Lezárult a voksolás Új-Zélandon

2020. október 17. 9:45
A közvélemény-kutatások szerint a jelenlegi miniszterelnök, Jacinda Ardern vezette baloldali-liberális Munkáspárt kényelmes többséggel végez az élen.

Bezártak a szavazóhelyiségek, és megkezdődött a szavazatok összeszámlálása szombaton helyi idő szerint este Új-Zélandon, ahol parlamenti választásokat tartottak. A közvélemény-kutatások szerint a jelenlegi miniszterelnök, Jacinda Ardern vezette baloldali-liberális Munkáspárt kényelmes többséggel végez az élen. Az egyedüli kérdés, amire a szavazóhelyiségekből kilépők megkérdezésén alapuló (exit-poll) felmérések sem tudtak egyértelmű választ adni, az volt, hogy a pártnak sikerül-e 50 százalék fölötti eredményt elérnie. Ez azt jelentené, hogy a Munkáspárt önállóan, koalíciós partner nélkül alakíthatna kormányt, ami azóta nem sikerült egyetlen pártnak sem, hogy Új-Zélandon 24 éve bevezették az arányos választási rendszert.

A 40 éves miniszterelnök a kampányhelyszínek többségén olyan fogadtatásban részesült, mint egy rocksztár. A kisgyerekes anya népszerűségét többek között azzal alapozta meg, hogy kormánya sikeresen kezelte a koronavírus-járványt: az ötmillió lakosú szigetországban jelenleg nincs járvány, nincs érvényben sem maszkviselési, sem távolságtartási kötelezettség.

(MTI)

Fotó: Jacinda Ardern kormányfő, az Új-zélandi Munkáspárt elnöke választási vitán vesz részt Judith Collinsszal, a Nemzeti Párt vezetőjével Aucklandben 2020. szeptember 30-án. Az új-zélandi parlamenti választást az eredeti szeptember 19-ei időpont helyett október 17-én rendezték meg. (MTI/ EPA/ NEWSHUB/ Michael Bradley)

Összesen 17 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Azért egy szigeten könnyű. De jár a gratuláció a járványkezelésért.

Válaszok:
Box Hill | 2020. október 17. 11:53

Hát persze. Csak azt kell mondanod, hogy üldöznek a maorik.

Járványkezelés? Nem a népek országútján helyezkedik el, mint például a Kárpát-medence.

Válaszok:
Csomorkany | 2020. október 17. 20:34

Mintha pont ezt írtam volna...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés