Karácsony helyi népszavazás útján döntene az uniós segélyalap sorsáról

2020. október 17. 14:14
Helyi népszavazásokat indítanának a települések országszerte azért, hogy a koronavírus-járvány gazdasági hatásait kezelő európai uniós segélyalap legalább felét az önkormányzatok kapják meg lakosságszám-arányosan.

Helyi népszavazásokat indítanának a települések országszerte azért, hogy a koronavírus-járvány gazdasági hatásait kezelő európai uniós segélyalap legalább felét az önkormányzatok kapják meg lakosságszám-arányosan – jelentette be szombaton a főpolgármester. Karácsony Gergely, a Szabad Városok nevű szervezet online rendezvényén több vidéki településvezetővel közösen bejelentette, a helyi testületek novemberben írhatnak ki népszavazásokat az uniós források „helyes felhasználása” érdekében, a jövő év tavaszán pedig – nagyjából egy időben – meg is tarthatják ezeket a referendumokat. A főpolgármester úgy fogalmazott, „helyi népszavazási forradalommal” kívánják megmutatni, hogy a nép szava a legerősebb.

Kiemelte, a magyarországi települések bajban vannak, ezért nagy szükségük van az uniós segélyalap pénzére. A helyi polgármestereknél pedig senki nem tudja jobban, mire kell fordítani az európai támogatást – tette hozzá. Karácsony Gergely hangsúlyozta, a helyi népszavazási mozgalmuk nem csak a koronavírus-járvány okozta válságból segíthet kiutat találni, hanem történelmi esélyt jelenthet egy olyan „új Magyarország” felépítésére, amely a jelenleginél sokkal igazságosabb, demokratikusabb és zöldebb.

A főpolgármester kifejtette, Magyarország 2500 milliárd forintos pluszforráshoz jut az unió segélyalapjából. Elmondta, a kormánnyal ellentétben ők nem maguknak, vagy a „haverjaiknak” szeretnének ebből a keretből forrást szerezni, hanem a budapestiek életminőségét javítanák különböző beruházásokkal. Példaként említette, hogy a főváros nagyobb mértékben kihasználná a geotermikus energiát a távfűtés fejlesztésére, lakossági energiahatékonysági programot indítanának, valamint korszerű közösségi közlekedési járműveket vásárolnának. Karácsony Gergely szólt arról is, hogy 36 európai nagyváros, köztük a visegrádi országok főpolgármesterei is szövetséget kötöttek annak érdekében, hogy az európai döntéshozókat rávegyék: az önkormányzatok több uniós forrásra pályázhassanak közvetlenül.

(MTI)

Összesen 105 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Azt nem tudom, hogy akkor mi a fenének kellenek ide képviselők. Az
emberek egyenként felhívják Ursulát, az EU meg utalja a pénzt, ki
mennyit kért, annyit.

Ne röhögtess, Geri - épp kávézom.

Nem álmodik, ez kifejezetten Alinsky. Most már főpolgármesteri hatáskörön keresztül.
"4. Kényszerítsd az ellenséget, hogy a saját szabályai szerint járjon el. "
A kormány eddig e szerint jár el és ezzel folyamatosan ássa maga alatt a gödröt.
Ki kell találniuk a saját innovációikat, amely nem kormánykomfort alapon működik.

Minden a kormány megpuccsolásáról szól, azért mondom: Alinsky.

Egyébként meg nem akarunk semmilyen forradalmat.
Gergő hogy képzeli!? Az összes országban akár népszavazást?

Szerintem nem gondolta át és ez baj. Ha átgondolta, még nagyobb baj.
Káoszt teremtene.
Lenne, ahol nem szavaznak meg Karácsony elképzelését. Lenne, ahol megszavaznák. Hibrid rendszer jönne létre csak Mo-on. A többi országban is akar szavaztatni? Vagy Mo egy különleges elbírálás alá esne Brüsszel által?

Szia! a budapestiek megszavaznák.

Úgy tűnik, no de ott van a 41 tanácsadó:-)))

A Jávor biztosan nincs is benne, pedig évi 148 millió a költségvetése:-))

Komolyan mondom, gondoltam rád, amikor leírtam a 41-et:-)))

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés