Leteszteli teljes lakosságát Szlovákia

2020. október 17. 14:18
Szlovákiában az ország egész lakosságát koronavírus-tesztnek vetik alá.

Szlovákiában az ország egész lakosságát koronavírus-tesztnek vetik alá – jelentette be Igor Matovic kormányfő szombati sajtótájékoztatóján Pozsonyban. A nagyméretű akció, amelynek előkészületei a nyilvánosság kizárásával már három hete folynak, a jövő hét végén kezdődne el néhány járásban próbateszteléssel. A tesztelés többségét két hét múlva tervezik elvégezni. Az embereket – Szlovákiának több mint ötmillió lakosa van – antigén-tesztnek vetik alá, amelyből az állam mintegy 13 millió darabot rendelt. A tesztelés eredménye 15 perc elteltével már kiértékelhető. Az akció további részleteit várhatóan a vasárnapi kormányülés után hozzák nyilvánosságra – közölte a szlovák miniszterelnök.

Matovic szerint az egész országban mintegy 6000 tesztelési helyet alakítanak ki, a szám lényegében megfelel a választói körzetek számának. Egy-egy tesztelőhelyeken átlagban hét emberre lesz szükség. Az akció lebonyolításába a hadsereget is bekapcsolják. Szlovákiában pénteken 1968 új igazolt koronavírus-fertőzöttet mutattak ki a laboratóriumok, az elvégzett tesztek 16,5 százaléka végződött pozitív eredménnyel. A járvány halottainak száma 11-el 82-re emelkedett.

(MTI)
    

Összesen 372 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Várjunk, hasonló hír már tavasszal is volt, akkor Bukarest teljes lakosságát tesztelték volna a románok.

Maradjunk abban, hogy kb. annyi valósult meg a dologból, mint az ellenzéki operatív törzsből...

A hír szerint ez nem PCR-teszt lenne, hanem antigénteszt, ami elvileg azt mutatná ki, hogy ki esett már át a fertőzésen.

Pontosan.
Ez a szlovák bejelentés kb. akkora marhaság, mintha a közvéleménykutatók is 8 millió választópolgárt kérdeznénenk meg, nem pesig mondjuk 5 ezret...

Az antigén teszt nem egyenértékű a PCR teszttel.
Mondta Müller Cecilia.:
Ami gyorsteszttel pozitív, az PCR-ral is pozitívval volt.
Amelyik gyorsteszttel negatív, az még lehet PCR-ral pozitív, így ott kell egy megerősítő vizsgálat.
Ha gyanúsként kerül valaki be, akkor gyorsteszttel fel lehet gyorsítani a diagnózist, mert a pozitív gyorsteszt eredményt el lehet fogadni pozitívnak.
Ez nem helyettesíti a PCR vizsgálatokat, de segítséget nyújt.

Minden szlovák, bolond, ha egészségesnek érzi magát, de elmegy teszteltetni magát.
Ez nem rákszűrés, az teljesen más.

Válaszok:
Himalája | 2020. október 17. 17:10

"Ez nem rákszűrés, az teljesen más."

Én ezt úgy nevezném, hogy hülyeség. A Szlovák kormánypárt részéről viszont van benne bizonyos ráció. Az egyik választási támogatójuk ugyanis a laborok egyik nagy beszállítója.

Lehet az egész lakosságot tesztelni, de a kapott eredmény egy napig érvényes, másnap már más eredményt kapnának. Szóval, ez jól hangzik, de csak egy pillanatfelvétel, ráadásul nyilván több napon át fog tartani. Azok, akiket elsőnek tesztelnek, két nap múlva már fertőzhetnek is. Az ingyen teszt pedig szintén jól hangzik, de ha a hipochonder julis néni, vagy más hasonlók hetente kétszer mennek tesztre, mert valaki köhögött mellettük, és az jár nekik, hamar kifogy a készlet.

Németország kezd kihátrálni a koronavírus őrületből. Azok számára, akik tudnak németül: https://www.youtube.com/watch?..

Ha már magyarázol, ne a közvélemény kutatással példálózz, hanem azt gondold végig, mekkora pazarlással járna az ha valaki unos untalan tesztekre járna. Mert az jár neki.

ugy lenne ertelme ha az eredmenyig mindenkit ottfognanak aztan a pozitivakat nem engednek ki
es kozben hermetikusan lezarnak a hatart.

ezek nelkul viszont semmi ertelme

"akkor 6 millió embert nagyjábol egy nap alatt le kellene tesztelni!"

De csak úgy van értelme, ha másnap is elmehet leteszteltetheti magát. Mivelhogy hátha hazafelé menet közben elkapja valakitől, a buszban vagy valahol máshol.

"A tesztek kiszűrik a fertőzöttek nagyon nagy részét. Ők karanténba kerülnek. Igen, nem tudunk mindenkit kiszűrni. De nem mindegy, hogy 100.000 fertőző beteg szaladgál az országban, vagy csak 1000."

Ez egy ábránd, költséges menetel egy délibáb után. Nagy Britanniában lassan már a lakosság felét letesztelték 67 millió lakos-28 millió teszt, és nem értek el vele semmit. Nem álnak semivel sem jobban, mint más, sokkal kevesebbet tesztelő országok.
"Az aktív eseteket ui. csak PCR-rel lehet hatásosan kimutatni."

Felhívom a figyelmedet arra, hogy a PCR tesztek sem igazán jók. A PCR tesztekkel a vírus genetikai információját keresik a mintában, és ha elég érzékeny a teszt, akkor meg is találja. De ez semmit nem mond arról, hogy valóban aktív vírusról van-e szó, vagy csak egy vírus maradványról. Ahhoz a mintában lévő vírusokat sejtkultivállással kéne tesztelni, hogy tudjuk, élő vírusról van-e szó. A PCR-teszteknél ezért rengeteg a hamisan pozitív.

"lévő vírusokat sejtkultivállással"

Rosszul fejeztem ki agam. Sejtekkel víruskultivációval.

Részemről hajrá. De ez a rothadt mocsok exponenciálisan szaporodik, így akik szükségképpen kicsúsznak a szűrőn, újraindítják a járványt. Ha mégse, még mindig lehet követni a példát.

"Igen, még 2x elölről kezdjük, és utána jön a vakcina."

És ha nem jön? Nyugaton már a harmadik utolsó fázisban lévő vakcina tesztelését állították le komoly mellékhatások miatt.

"Persze, hogy azt. Egyáltalán nem haszontalan tudni, hogy perpillanat fertőzött-e az ember, és hogy perpillanat hány fertőzött van kb az országban."

Tévhit. A PCR teszteknél is sok a hamisan pozitív. Ezzel nem azt akarttam mondani, hogy fölöslegesek. Egy bizonyos kép mégiscsak van, mégha egy kissé torz, és némi következtetést azért le lehet vonni. De nem szabad túlbecsülni sem. Ezért csak a veszélyztetetteket kéne tesztelni, és csak azokat, kiknél fennáll a gyanú. Szóval célzotan tesztelni.

Még egyszer, utoljára, hátha még te is megérted. Az alapjogon kapott ingyenes tesztlehetőség csak pazarláshoz vezetne, mert ezen az alapon bárki, minden köhintésre, minden általa vélt gyanús jelre, vagy éppen tünetek nélkül, úgymond elővigyázatosságból egy, két, vagy három naponta ellenőriztethetné magát. Akár indokolt, akár nem. Sokan lennének ilyenek.

Vannak Európai országok, ahol 3-szor, 4-szer többet tesztelnek, és ezzel a több tesztel nem érnek el semivel sem többet mint mi.

És az a két talált is addigra már kórházban volt..

Na jól van, te nagyokos. Nézzük úgy a tesztelés gyakoriságát, hogy egy egyenes egyik végpontjában van az, hogy senkit nem tesztelnek, a másik végpontjában pedig az, hogy mindenkit, minden nap letesztelnek. Nyilvánvaló, hogy a két véglet nonszensz, de akkor hol van a kettő között az optimum? Ez az, amit senki nem tud megmondani, és amit a felelős szervek igyekeznek megközelíteni.

És ez az az optimum, amit minden hozzá nem értő kötözködő magabiztosan kimond, mert az ötletelés nem kerül semmibe.

Ha így is lenne, tudod miért? Mert a hozzád hasonló balfaszokat, mint Meciar, vagy Slota, már régen partvonalon kívülre tették.

Azért az Apró klán uniós felívelése elég érdekes jövőt vetít előre. Ha pedig hozzá teszem ehhez a szintén felívelő bolsevik típusú forradalmi nosztalgiát, akkor még inkább. Nyugaton nem a jogállam, a demokrácia, vagy az emberi jogok számítanak, ezeket simán átlépik, ha kell. Az számít, hogy az uniós pénzek nyugatra irányuló haszna lecsökkent, akár csak az uniós befolyás a hazai gazdaságban. De mivel ezt nyíltan nem lehet kimondani, jönnek a fedősztorik, a külföldről fizetett és irányított ügynökszervezetek. És nagyon felháborodnak, hogy a korlátlan pénzből ellenünk folytatott propagandára a kormány hasonló mértékben válaszol. Ehhez nincsenek hozzászokva, ez nincs benne a kiindulási alapként szolgáló bolsevik hagyományokban.

Egy csomó ország próbálkozik mindenfélével. Szlovákia ezzel. Ha összejön nekik, lekoppintjuk. A kovid még mindig nem vezető halálok Magyarországon, a heti kb. 2000 halottból olyan 100-150 kovidos. Biztosítalak arról, hogy én is izzadok ettől a számtól, de nem látom be, hogy mitől ne működne a kormány életösztöne. Pontosan látják, hogy egy egészségügyi katasztrófa az eltemeti őket, ezért érdekük elkerülni.

És ha véletlenül nem halnak meg tízezrek, akkor el fogod ismerni, hogy Orbán valamit jól csinált? Jó, tudom: nem. De akkor ki a fene kíváncsi rád?

"Fogalmunk nincs hol jár országunk a fertőzöttségi szinten."

Dehogynem, lehet következtetni. Vannak Európában országok, ahol sokat tesztelnek, és a nagy számok alapján lehet következtetéseket levonni. Pld. a tesztelések Európában átlag 10-20% pozitív esetet mutatnak ki, és a pozitívakból a 10-20% betekszik meg. A betegek bizonyos százaléka szorul korházi ápolásra (sokan otthon gyógyulnak), és ezek közül a betegek közul egy bizonyos százaléka szokott meghalni. Persze a nagy számok kissé csalhatnak, a valós fertőzöttségi szint valószinüleg kissebb, mivel a lakosságot nem tesztelik csak úgy általánosságban, hanem egy kissé célzottan, pld. azokat, kiknél valamiféle tünetek vannak, vagy kontaktusok alapján, vagy veszélyeztetett országokból érkezőket, vagy veszélyesztetett csoportokba tartozókat, pld. ápolók, orvosok stb.

"Viszont nem ártana minden megyében egy kisebb várost, meg vagy öt falut tesztelni"

Inkább egy néhányezres lakossági minta szerint. Melybe arányosan képviselve lennének pld. vidékiek-nagyváosban élők, egyes korosztályok, adminisztratív-fizikai dolgozók, stb.

Izráel. Negyedik hete van full karantén. 500 méterre mehetsz csak indokolt esetben. Mára leesett a napi új pozitív. Halott még több van, de pici delay-jel az is csökkeni fog. Maradj otthon!

Igen, lehetne úgy is, ahogy írod, régióként.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés