Pompeo reméli, hogy az örmények meg tudják védeni magukat az azeriektől

2020. október 15. 20:05
Az amerikai diplomácia irányítója szerint kívánatos, hogy „külföldi szereplők” ne avatkozzanak be a konfliktusba, mert ezzel – mint fogalmazott – csak „növelnék a zűrzavart”.

Reméli, hogy az örmények meg tudják védeni magukat az azeriektől – jelentette ki Mike Pompeo amerikai külügyminiszter egy helyi amerikai rádiónak adott interjújában csütörtökön. A déli Georgia állam rádióműsorában Pompeo nem pontosította, hogy kijelentése vajon azt jelenti-e, hogy az amerikai kormányzat Örményországot támogatja Azerbajdzsánnal szemben a Hegyi-Karabahban szeptember végén feléledt konfliktusban.

Az amerikai diplomácia irányítója békés tárgyalásokra és a tűzszünet betartására szólította fel a konfliktusban érintett feleket. Ugyanakkor kívánatosnak mondta, hogy „külföldi szereplők” ne avatkozzanak be a konfliktusba, mert ezzel – mint fogalmazott – csak „növelnék a zűrzavart”. Pompeo szerdán, Washingtonban tartott sajtótájékoztatóján nem szólt részletesen e konfliktusról, de negatívan értékelte Törökország szerepvállalását.

Az amerikai kormányzat mindeddig diplomáciai megoldást és tűzszünetet szorgalmazott Hegyi-Karabah ügyében. Az Egyesült Államok a héten száztonnányi segélyt is küldött Örményországnak, de a repülőgép szerdán még nem tudott elindulni Los Angelesből, mert Törökország nem engedte át a légterén. Az amerikaiak egyelőre keresik a kerülő útvonalat, amely várhatóan Grúzián keresztül vezet majd.

(MTI)

Összesen 3 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

addig ott nem lesz beke mig Oroszorszag be nem vonul

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés