A cseh kormányfő vagyona: 999 milliárd forint

2020. október 14. 13:35
A Forbes szerint Andrej Babis a koronavírus-járvány nyertesei közé tartozik, mert olyan ágazatokban vállalkozik, amelyeket a legkevésbé érintett a járvány.

Négy milliárddal 74 milliárd koronára (999 milliárd forint) nőtt Andrej Babis cseh kormányfő vagyona egy év alatt – derül ki az amerikai Forbes magazin cseh kiadásának legújabb számából, amely közzétette a száz leggazdagabb cseh állampolgár listáját. A Forbes azt írja, hogy Andrej Babis a koronavírus-járvány nyertesei közé tartozik, mert olyan ágazatokban vállalkozik (mezőgazdaság, élelmiszeripar, vegyipar), amelyeket a legkevésbé érintett a járvány. A miniszterelnök a cseh összeférhetetlenségi törvény értelmében 2017 elején speciális vagyonkezelői alapba helyezte a tulajdonában lévő Agrofert holdingot.

A leggazdagabb csehek listáját, amelyben Andrej Babis a negyedik helyet foglalja el, változatlanul Petr Kellner, a PPF pénzügyi és beruházó csoport tulajdonosa vezeti, vagyona 293 milliárd korona (3955 milliárd forint). Kellner a cseh gazdagok első tízeséből az egyetlen, akik egy év alatt szegényebb lett, mégpedig 57 milliárd koronával. Ennek legfőbb oka a világ számos országában fogyasztási kölcsönöket nyújtó Home Credit csoport ide féléves vesztesége 16,8 milliárd korona értékben. Ez a veszteség alapvetően annak következménye, hogy a csoport a koronavírus-járvány kockázatainak áthidalására nagy összegű tartalékalapot volt kénytelen létrehozni. A PPF október elején hivatalosan is átvette az ellenőrzést a Central European Media Enterprises (CME) médiacsoport felett, amely Kelet- és Közép-Európa több országában működtet nagyon sikeres televíziókat. A cseh sajtó úgy véli, hogy ezzel a PPF komoly politikai szereplővé is vált a régióban. Kellner azt állítja: nem akar politizálni, csak üzletelni.

A második helyen Radovan Vítek ingatlankereskedő van 86 milliárd koronával (1161 milliárd forint), akit a harmadik helyen Daniel Kretinsky követ, aki elsősorban az energiaiparban és a médiában aktív. Vagyonát a Forbes 78 milliárd koronára (1053 milliárd forint) becsüli. Az ötödik helyen Karel Komárek az energetikai iparban aktív KKCG-csoport tulajdonosa van 71 milliárd koronával (958 milliárd forint).

(MTI)

Összesen 56 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Sokan úgy gondolnak a gazdagokra, mint a Hegedűs a háztetőn, c. musicalben Tevje az anatyevkai tejesember:

"Mindegy lenne, bármit is mondok,
Úgyis helyesel a nép.
Ha gazdag lennék, rögtön bölcs lennék."

Na, ez egy jó magas labda, mert Babis és lölő gazdája, meg gyurcsányi ugyanúgy gazdagodtak, de a birkanyájaik most egymásnak feszülhetnek.

Ossza szét a rászorulóknak! :D

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés