panaszt vizsgál Duterte kábítószerellenes hadjárata kapcsán a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) ügyésze, aki majd dönt arról, hogy elegendő bizonyíték áll-e rendelkezésre egy teljes körű vizsgálat megindítására. A panaszokra Duterte azzal válaszolt, hogy két évvel ezelőtt felmondta országa tagságát az ICC-ben. Az ICC ügyésze azt mondta, annak ellenére vizsgálódik majd a droggyilkosságok ügyében, hogy megszűnt a Fülöp-szigetek tagsági viszonya.

Az államfőt hétfőn arról kérdezték, hogy a kábítószer mióta jelent humanitárius problémát. Azt felelte, a kábítószer a nemzetbiztonságot és a közrendet fenyegető veszély, akárcsak az évtizedek óta tartó kommunista felkelés, amelyet a kormány köteles elfojtani. Idézte egyben az ország kábítószer-ügynökségének adatait, amelyek szerint a Fülöp-szigeteken mintegy 1,6 millió kábítószerfüggő él. Az általa idézett szám jóval kisebb annál a 4 milliónál, amelyet korábban a rendőrség közölt, az elnök ezzel is igyekezett igazolni kábítószerellenes fellépésének eredményességét a tévéadásban.

(MTI)

(Fotó: Az elnöki fotószolgálat által közreadott képen Rodrigo Duterte Fülöp-szigeteki elnök az ország helyzetéről mondja el évértékelő beszédét a képviselőház quezoni üléstermében 2020. július 27-én.MTI/EPA/Elnöki fotószolgálat/Robinson Ninal Jr.)

Összesen 11 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés