Bagdy Emőke kikéri magának a szakmaiatlanság vádját

2020. október 12. 17:38
A klinikai szakpszichológus a Magyar Nemzetben válaszolt az őt ért vádakra. 

Ahogy korábban mi is lehoztuk, Bagdy Emőke pszichológusprofesszor a napokban adott hangot véleményének a Meseország mindenkié című könyv kapcsán, melyben kifejtette, hogy a korai érzékenyítés veszélyes, rámutatva, hogy „minden szülő és pedagógus feladata az, hogy az egyértelműségek és ne az elhajlások, azaz a devianciák irányába szocializáljanak”. Bagdy állásfoglalása után több pszichológus is elhatárolódott tőle és közös nyilatkozatot adtak ki, melyben egyrészt azt hangsúlyozták, hogy a könyv nem kötelező olvasmány, másrészt pedig azzal érveltek, hogy „a könyv fontos társadalmi jelenségeket dolgoz fel és emel be a mesék világába, ami nem veszélyes sem a gyermekek, sem a társadalom más tagjai számára”. A közös nyilatkozatban emellett szakmaiatlansággal is vádolják a klinikai szakpszichológust.

Bagdy Emőke a Magyar Nemzetben válaszolt az őt ért vádakra. A klinikai szakpszichológus azt írta: „előre bocsátom, hogy vannak tudományos tények, ezek bizonyítékokon nyugvó érvényességek. Nem közízlés dönti el az igazságukat.

Saját hozzászólásom a »mesekérdéshez« csak a tudományos tények jegyében történt.

Vannak azonban valóságmagyarázatok, ideológiák, amelyek a világot, jelenségeket, egy adott dolgot értelmezni, sajátosan láttatni kívánnak. Ezek lehetnek sokfélék. Ilyen sajátos genderideológiai alapállásából történt az én úgymond tudománytalannak való kikiáltásom, ami ellen a tudományos tények nevében tiltakozom”. 

Bagdy rámutat, hogy ő nem a mesét kritizálta, hiszen azt nem is olvasta, hanem a 3-6 éves kor közötti időszak fejlődéspszichológiai törvényeihez fűzte hozzá gondolatait. A klinikai szakpszichológus ismét tudományos alapossággal fejti ki, hogy a 3-6 éves kor a saját nemmel való azonosulás szenzitív időszaka. Úgy fogalmaz: 

Ki meri azt cáfolni, hogy ez a kor az epigenetikai, fejlődéslélektani tudományos bizonyítékok szerint a saját nemmel való azonosulás szenzitív időszaka? Ekkor a gyermek a saját nemének megfelelő szülőfél magatartási mintáját tölti le automatikusan, akaratlanul, érzelmi hajtóerők hatására. Nem tudatos azonosításról van szó, hanem öntudatlanról, érzelmi agyi vezérlő működés nyomán. A bal agyfélteke, azaz tudatos tudat majd hat éves korra mielinizálódik és kapcsolódik be fokozatosan a működésvezérlésbe. A gyermek gondolkodása szimbolikus, analógiás folyamatokban zajlik, hasonlít és hasonít, hasonul a látottakhoz,

a lány úgy tesz, beszél, mint az anyja, a fiú, mint az apja.

Ez már ideologikus befolyást feltételez

Bagdy felteszi a kérdést, hogy kinek áll érdekében az, hogy megváltoztassa az átlagot? – rámutatva, hogy ez már nem tudományos, hanem ideológiai kérdés. Azt írja: „számomra az a kritika részéről a legfőbb kérdés, hogy amikor a népesség kilencven százalékában ez a biológiai és szociális nemi illeszkedés jellemző, és zavartalanul végbemegy, ez képviseli a többséget, miért oly fontos a kisebbségi folyamatokra érzékenyítés a meséken keresztül? Az átlagot akarják netán egyesek megváltoztatni? Tartsuk azt elsősorban fontosnak, ami keveseket érint? Vajon miért? Mert ha az elfogadás és mássági tolerancia elérése volna a cél, akkor nem a 3-6 éves korra kellene koncentrálni, hanem arra a tudatos nevelési folyamatra, amely az iskoláskori időszakkal veszi kezdetét. 3-6 éves kor között valamely (például mesei) mintakínálat esetén, az automatikus, azonosulási szoftver letöltést lehet csak elérni. Ez a cél? Legyen más az átlag, a többség? Milyen? Ez már ideologikus befolyást feltételez.

Címlapkép: Facebook

Összesen 330 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ráadásul, az a 90 százalék inkább 95 százalék...Ezek a dr. Bagdyt támadó pszichológusok azt hiszik, hogy a mennyiségük egyben minőséget is jelent. Pedig, gondolhatnának pl. dr. Semmelweis esetére ...Különben, a nagy hókuszpókuszuk ellenére mi nem-szakpszichológusok is érthetjük, hogy dr. Bagdynak van igaza, mert az önmegfigyelésünk alapján van természetes mércénk.

Nagyon egyetértek veled.

Ez a több mint ezer pszichológus egy kollektív pszichózis áldozata. Szupervíziót nekik! Gratulálok dr. Bagdy Emőkének, aki itt most vállalta ezt a feladatot.

Általában nézve így van, de itt most a "valószínűség" nem jött be: ez a sok pszichológus nem tudományos alapon, hanem lobbi módjára járt el. Nekünk, nem szakpszichológusoknak nem kell hasraesnünk előttük, mert maguk a gyerekek akaratlanul is tanúskodnak dr. Bagdy mellett: problémátlanul értik a szokásos módon írt meséket, ezeket a kimódoltan átírtakat pedig rájuk kell erőltetni, "magyarázni" kell, mert nem egyezik meg a természetes érzékükkel.

Egy pillanatra álljunk meg és gondoljuk el, mennyi esélye lenne Bagdy Emőkének erre a letaglózó, szakmailag megsemmisítő riposztra Európában, vagy az USa-ban? És ezt lipsik vegyétek úgy, mint egy farbarúgást- hogyan lehettek annyira renyhék szellemileg, hogy azt a Magyarországot diktatúrázzátok, ahol ilyen viták egyáltalán előfordulhatnak...

Nem is állítottam rólad ilyet. Különben, személy szerint semmiféle ista-ságot nem preferálok, sem a konformistát, sem a non-konformistát. Mindig konkrét helyzetben ítélem meg konkrétan, hogy mi a helyes.

A bogarakat szedesd ki a fejedből!
Megették az agyadat!

A baloldalon bevallottan Alinskyből is dolgoznak.
Pont ideillik az utolsó, 12. pont: "Válaszd ki a célpontot, izoláld, nevezd meg és polarizáld. Vágd el a támogatói hálózatától és szigeteld el a célpontot a szimpátiától. Embereket támadj, ne intézményeket, mert az emberek sérülékenyebbek, mint az intézmények."
Bagdyt nem szabad magára hagyni, mert példát akarnak statuálni vele.
Az meg szintén látszik, hogy ez a Meseországos könyv egy lépés akar lenni az buzipropaganda kiteljesítésében, ezért reagálnak rá annyira agresszíven a propagandisták. (ugyanúgy, ahogy a legapróbb média és színházbeli térvesztésre is túlreagálnak)

Szar egy élete lehet, hogy ebben a hitvány cinizmusban éli ki magát.

Sokkal többen értünk vele egyet, mint ezer pszichológus.
El a kezekkel Bagdy Emőkétől!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés