Paul Lendvai szerint „führerdemokrácia” van Magyarországon – Kovács Zoltán reagált

2020. október 16. 13:24
„Az egykor komcsi kollaboráns, ma már liberálisként aposztrofált Lendvait nem zavarták meg holmi tények Orbán Viktor kritizálásában” – írta Kovács Zoltán államtitkár a közösségi oldalán.

Paul Lendvai, a magyar származású osztrák újságíró legújabb könyvében „führerdemokráciaként” minősíti a jelenlegi magyarországi viszonyokat. Erre reagált közösségi oldalán Kovács Zoltán, nemzetközi kommunikációért felelős államtitkár.

Talán jogos elvárás lenne a zsidó származására oly büszke »újságírótól«, hogy óvatosabban bánjon az ilyen súlyú kifejezésekkel és az antiszemitizmus már rommá cáfolt, de mégis végeérhetetlen vádjával” – írja az államtiktár.

A 91 éves Lendvai Wikipédia-oldala szerint a vészkorszakot a svájci nagykövetség által kibocsátott menleveleknek köszönhetően élte túl családjával. A háború után jogi végzettséget szerzett és szociáldemokrata lapokba írt. 1953-ban három évre eltiltották a szakmájától. 1956-ban Ausztriába menekült. 1957 és 1982 között a Die Presse újságnál dolgozott. 1959-ben osztrák állampolgárságot kapott. 1960-tól 1982-ig a Financial Timesban is jelentek meg cikkei. 2012-ben megalapította a Paul Lendvai-díjat azon magyar újságírók számára, akik magyar nyelven, a magyar nyomtatott és internetes sajtóban megjelent kiemelkedő politikai-közéleti-társadalmi témájú cikkeikkel azt kiérdemlik.

„A valóság az, hogy Magyarország zsidó közössége ma reneszánszát éli. Budapest ma egyike azon utolsó európai helyeknek, ahol nem nézik meg az embert, ha kipát visel. Orbán Viktor volt az első miniszterelnök, aki nyíltan bocsánatot kért Magyarország szerepvállalásáért a Holokausztban. És sorolhatnánk még a felújított vagy újonnan megnyitott zsinagógákat, Magyarország 2015-ös elnökségét a Nemzetközi Holokauszt-emlékezési Szövetségben, a 2019-es budapesti Maccabi Európa Játékok megrendezését, és így tovább” – folytatja posztját Kovács Zoltán.

„Az egykor komcsi kollaboráns, ma már liberálisként aposztrofált Lendvait nem zavarták meg holmi tények Orbán Viktor kritizálásában. A magyar múlt »démonjainak«, mint a „nacionalizmus, embergyűlölet, korrupció és autoriter tendenciák” visszatérésének ecsetelése közben elfelejtette megemlíteni, hogy a magyar emberek sorozatban háromszor szavaztak bizalmat a jelenlegi kormányerőknek a balliberális erőkkel szemben, akik az országot az államcsőd szélére vezették” – emlékeztet az államtiktár, aki posztja végén hozzáteszi,  hogy „ha már ezek kimaradtak és csak az antiszemitizmus jutott eszébe a liberális mainstream kedvenc »Magyarország szakértőjének«, akkor talán írhatott volna néhány gondolatot a magyarországi baloldal legutóbbi jelöltjéről, a judapestező és tetűcsúszdázó Bíró Lászlójáról”.

Nyitókép forrása: https://www.facebook.com/zoltanspox/photos/a.404437369715250/1700175896808051/?type=3

Összesen 159 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A vén ávós geci még nem döglött meg?

Lendvai papa leveléből:
- Fiam 1952 őszén Bpestre került az ÁVÉH Hős utcai (Szamuelly) laktanyába, ahol parancsnoka OROSZY őrnagy elvtárs különleges politikai beosztásba tette - írta Lendvai Andor a legfőbb ügyésznek 1953-ban azért, hogy elérje fia kiengedését az internálótáborból. Lendvai Pál pályafutásának kezdete sötét, nagyon sötét, már fiatalon a legszélsőségesebb, sztálinista, Tito-ellenes cikkek szerzője volt, sőt, a Szabad Nép programajánlója szerint már előadást is tartott a jugoszláv főellenségről. Amikor bevonult, Tito-szakértőként Szombathelyre került, ahol részt vett a fiatal zöld ávéhások átnevelésében. Olyan jól tanította őket, hogy később Horváth József, a III/III utolsó vezetője is megdicsérte önéletrajzi művében. Aztán apja levele szerint az ÁVH Politikai Osztályára került, egy állambiztonsági irat szerint Péter Gábor politikai munkatársa volt 1952-ig.
(Mező Gábor, Mandíner, 2017-12-03)

Paul Lendvai argumentatíve földbe döngölve...

Lendvai Pál 1929-ben született és már fiatalon a legszélsőségesebb, sztálinista, Tito-ellenes cikkek szerzője volt, sőt, a Szabad Nép programajánlója szerint már előadást is tartott a jugoszláv főellenségről. Amikor bevonult, Tito-szakértőként Szombathelyre került, ahol részt vett a fiatal ÁVH-sok átnevelésében. Olyan jól tanította őket, hogy később Horváth József, a III/III utolsó vezetője is megdicsérte önéletrajzi művében. Aztán apja levele szerint az ÁVH Politikai Osztályára került, egy állambiztonsági irat szerint Péter Gábor politikai munkatársa volt 1952-ig
Különleges politikai beosztásban dolgozott Paul Lendvai az ÁVH-nál

"Fiam 1952 őszén Budapestre került az ÁVH Hős utcai laktanyájába, ahol parancsnoka Oroszy őrnagy elvtárs különleges politikai beosztásba tette", írta Lendvai Andor, az édesapja.

Churchill GB-je mi volt?

Értem én. Csak ti nácizhattok.
Mosolyogtam, hogy a saját nevével alapított díjat:-) fél, hogy különben senki nem emlékezne rá.

Akiknek a híve vagy.

De tudod, hogy az államtitkár válaszolt a nacizonak! Igenis, joga van válaszolni!
Ha egy kormányra azt mondják, hogy náci, akkor a szavazói is azok! Ezzel nem hiszem, hogy egyetértesz.

Jó. Az alapokban egyetértünk.

Egyetértünk. Én is néha úgy érzem, a magyar kormány politikusainak átlag feletti a türelmük. Gratula érte:-)

Kovácsnak nem is kellene ilyenekkel foglalkozni.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés