Régi meséi rasszizmusára hívja fel a figyelmet a Disney

2020. október 19. 14:04
A Dumbo fekete varjai például az afroamerikai közönséget sértik – írja a qubit.hu.

A Disney saját streaming-szolgáltatásán, a Disney+on kér elnézést, amiért több régebbi mesében rasszista, érzéketlen vagy nem polkorrekt módon ábrázolta az egyes szereplőket – számol be a qubit.hu. Azt, hogy mi a sértő, külső szakértők bevonásával állapították meg, ezek előtt a filmek előtt egy rövid üzenet jelenik meg, amiben figyelmeztetik a nézőket a sértő tartalomra.

A Stories Matter névre hallgató projektben a cég nem távolítja el a kínálatából a kirekesztő klasszikusokat, mint írják, azért is látják el őket a figyelmeztető üzenettel, hogy emlékeztessenek a múlt hibáira, és lehetővé tegyék a párbeszédet és a diverzitás ünneplését. A cég honlapján négy példa látható a kirekesztésre: a Macskarisztokraták, a Dumbo, a Pán Péter és A svájci Robinson család.

A hivatalos vezeklésben a Macskarisztokraták keleti származású macskájáért kérnek elnézést, mert evőpálcikákkal zongorázott, a Dumbóban a varjak sértik az afroamerikai közönséget, ráadásul fehér szinész szinkronizálta őket, a Pán Péterben pedig rézbőrűnek nevezik az amerikai őslakosokat. A BBC gyűjtése szerint ez még nem minden: a Susi és a tekergőben is sértően ábrázolják az ázsiai-amerikaiakat, a mexikói származású kutyát pedig sztereotip módon egy rajzolt csivava játssza, ez is sértő. A Dzsungel könyve sem úszta meg, ott Lajcsi királyt vádolják azzal, hogy az alkotók az afroamerikaiak rasszista karikatúrája.

A bocsánatkérő üzenet az Aladdin előtt is megjelenik. A szinkronnal ebben az esetben is probléma volt: korábban többen sérelmezték, hogy a mesék pozitív hőseinek mindig fehér bőrű amerikaiak adják a hangját, míg a negatív hősök gyakran beszélnek akcentussal, Dzsafarról például azonnal meg lehet állapítani, hogy külföldi, és azt is, hogy nem valami jó fej. 

Összesen 53 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Tragikomikus vesszőfutás ez: eszünk ágában sem volt "rasszista" gondolatokra jutni, amikor ezeket a filmeket néztük.

Greta és a Greenpeace szólaljon meg: fessék a szarkákat, hollókat, varjakat: fehérre...

Kérek engedélyt meghunyászkodni.

Nem így van... Bűn: tudva és AKARVA.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés