Tizenhárom év börtönre ítélték az Arany Hajnal görög radikális párt vezetőjét

2020. október 14. 14:51
Fejenként tizenhárom évi, letöltendő börtönbüntetést szabott ki szerdán egy athéni bíróság az Arany Hajnal görög radikális jobboldali párt több vezetőjére, köztük Nikólaosz Mihaloliákosz pártvezetőre és Joánnisz Lagósz európai parlamenti képviselőre is.

A bíróság egy héttel ezelőtt bűnszövetkezetnek minősítette a pártot a perben, amelyben négy ügyet egyesített: Pavlosz Füsszasz baloldali rapper meggyilkolását, bevándorló halászok és baloldali aktivisták ellen elkövetett támadásokat, illetve a bűnszervezetként való működés vádját. Mihaloliákosz és a párt több más vezető tisztségviselője végül elismerte a bűnszövetkezet irányítása vádját, míg korábban mindent következetesen tagadtak, és azt állították, hogy politikai boszorkányüldözés áldozatai.    

Az Európai Parlamentnek fe kell oldania képviselője mentelmi jogát

A 13 évre elítéltek között van Joánnisz Lagósz európai parlamenti képviselő, aki csak volt tagja az Arany Hajnalnak. Ellene Görögország elfogatási parancsot ad ki, és az Európai Parlamentnek fe kell oldania a mentelmi jogát. Szintén 13 évet kapott a párt volt szóvivője, Ilíasz Kaszidiárisz, azután Hrísztosz Pappász athéni parlamenti képviselő, Mihaloliákosz jobbkeze, valamint Ilíasz Panagiótarosz és Geórgiosz Germenísz volt görög parlamenti képviselők. Csak Artémisz Mathaiópouloszt, Mihaloliákosz volt vejét ítélték rövidebb idejű, hat évi börtönbüntetésre. Füsszasz gyilkosát, az Arany Hajnal egyik militáns tagját, Geórgiosz Roupakiaszt életfogytig tartó börtönre ítélték.    

Az öt évvel ezelőtt elkezdődött pernek 68 vádlottja volt, és közülük mintegy 50-et ítéltek el különböző bűncselekményekért: bűnszervezethez tartozásért, emberölésért, garázdaságért, illegális fegyvertartásért. A többieket felmentették. A vádlottak között volt a párt 17 korábbi parlamenti képviselője és több rendőr. A radikális jobboldali pártot a kilencvenes évek elején alapították, és sokáig csak egy kis szélsőséges csoportosulás volt. 2012-re viszont annyira megnőtt a támogatottsága, hogy 21 képviselői helyet szerzett a 300 fős görög parlamentben, és ezzel a törvényhozás harmadik legnagyobb erejévé vált.

Népszerűségét a gazdasági válságnak és a idegengyűlölő szólamainak köszönhette. A párt és utcai bűnbandák kapcsolatára Füsszasz meggyilkolását követően derült fény. A zenészt a nyílt utcán lincselték meg, halála nagy felzúdulást keltett Görögországban és a világon. Az Arany Hajnal népszerűsége a gyilkosság óta zuhanásszerűen csökkent, a tavalyi választásokon be sem jutott a parlamentbe.

(MTI, Euronews)

Összesen 39 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Per volt ellene és mégis EP képviselő lett?

Gyurcsányihoz mérten kismiskák.

Gyurcsányinak hány évet adott az FMB?
És vajon miért nem?

Viktor, ne lapíts! Állj ki a magyarázatoddal bátran, bele a szemünkbe!

Sok hibával működik az EU.
Ideje lenne újratárgyalni a Szerződést.
Lassan megyünk a széthullás felé.

Válaszok:
Agnieszka | 2020. október 14. 16:16

Salvini jön szerinted?

Nekünk vszg. ez lenne a jó, de nem fog az olyan gyorsan menni.

Mi és a lengyelek támadás célpontjai vagyunk, a cseh-szlovákok hallgatnak, bár eddig velünk egyetértőleg. Lehet Trumpiért drukkolni.

Minden szövetséges, minket egyáltalában ország számba vevő másik ország érték.

Válaszok:
pollip | 2020. október 15. 7:30

Remélem, nem ítélik el. Ott a bírák nagy tömege erzekenyitett.

Azt hallottam, hogy nem az volt a baj, hogy radikális jobboldaliak voltak, hanem az, hogy bizonyított alvilági, bűnözői kapcsolataik voltak. Különben a szélsőjobb ( ahogy a bal sem...) nem idegen a görögöktől, emlékezhetünk arra, hogy ilyen nézeteket valló katonai Juntájuk volt néhány évtizede.

Egyetértek. De nagyon dolgoznak az ügyön.....

Lassú folyamat lesz, hiszen az EU mindenben lassú.

Úgy tűnik, az egész eu-ban így van.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés