Itt van a legjobb helyen a közpénz Orbán Viktor szerint

2020. október 17. 16:10
Az egyház és az állam ma sok területen egymás munkatársai – mondta a miniszterelnök.

Amikor az állam forrást ad egy egyházi intézmény építésére vagy fenntartására, akkor a pénzt a legjobb helyre teszi – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök szombaton a Budapest XXII. kerületében lévő Rózsakerti Demjén István Református Általános Iskola és Gimnázium új középiskolai épületének átadása alkalmából tartott hálaadó istentiszteleten.

„Minden egyes forintnak a sokszorosát kapja vissza az egész magyarság oktatásban, nevelésben, kultúrában, családok, elesettek, szegények, öregek, betegek gondozásában vagy éppen nemzetépítésben, határon túli magyar közösségek megsegítésében. Sok-sok területen, ahol az egyház és az állam ma egymás munkatársai” – fogalmazott az egyházi intézmények állami támogatásáról a kormányfő. 

Orbán Viktor – Gyökössy Endre református lelkészt, író-költőt idézve – azt is mondta:

„arra kaptuk a keresztény szabadságot (...), hogy homo christianusoknak neveljük” a gyermekeket,

hitükért, családjukért, nemzetükért és embertársaikért elkötelezett embereknek.    A miniszterelnök szavai szerint „a mi nemzedékünk három feladatot kapott”. Az első a megmentése és a megújítása annak, amit a magyarok az elmúlt ezer évben a Kárpát-medencében létrehoztak, ezért újultak és újulnak meg több száz éves templomok, közösségi terek, iskolák. 

A második feladatnak nevezte új templomok, óvodák, iskolák építését határon innen és túl. Ezzel „kiépítve azt az erős védelmi vonalat, amely segít megtartani az utánunk jövő nemzedéket is kereszténynek és magyarnak” - fogalmazott, hozzátéve: egyház és állam ebben a két feladatban egymás szövetségesei. Végül a harmadik feladat – mondta a kormányfő – az eddig elvégzett munka megvédése, nem lehet ugyanis kitérni az elől a kérdés elől, hogy mi legyen a gyermekeinkkel, milyen értékek alapján rendezzék be az életüket,

hogyan viszonyuljanak családjukhoz, magyarságukhoz, „sőt a tulajdon nemükhöz is”.

 Kijelentette: határozott választ kell adni arra, „mi az, amit mi akarunk átadni majd az utánunk jövő nemzedékeknek”, hogy „ne szakadjon meg az a hagyomány, amely bennünket ezer év magyarjaival összeköt”, hogy „megértsék, nekik is hozzá kell tenniük a számukra kiszabott időt ehhez az ezer évhez, hogy a következő ezer év se történhessen meg nélkülünk”

Ha az „Ön kicsoda és miért?” egyszerű kérdésére „tudjuk a megfelelő választ, akkor nagy baj már nem történhet velünk az életünkben. És mi azt szeretnénk, hogy ne történjen baj gyermekeink és unokáink életében sem” – fogalmazott Orbán Viktor, kiemelve: ez az iskola a legalkalmasabb helyek egyike arra, hogy megtanítsa a növendékeinek, kik ők,

kik vagyunk mi, magyarok, és miért, vagyis mi a küldetésük ebben az életben. 

A miniszterelnök beszédében felidézte, legutóbb 77 éve adtak át Budapesten új református gimnáziumi épületet – a Lónyay utcait –, és azt is felelevenítette, hogy a budafokiaké volt az első református óvoda az országban. Ebből az óvodából idővel kibújt egy református általános iskola, abból pedig egy református gimnázium gondolata – tette hozzá. 

Karsay Ferenc (Fidesz-KDNP), Budafok-Tétény polgármestere arról beszélt, az új iskola – amely új karaktert adott a környéknek – újabb bizonyítéka annak, hogy Budafok-Téténynek elhivatott református közössége van. Fokról fokra építették ki a református oktatás intézményeit, először az óvodát, majd átvették az általános iskolát, most pedig az új gimnáziumi épületért adhatnak hálát - mondta.    

Nagy Péter lelkipásztor prédikációjában azt hangsúlyozta, hogy a keresztény iskola keresztény világ- és emberszemléletre tanít, ezeken keresztül szemléli a szellemi, erkölcsi és anyagi javakat. Ugyan ma sem sima a keresztény tanítók útja, de „kiállunk minden valódi tudás, igazság, erkölcsi érték mellett” – mondta. 

Németh Géza gondnok a gyülekezet nevében méltónak nevezte, hogy a XXII. kerület első egyházi iskolája az 1962-ben elhunyt Demjén István református lelkész – a budafoki református templom építésének kezdeményezője és fő szervezője – nevét viseli, mert így megkésve, de rehabilitálják szolgálatát. Megjegyezte: az iskola tanulóinak létszáma ma közel 730. Az első gimnáziumi osztályt 2018-ban indították el - közölte, reményét fejezve ki, hogy elkészül majd az általános iskola bővítése is.

Kép: MTI/Máthé Zoltán

Összesen 116 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A liberális torzulások egyetlen ellensúlya, ellenszere a kiérlelt, igaz keresztény tanítás, az evangélium hirdetése. Ennek az intézményes hátterét a kormánytámogatás érdemlegesen segíti.

"Szijjártó Péter felidézte, Joe Biden ebben az időszakban nagyon sokat foglalkozott Ukrajnával, "volt egy olyan időszaka az alelnöki periódusának, amikor kis túlzással többet járt Ukrajnába, mint a Washingtonon kívüli vidéki Amerikába". "Ez volt az az időszak, amikor a fia, hogyhogy nem az egyik fő ukrajnai energetikai vállalat egyik igazgatói pozícióját töltötte be" - mondta, aláhúzva, ebben az időszakban rendkívül korrupciógyanús ügyek történtek az ukrán energetikai szektorban."

Namármost: Ha ő is lölőzik, lop,csal, hazudik, yachtozik repcsizik, kokainozik és kurvázik, az a NER olvasatatában magánügy, nemdebár???-

A jókedvű adakozót szereti és megáldja az Úr.

A vallásos emberek boldogabbak. Ne sajnáljuk senkitől az örömhírt, VAN bűnvallás, bocsánat kérés és szóban kinyilvánított, a bűntől való elfordulásra vonatkozó ígéret után bűnbocsánat. Ez nem mentesít a bűn földi következményeitől.

Az Isten szeretetének biztos tudata segít át földi tragédiákon.

A közös erkölcsi alapelvek, a közös hit erőt ad, egy család, egy nemzet számára. Egy jó pap, lelkész áldás a közösségének.

Rosszul gondoltad. A perselypénzből él a pap és ebből fizetjük a templom és plébánia villanyszámláját, fűtését, vízhasználatát, mindent.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés