Közel tízezer új fertőzött Csehországban

2020. október 16. 14:22
Roman Prymula egészségügyi miniszter szerint várható, hogy a napi esetszám még mintegy két hétig emelkedni fog.

Csehországban továbbra is gyorsan terjed a koronavírus-járvány. Roman Prymula, egészségügyi miniszter szerint várható, hogy a napi esetszám még mintegy két hétig emelkedni fog.

Az egészségügyi minisztérium honlapján pénteken közölt adatok szerint csütörtökön az új igazolt koronavírus-fertőzöttek száma 9721 volt, ami 177-el több mint szerdán, és a járvány márciusi kezdete óta ez az eddigi maximum. Az aktív esetek száma jelenleg 84 430, közülük 2920 személyt kórházban kezelnek, 543 beteg állapotát súlyosnak minősítik az orvosok.

Október eleje óta a kórházban kezeltek száma megháromszorozódott. A járványban eddig 1230-an haltak meg, közülük 559-en októberben. A hatóságok igyekeznek növelni a kórházi kapacitásokat, ezért a hét végén Prágában elkezdődik egy 500 ágyas tábori kórház építése. Ezt a hadsereg fogja üzemeltetni, de az egészségügyi személyzetet az állami kórházak igazgatói biztosítják.    Komoly probléma, hogy a kór az egészségügyi dolgozókat sem kerülte el.

A legfrissebb információk szerint jelenleg 1319 orvos, 2703 nővér és 2199 más egészségügyi alkalmazott bizonyítottan fertőzött. Ők természetesen nem dolgoznak. A problémát fokozza, hogy az általános iskolák bezárása következtében sok egészségügyi dolgozó, akinek kisiskolás gyereke van, kénytelen otthon maradni. A csehországi helyzet romlását külföldön is érzékelik, és két német tartomány Bajorország és Szászország már fel is ajánlotta segítségét. A bajorok és a szászok hajlandóak kórházi kapacitásokat biztosítani a beteg csehek számára, illetve szükség esetén egészségügyi személyzetet is küldenek Csehországba. Andrej Babis kormányfő köszönettel és elismeréssel nyugtázta a felajánlott segítséget, de kifejezte meggyőződését, hogy Csehország saját erejéből is képes lesz megbirkózni a járvánnyal.

(MTI)

Összesen 24 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Idáig nem szabad eljutnunk ( a németek ajánlanak már fel segítséget). Nem véletlen az, hogy a térségben már Szlovénia, Ausztria, Szlovákia és Lengyelország is lépett és a gazdaságot csak kissé érintő korlátozó intézkedéseket hozott.

A kontakt-kutatás, amit csinálunk az jó irány. Ezt lehetne szélesíteni úgy ( pl. a szomszéd, akivel beszélgetett), hogy magasabb tesztszám mellett azért csökkenjen a találati arány. Más szavakkal több (fertőző) halacskát lehetne kifogni, hogy ne fertőzzön, aztán persze lehet, hogy "árnyékra vetődtünk", ez az ami csökkentené a találati arányt.

Ez az (cseh adatok) amit én nem szeretnék látni nálunk. Több, mint 30%-s találati arány 30 ezer körüli tesztből. A románoknál már találkoztam úgy 10 napja 25%-kal, de ott ettől nagy visítás támadt.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés